Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ioan Aurel Pop ar putea fi Trump-ul nostru

Bănuiesc că știți că discuția despre fake-news care se poartă cu abitir prin presă, este legată de bani. Gen, UE dă bani pentru combaterea fake-news și niște fake-experți încasează bani publici să mascheze în continuare impostura în domeniu. Vezi exemplul cu Digi24, publicație care a promovat fakenews-urile și acum zice că trebuie să fim vigilenți.

Mno, de fiecre dată când apare o furtună de-asta de fake-news încerc să mă uit un pic prin norul de haos și sclipici să văd cine e în spate. Parexamplu, mesajele PSD sunt înconjurate constant de un nor de fakenews, că au niște strategi buni. Comunicarea lor lansează constant mesaje pe piață și testează fraierii, să vadă ce prinde, pe metoda „100” de retweet-uri, cam cum a făcut Trump, de a ajuns președinte. Acum au chiar și un site numit, logic, antifakenews.ro. Dragnea aplică această tactică a minciunilor constante pe tot felul de subiecte, dar se vede pe el că n-are har pentru sportul ăsta.

Există însă un om apropiat PSD cu aplecare în domeniu, un erudit al discursului dublu, al disonanței cognitive, un hentelectual. Este Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, un tip ce apare tot mai des prin presă, mai ales în cea de fake-news. Prin comparație, predecesorii săi erau aproape invizibili. Ionel Haiduc a intrat în atenția publică atunci când a criticat exploatarea de la Roșia Montană. În rest se ocupa de treburile specifice funcției, adică pe de o parte critica aia și pe de altă parte era de acord cu micșorarea rezervației naturale Tâmpa pentru niște interese imobiliare. Ionel Valentin Vlad a condus Academia fără să facă vreo boacănă notabilă, lăsând în urmă doar o Strategie de Dezvoltare a României, un tom de vreo câteva sute de pagini, de fapt o adunare de evalură infantile făcte de diverși profesori și profesorași din România. Să nu uităm, Veorica Dăncilă a fost profesor. Strategia lui IVV cuprinde expresii de genul „Existența unei calități ridicate a sistemului de învățământ primar prin prestația susținută și plină de devotament a corpului profesoral-dicactic din acest segment educațional”, la capitolul „puncte tari în educație”.

IAP este, în schimb, extrem de activ, de citat și de publicat, în special pe site-uri de tipul Evenimentul Zilei sau activenews.ro. Este frecvent invitat să vorbească la trustul de presă al Patriarhiei și luat în seamă de toate publicațiile aflate în zona de influență a PSD. Iar mesajele transmise de el sunt excelente, cel puțin din punct de vedere al comunicării ăsteia confuze. Iată exemple ale discursului său, primele două din ultima săptămână:

„E rău să te stăpânească străinii, dar nu-i tot una să te stăpânească un imperiu mai înapoiat sau mai avansat. Modelul care domină azi nu e cel bizantin și ortodox, ci este modelul de civilizație cu luptă până la sânge pentru profit”

activenews.ro

Prin urmare, suntem datori să urmăm în continuare această cale verificată de istorie şi să vedem cum ne văd pe noi societăţile pe care le avem ca model de câteva secole încoace, adică societăţile occidentale, şi cum vedem noi, opinia publică românească, aceste realităţi. (…) Statele Unite ale Americii au fost şi sunt modelul de societate de care România are nevoie, de care înaintaşii noştri s-au prevalat ca să reziste în acele lungi decenii de opresiune – totalitarism şi în aceste decenii trecute după 1989 suntem foarte mulţumiţi de Parteneriatul strategic cu Statele Unite pe care vrem să-l ducem mai departe şi să transmitem societăţii româneşti, în calitate de instituţie fundamentală de cercetare şi de consacrare a valorilor intelectuale în România, Academia Română, să transmitem acest mesaj”.

EvZ.ro

Bine, dacă ești cumva pro-UE, relax, are ceva și pentru inimioara ta:

„Dacă ne gândim la trecutul nostru de izolare în blocul comunist, putem realiza mai bine ce înseamnă Europa pentru români și România și, evident, pentru Cluj. Țara, orașul și UBB nu ar fi murit, desigur, dar ar fi „băltit” în sărăcie, mediocritate, izolare. Să ne gândim la riscul nostru de țară situată la „periferie” sau într-o „zonă gri”, mai ales după ce am trăit decenii întregi „binefacerile” acelei „lumini venite de la Răsărit (…) Țările Europei Occidentale au oferit lumii un model de civilizație de succes, model care, de vreo 3-4 secole, s-a extins în lume, peste Ocean, în Asia, în Australia. Se poate ca acest model să fi „obosit” – cum s-a întâmplat mereu în istorie – dar, deocamdată, el nu este epuizat.”

Reporter Transilvan

Altfel, are mesaje pregătite pentru orice mediu în care se învârte. Merge în Bucovina?

„Mai întâi trebuie să ne reamintim că regiunea Bucovinei cum se spune în Declarația de Unire a fost chiar vatra Moldovei, adică Țara de Sus. În Bucovina se găsesc cele trei capitale vechi ale Moldovei, adică Baia, Siret și Suceava. Aici se află marile ctitorii și tot aici se află gropnițele domnești despre care pomenește Declarația de Unire cu odorul cel sfânt la Putna. Aici își doarme somnul de veci Părintele Moldovei, eroul nostru național, Ștefan cel Mare și Sfânt, care așa viforos cum era a deschis calea Țării Românești răsăritene înspre înveșnicire” 


newsbucovina.ro

Are treabă în Oltenia, conferință, ceva?

„Oltenia era ţară românească şi nu trebuie uitată, pentru că era numită Valahia Mică. Ce fel de ţară românească a fost Oltenia în salba de ţări româneşti invocate des de Nicolae Iorga şi de alţi istorici? A fost una de prim-plan. (…) Vorbim acum de Centenar, dar uităm de primul centenar, de cei o sută de ani, de la revoluția lui Tudor Vladimirescu și până la 1920, când țara a crescut de cinci ori, de la 60.000 de km pătraţi cât avea Ţara Românească supusă otomanilor în jurul lui 1821, în 100 de ani ţara a ajuns la aproape 300.000 km pătraţi. Nicio ţară europeană nu a reuşit această performanţă”


oltenasul.ro

Trebuie să servești ceva pentru dacopați? Ia de-aici:

„Președintele Academiei Române a mai declarat că, recent, un tânăr cercetător de la Cluj a descoperit în arhivele de stat din Milano un document tulburător din 1459 prin care domnul Moldovei Ștefan cel Mare e numit „Re de Dacia”, adică regele Daciei, cu mai mult de 100 de ani înainte ca Mihai Viteazu să primească același titlu și cu mai mult de o sută de ani înainte ca unii principi maghiari ai Transilvaniei să se intituleze așa. El a mai arătat că Dacia figurează în mărturii venețiene din epoca lui Ștefan cel Mare pentru câteva decenii de la Ștefan până la fiul său Petru Rareș, ca principal aliat al Occidentului în lupa anti-otomană. „Prin urmare, Ștefan cel Mare este „restitutio Daciae”, cel care a refăcut Dacia, fiind domn al Moldovei, domn al Țării Românești și conte al Transilvaniei, cu un secol înainte de Mihai Viteazu”, a spus Ioan Aurel Pop”. 


cunoastelumea.ro

Pentru ardeleni are chestii premium, că ălora le place făloșenia.

Transilvania este o regiune istorică unică în Europa, fiindcă este o Europă în miniatură. În ea au trăit şi trăiesc românii romanici, saşii şi şvabii germanici, câteva neamuri slave, ungurii, evreii. Aici se întâlnesc cele trei mari grupuri de popoare care formează cam 90% din populaţia Europei, aici intră în interferenţă credinţa bizantină (ortodoxă) cu cea latină (catolică) şi, din secolul al XVI-lea încoace, cu cultele protestante (născute prin Reformă). Dar întreg fundamentul acestei varietăţi stă în imensa majoritate românească a Transilvaniei, în marea moştenire daco-romană din care s-au născut românii, popor tolerant şi generos, primitor şi înţelegător. 

Formula AS

Altfel, a devenit brusc activ cam de vreo trei ani, deși debutase de mai demult în fața publicului, în 2012, drept „ăla care i-a apărat doctoratul lui Ponta” și era mână-n mână cu celebrul intelectual Liviu Marian Pop la reformarea comisiei ăleia de verificări doctorate. Mai devreme făcuse parte dintr-o altă comisie, care susținea mineritul la Roșia Montană și, mai recent, a apărut pe o listă a colaboratorilor securității, secția urmăriți străini, el negând faptul că s-ar fi ocupat de așa ceva.

Susținut puternic de biserică și PSD, ar putea fi candidatul partidului la alegerile viitoare, împotriva Iohanisului. Are intrare la trustul de presă al BOR, protocol de colaborare cu SRR, entitatea media cu cea mai mare audiență din România (serios, Radio Romania Actualități e încă în top chiar și în orașe cu Radio Zu și Kiss FM). Barbu Mateescu a lansat ideea asta, zice că ar avea ceva șanse dar și ceva dezavantaje (aparent nu e ortodox, dar asta se șterge ușor, și n-ar fi membru de partid, asta nici nu contează, e o hârtie). Iar discursul său e trumpian la sânge, omul știe social-media, are un serial pe youtube despre istorie, anul e numai bun pentru istericale naționaliste. Merită urmărit gagiul.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.