Cartierul General

În curând elevii români vor fi duși în tabere de reeducare

După ce au pierdut biznisul cu manualele, editorii români au început să pună presiune pe politicieni pentru acordarea unei alte țâțe din ugerul statului, pentru că nimeni nu face legătura între cerșeală și leșinul generalizat al pieții de carte.

Printre oamenii care au sărit în ajutor se numără deputatul Ovidiu Raețchi (PNL-PSD) și senatorul Vlad Alexandrescu (Partidul Populist). Aceștia au reușit să promoveze un proiect legislativ care va institui „Anul Cărții în România” în 2019. Articolul 2 din lege montează robinetul la țâță cu formularea „autoritățile centrale și locale pot contribui cu spijin logistic și/sau financiar, după caz”.

Acuma, sunt multiple motive pentru care tinerii nu citesc, primul ar fi că li se bagă pe gât cu forța cărți proaste, altul că și cărțile bune sunt explicate prost (vezi Moromeții) al treilea ar fi că literatura română contemporană este destul de proastă și ar mai fi.

Articolul 4 e cel mai mișto:

Gen, nu e destul că sunt ăia nefericiți la școală, acum mai vin săptămânal și tot felul de „părinți, personalități publice, jurnaliști” ca să le citească ei cărțile pe care nu vor ei să le citească de bună voie. Și de două ori pe an or să vină și scriitorii „de anvergură locală” să le mai zică una-două și cărticelele lor imbecile.

În calitate de scriitor de mică anvergură, vă garantez că tinerii citesc, lunile trecute discutam cu un băiat pe pagina de FB care mă certa în pauze de la școală, că i se părea o prostie Bacalaureat, în timp ce prietenei lui îi plăcuse. Băăă, era la școală, citea pe sub bancă! Soluția nu e să le bagi pe gât cărți, soluția e să scrii chestii interesante, că ăștia au internet și dacă e ceva bun, se răspândește ca focul. Că vă garantez că n-o să lase pe nimeni să citească în clasă „Suge-o, Ramona” a lui Andrei Ciobanu sau „Sânge satanic” a Cristinei Nemerovschi, adică acele cărți pe care tot le citesc tinerii.

Bine, faptul că legea asta e propusă de scriitorul și poetul Raețchi, care n-a vândut 1000 de cărți adunate în toată viața lui, n-are nicio legătură cu nimic. Iar dacă nici acum nu citesc mai multe cărți neghiobii ăia mici, nu-i bai, e un pachet întreg de legi în plan, care va turna bani de la stat în edituri într-o veselie, că sigur asta îi motivează pe ăia. Și dacă nici așa nu citesc nenorociții ăia mici plus, presupun că putem apela și la soluția finală, tabere de reeducare pentru tineri, în care vor fi obligați să citească o carte proastă pe zi până înțeleg mesajul: literatura română este obligatorie, că trebuie hrăniți și milogii ăia.

PS Înainte să vină cu ideile astea i-am propus și eu lui Raețchi să scoată timbrul literar, că e o tâmpenie, practic activitatea în domeniu este impozitată suplimentar față de un biznis obișnuit. N-a priceput, că nu am explicat de unde se mulg bani de la stat, omul are limitele lui.