Cartierul General

Ce s-a întâmplat în episodul de-aseară de la Chefi la Cuțite #4

Bătrânii mai țin minte iar tinerii prea puțin știu, pe vremuri, când era televizor doar două ore pe zi, ca un popor obraznic ce nu și-a făcut temele, singurele momente în care aveai voie să râzi erau de Revelion, când făceau program distractiv. În acele momente s-au născut scheciurile și legenda lui Amza Pellea, un om care a creat cel mai prost umor văzut vreodată pe planetă. Dacă lumea urăște oltenii pe oriunde în Galaxie o face din cauza scheciurilor lui Amza Pelea cu nea Mărin și Sucă și alte personaje, atât de proaste pentru demnitatea acestui popor încât pierderea Ardealului și a Basarabiei în al doilea război mondial par chestii amuzante.

Tradiția asta a scheciurilor obosite de TV nu a murit ci s-a metamorfozat în ceva mult mai monstruos. De exemplu, la Chefi la Cuțite este o femeie care vorbește exact ca-n pastilele alea de umor comunist. Își zice Angi și este un stereotip creat în laboratoarele TVR în 1979. Femeia mă enervează atât de mult încât când o aud văd doar pâine pe cartelă și 6 ouă pe lună cât era voie în vremea foametei, cunoscută printre bătrânii cretini „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu”.

Din păcate acest personaj știe să gătească, aparent, de-aia a trecut în etapele superioare ale concursului. Într-un fel mi se pare firesc să fii bun la un hobby când emani în jurul tău vibe de umor comunist. Oamenii fug, trebuie să faci ceva.

În pauza publicitară am aflat că există, concomitent, cel puțin 4 promoții de tip Black Friday la magazinele online și am descoperit o mică bijuterie, o reclamă care spunea cam așa: „Dacă tot stai la laptop acasă și te uiți la laptopuri pe net vino în magazin să-ți iei un laptop”. Presupun că este adresată acelor oameni care se uită după laptopuri pe internet, ar vrea să-și cumpere, dar pentru că nu le-a spus televizorul ce să facă, sar pe geam. Mă bucur că acest clip publicitar reduce rata sinuciderilor în România.

Emisiunea a fost narată de chef Bontea, sau doar el mi-a atras atenția pentru că i-am prins șmecheria: omul, profitând de faptul că are față de tip serios, exprimă doar păreri generale cu valoare de adevăr 100%. De exemplu: „Concurenții au ajuns în această etapă eliminatorie deci sunt conștienți că ori merg mai departe ori pleacă acasă”. „Să fie bine să nu fie rău” e prea simplu pentru el, chef Bontea emite păreri complexe cu fața lui serioasă, care sunt imposibil de contrazis în actualul continuum spațiu-timp. „Îmi place ca mâncarea să aibă gust, că dacă nu are gust nu este bună”.

Altfel, emisiunea cred că este responsabilă pentru 30% din rata obezității din România și 50% pentru Scărlătescu. Pe la ora 9 seara era o probă cu micul dejun, au prezentat vreo 20 de farfurii de mic dejun toate mișto, exact genul ăla de perversiune care te face să zici „eh, ciugulesc un pic acum, n-are ce să se întâmple” și uiți că ai mâncat trei farfurii în timp ce te uiți la TV.

Din competiție au plecat eroii din Șopârlița, trei capete, ceea ce înseamnă că la ora asta satul lor e în flăcări. Au rămas Jamal și Chelu, care de-acum va fi prezentat cu numele său real, Gianny Băluță, că prea s-a făcut build-up emoțional pe el. A rămas și cel care semăna cu Danny Trejo plus omul care seamănă cu un mușchetar ce e un fel de chef în Amsterdam. Ăsta cred că a venit aici doar să se laude, prea lasă impresia că știe meserie și aproape niciodată nu e prins pe picior greșit. Poți să-ți dai seama și de ce nu stă în țara asta, s-ar fi plictisit să facă mici și pizze.

Doi concurenți au folosit, la prezentarea mâncării, cealaltă parte a farfuriei, efectiv au pus mâncarea pe fund și farfuria invers. Lucrurile evoluează prea rapid în domeniul gastronomiei, eu credeam că e suficient să facem mici pe băț, ca vata de zahăr, pentru cei care merg la carnaval în parc ca să promovăm în liga superioară.