Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Întemeietorul curentului piețar în pictură

Ivan Șișkin a fost un relativ cunoscut peisagist rus, un tip care s-a remarcat prin realismul picturilor sale precum și prin faptul că, la fel ca sf. Mucenic de lăsat de fumat, se îmbrăca mai bine ca un pește sau un histrion care se crede creator de modă.

Ivan-Siskin

Ca pictor, ne-a lăsat o serie de peisaje din pădure, unele de-a dreptul excelente, cum ar fi asta de mai jos. Altele, de un realism înspăimântător, pot fi văzute aici.

dimineata-in-padurea-de-pini-siskin

În România a avut o influență absolut bubuitoare, picturi făcute în stilul lui, în sensul că de la distanță, cu o miopie decentă ar putea părea ok, se pot achiziționa pe lângă piețe. Sunt tablourile cu peisaje, ălea făcute din 700 de tușe metrul pătrat. În Brașov, se vindeau lângă Piața Steagu, lângă blănurile țăranilor de la Săpânța. Le mai găsești și prin casele oamenilor pasionați de cultură care-ți povestesc, cu nostalgie, că pe vremea lui Ceaușescu lumea citea mai mult. Unele dintre ele costă, în zilele nostre, chiar și 2-3000 de lei. Imaginile de mai jos sunt de pe OLX.

tablou-pietar-1

tablou-pietar-2

După calculul meu, mai avem maxim 5 ani până când aceste tablouri vor apărea în cârciumile alea trendy/hippy gen Acuarela, unde-ți aduc nota de plată în cărți și nu-s în stare să pună niște becuri ca lumea. Atunci vor valora mult mai mult, poate chiar 1000 de euro. În fața tabloului vor cânta niște ratați niște jazz. Poate chiar Ada Milea, dacă avem noroc.

2 Comments

  1. Daca tot veni vorba, am cateva din astea “pietare” de vanzare :))

    http://www.microgaleria.ro

  2. Melesteu

    Bob Ross e întemeietorul tabloului de piață și un bun remediu pentru insomnie. Șișkin e numai un înaintemergator care totuși nu termina tablourile la minut. Am văzut câteva tablouri piețare de care nu mi-ar fi fost rușine să le expun colea, intre para de duș și calorifer. Dar gusturile nu sunt discutabile. Apreciex omul care vrea să atârne un tablou piețar în loc să își cumpere 2 metri de cărți de la Adevarul numai că dau bine toate la fel în “bibiliotecâ” în jurul plasmei.
    PS: La mine pe pereți sunt numai urme de țânțari avangardiști cu rame de la urmele de inundație de la vecinul superior.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén