Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Informații utile despre urși, ca să nu mai vorbim aiurea pe internet

Un primar din comuna Colți, județul Buzău, a fost filmat în timp ce turna bere pe un urs omorât proaspăt. Omul explicat gestul, când taie porcul toarnă un pahar de țuică pe el, așa e obiceiul, când a murit ursul, n-avea țuică la îndemână și a turnat bere. Internetul a sărit pe el să-i dea foc, uite cum a batjocorit ăsta animalul, uite cum omorâm urși ca niște descreierați, de-astea. Bre, eu am văzut urs față în față, hai să vă spun câteva chestii interesante.

Știi legenda aia cu urșii din Răcădău? Ei, nu e chiar o legendă. Eu locuiesc acolo când trec pe la Brașov, am avut un coleg de liceu care stătea mai înspre munte. A întârziat odată la ore că s-a trezit cu ursul adormit în casa scării, el și stătea la parter, am glumit pe seama lui, că le cam exagerează. Câțiva ani mai târziu am fost cu un amic la colegul ăsta acasă, ne jucam un joc împreună, am plecat pe la vreo 12 noaptea de-acolo. Și-am dat peste o ursoaică cu pui, venise la tomberon.

Toți avem impresia că știm cum e frica, că am mai simțit-o. Ei, frica asta pe care o simți când vezi animalul ăla e ceva diferit. Noi avem o brumă de civilizație peste noi, dar e o vrăjeală, aia dispare instant. Ursul e un animal imens, dacă se ridică pe două picioare e cât trei Ghiță Mureșan puși unul lângă altul. Și PUTE, ursul semi-sălbatic pute îngrozitor, dacă ești la 5 metri de el abia poți să respiri. Și e RAPID, mult mai rapid decât lasă să se vadă. E mai rapid decât 95% din oamenii pe care-i cunoști sau de care ai auzit.

Și știi asta, adică creierul tău o știe înainte s-o știi tu cu mintea ta de curajos de tastatură. Îți intră o frică în oase de nici nu poți să faci pe tine. Nu poți fi violat anal de un urs cum credeau fraierii despre scena aia din „The Revenant”, pentru că ai sfincterul atât de strâns de nu poate fi desfăcut nici cu utilajele alea speciale ISU.

Ne-am ușchit lent și rapid în același timp. Lent să nu se prindă animalul că suntem în preajmă, rapid că voiam să punem distanță între noi și el. Câtă? Cea mai multă. Doi kilometri mai încolo ne-a înghețat sângele în vine, efectiv am simțit cum se răcește sângele, senzația aia când îți bagă o perfuzie în venă, dar în toate venele deodată. Era o pisică care sărise într-un tomberon, dar ne-am prins abia după vreo două secunde.

Așa că hai să nu-l înjurăm pe primarul sau pe vântorii ăia până nu stăm față-n față cu un urs. Inclusiv cu pușca în mână nu ești convins că vei câștiga, garantez asta. (P.S. Poate ai ratat povestea cu Profetul Bamse, ți-o recomand)

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.