Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ce-am învățat despre rugăciune dintr-un episod de Simpsons

La școală am făcut religie în sensul în care statul trebuia să-i dea o pâine de mâncat și unui popă iar ăsta ne citea din Biblie și dup-aia ne întreba dacă am înțeles ceva din asta. Ne păsa prea puțin la fel cum le pasă prea puțin și copiilor relativ inteligenți ce aberează vreunul la religie acum dar nu atât de puțin cât îi pasă statului de copii în general. Mai țin minte că ne-a spus că Darwin, ca să-și susțină teoria, a pus un maxilar de maimuță la un craniu de om pentru că, în mintea lui, se potrivesc ăstea ca piesele de lego.

A, și trebuia să spunem „tatăl nostru”, sau „crezul”, una din astea, și era ok că însemna să nu ne frece la cap cu alte trăznăi. Nu ne-a dat o explicație pentru rugăciune în afară că Dumnezeu, aparent, e foarte interesant de ce-i spun copiii de clasa a VII-a și, dacă nu ne dă cancer, foamete sau PSD, ar putea să ne ajute dacă are chef și suntem buni. Și ar putea chiar să ne dea cancer ca să ne ajute, că ne iubește. Dumnezeu e un personaj tare schizofrenic.

Dar rugăcinea, în sine, lăsând la o parte flămânzii pe care-i creștem noi și Dumnezeul creștin (un personaj foarte ahtiat după bani și putere, ca JR din Dallas) e o chestie interesantă. E o formă de meditație, de liniștire interioară, o formă de concentrare. E cam același lucru ca mantrele din religiile orientale. Dar cea mai faină definiție a rugăciunii am găsit-o la Marge Simpson, care se ruga într-un cazino să-i elibereze ăia bărbatul. Iat-o.

I don’t know if you watch us all the time, or if we’re just like an ant farm you got for a birthday once and left on the shelf only to take us down every once in a while to see what kind of crazy tunnels we’ve dug. Maybe we’ve got it all wrong praying for things we selfishly want. Maybe prayer is taking a moment and telling yourself there’s some good in the world. So I’m going to stay here and focus on that good and maybe my husband will be retuned to me. (sursa)

Partea aia mi-a plăcut, poate rugăcinuea este doar acel moment în care facem o pauză și ne spunem singuri că există ceva bine în lume. Poate dacă o aveam profă de religie pe Marge Simspon eram mai religios.

5 Comments

 1. Radu

  Imi pare rau, domn’le, dar subiectul e mult mai profund decat l-ai abordat aici – fara sa intru in detalii. Dar, oricum, prea putini sunt profesorii de religie, fie ei preoti sau mireni, care reusesc sa expuna intregul subiect pe indelete si sa transforme ora de religie intr-o ora cu adevarat captivanta. Din pacate, Tatal nostru si Crezul au devenit un soi de mini-examene orale. Dar, din nou, n-are sens sa ne pierdem in detalii. Zi buna! 🙂

  • Closed

   Ești idolul meu, mane. Serios. Adică se citește perfect în rândurile tale la ce iluminare spirituală ai ajuns, iluminare la care pulimea de rând n-o să ajungă în zece milioane de ani lumină. Și cum ne spui tu că știi, dar că noi suntem prea proști pentru o asemenea iluminare. Și câtă dreptate ai. Numai un zeu ca tine poate veni, comunica proștilor cât de proști sunt, lăsându-i să se chinuie în nimicnicia lor fără să le spună nimic și luându-și zborul, fmm lor de proști care nu te merită.

   Mă închin.

 2. De ce n-ai tradus vere treaba asta in limba romana ca sa inteleaga si aia care au fost obligati sa faca rusa la scoala? Sau mai rau franceza.

 3. …în astfel de probleme toți măgarii iau cuvântul, au opinii :
  https://mcscrib.blogspot.ro/2016/09/daca-pariezi-pe-existenta-lui-dumnezeu.html

 4. Da tu di ce nu mai scrii, ce, ești în conced ?….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén