Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cu o investiție minimă poți și tu să-ți deschizi o fermă de sărăcie

Zilele acestea a circulat un articol despre familia care primește 1000 de dolari să stea degeaba. Este vorba de cazul lui Strugurel Stănescu din Pașcani care are o soție, 10 copii și niciun job. Conform ziarului Adevărul, acesta încasează cam 1000 de dolari pe lună ca să trăiască în continuare pe meleagurile Moldovei.

Articolul a stârnit rumoare și revoltă printre cetățeni, exemplu fiind critica făcută de jurnalista Dana Oncioiu, pe care o redau mai jos.

„Venitul minim garantat primit de familie e de 746 de lei. Nu îi ia degeaba, dar reporterul nu mai spune asta. Legea spune că pentru banii ăștia omul ar trebui să facă 72 de ore în folosul comunității. Dacă nu le face îi este suspendat ajutorul. Am sunat și eu la primărie și purtătorul de cuvânt mi-a confimat că atunci când beneficiarul nu își face orele de muncă îi suspendă ajutorul. Au fost astfel de luni pentru familia cu 9 copii, luni în care cei 746 de lei nu au venit.
– alocații iau trei copii, adică doar cei care merg la școală. Familia primește aproape 1.000 de lei lunar din VMG și alocații. Nu primește 1000 de dolari.
– familia primește mâncare în valoare de 3.000 de lei lunar spune știrea (așa se ajunge la minunata sumă de 1000 de dolari). Am sunat să înțeleg exact cum e cu acești bani. Familia, care are 11 membri, primește de luni până vineri 8 porții de mâncare, adică câte o masă caldă. O masă caldă și nimic mai mult. Sâmbătă și duminică nu primesc nimic. Să refacem puțin calculul. 12X8=96; 96X20=1920. În niciun caz 3.000 de lei.
O scurtă recapitulare. Familia nu primește 1000 de dolari ca să stea degeaba. Primește 1000 de lei din VMG și alocații. Și 8 dintre cei 11 primesc o masă caldă pe zi. Trei nu primesc nimic. Și tot ca o mică recapitulare. Suntem țara care alocă cei mai puțini bani pentru asistență socială. Dar noi dăm mereu știri cu banii mulți care merg la oamenii care stau degeaba. O spun pentru a mia oară. Nu sunt mulți bani. Poate atunci când vom înțelege asta ne apucăm să discutăm despre adevăratele probleme în astfel de cazuri.”

Bine, și ea exagerează, nu sunt doar 20 de zile lucrătoare pe lună. Poate în februarie. Pentru corectitudine vom pune 22 de zile, adică iau din mese 2112 lei. Ajungem astfel la un preț de 2858 lei pe 12 săraci. Scădem doi, că poate mai mor până ajung la maturitate și avem cam 280/cap sărac pe lună, adică vreo 60 de euro la cursul de azi. Trebuie să investești ca 10 ani în treaba asta, cam 120 de luni. 7200 de euro votantul.

Acuma tot ce trebuie să facem e să găsim un punct de interes. Să presupunem că vrem să cumpărăm o comună, care stă pe un zăcământ de gaze. Sau aur. Sau diamante înfășurate în aur sub un zăcământ de tungsten. Există materiale mai prețioase ca aurul care nu sunt atât de celebre. Calculezi câți săraci îți trebuie ca să voteze oamenii tăi și gata. Pentru un sat ca Bătrâna din județul Hunedoara ai nevoie de 475.200 euro, jumat’ de milion. Ăștia sunt bani de semințe pentru cineva care chiar vrea să facă o chestie.

Vrei să iei un oraș ca Iașiul, să fii șeful lui? Trebuie să investești 335 de milioane de euro în săraci. Pare mult, dar de fapt nu e. 33 de milioane de dolari pe an, atât de costă o echipă de fotbal medie.

Acum, presupunând că ai fi un fond de investiții și vrei să cumperi țara România, cât ar trebui să investești în ferma de sărăcie, să știi că ăia vor vota doar cu tine? Că-i crești în sistem, cu zahareaua, cu vezi că rămâi fără bani dacă nu faci ca mine, că-ți iau ajutorul, tralala. PSD a ieșit aproape majoritar în țara asta cu 3 milioane și ceva de voturi. În bani investiți în sărăcie asta înseamnă 23 de miliarde de euro în 10 ani.

România a primit de la UE în primii 10 ani 40,5 miliarde de euro, deci se fac banii ăștia, rămâne și de furat dacă vrei. Dana Oncioiu spune că nu se investesc suficienți bani în sărăcie, eu zic că în domeniul ăsta s-a investit atent și deștept, cu rezultate pe măsură.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.