Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum să înveți să scrii creativ: pasul 1

Senseiul meu de tango este un tip mic de înălțime (mai mic ca mine, cel puțin), cu burtă, chelie și plete, ochelari de funcționar de la institutul de tehnică de calcul. E clar, deci, că nu este un bărbat impresionant. Dar, când vorbește, sau când ia o femeie la dans, am văzut în ochii lor cum li se măresc pupilele. Le crește pulsul, devin brusc atente. Omul chiar știe să danseze, iar muierile sunt fleașcă după el. Își știe meseria și poate să-ți povestească ore întregi despre diverși maeștri de tango, despre ăla care a inventat pasul lateral, planeo, mae geri și soto uke (presupun, deși sunt relativ bun la sportul ăsta n-am învățat nici acum cum se numesc mișcările). De-aia mă duc la cursuri de fiecare dată când pot, că omul demonstrează zi de zi că știe ce face.

Revenind la titlu, până acum nu am întâlnit un profesor român de creativitate să fie creativ. Iar în ultima lună am dat de cel puțin 9 meseriași care pretind că fac de-astea. Sunt oameni cumsecade, frumușei, care scriu precum un editorialist la Monitorul Oficial. Asta pornește probabil dintr-o școală mai veche de impostură, cea de jurnalism românesc, unde manualul e scris de un tip care nu a scris în viața lui o știre de presă. Și, în ciuda celor ce spun că există o explicație pentru asta, de fapt, nu există. E doar impostură.

A doua problemă a creativilor care predau creativitatea e că nu i-am auzit vreodată să citeze maeștri, cum citează senseiul meu de Tango pe ai lui, și cum citez eu pe ai mei, la orice conferință unde sunt invitat să vorbesc oamenilor despre orice altceva decât despre cum să fii creativ. N-o să fiu niciodată invitat să vorbesc despre creativitate, nu am loc de ceilalți profesori care nu au scris un rând memorabil în viața lor.

Și-acum, pasul 1 în creativitate: Nu mergeți niciodată la un curs al cuiva care scrie banal. Sau care n-a creat nimic în viața lui în afară de sute de prezentări powerpoint și mii de texte care ar putea fi scriese la fel de bine și de un copil care nu-și poate ține în frâu autismul. Și un font mișto. Primul pas în creativitate e să identifici lipsa de creativitate și să te ferești de ea.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.