Ovidiu Eftimie

Cartierul General

În curând elevii români vor fi duși în tabere de reeducare

După ce au pierdut biznisul cu manualele, editorii români au început să pună presiune pe politicieni pentru acordarea unei alte țâțe din ugerul statului, pentru că nimeni nu face legătura între cerșeală și leșinul generalizat al pieții de carte.

Printre oamenii care au sărit în ajutor se numără deputatul Ovidiu Raețchi (PNL-PSD) și senatorul Vlad Alexandrescu (Partidul Populist). Aceștia au reușit să promoveze un proiect legislativ care va institui „Anul Cărții în România” în 2019. Articolul 2 din lege montează robinetul la țâță cu formularea „autoritățile centrale și locale pot contribui cu spijin logistic și/sau financiar, după caz”.

Acuma, sunt multiple motive pentru care tinerii nu citesc, primul ar fi că li se bagă pe gât cu forța cărți proaste, altul că și cărțile bune sunt explicate prost (vezi Moromeții) al treilea ar fi că literatura română contemporană este destul de proastă și ar mai fi.

Articolul 4 e cel mai mișto:

Gen, nu e destul că sunt ăia nefericiți la școală, acum mai vin săptămânal și tot felul de „părinți, personalități publice, jurnaliști” ca să le citească ei cărțile pe care nu vor ei să le citească de bună voie. Și de două ori pe an or să vină și scriitorii „de anvergură locală” să le mai zică una-două și cărticelele lor imbecile.

În calitate de scriitor de mică anvergură, vă garantez că tinerii citesc, lunile trecute discutam cu un băiat pe pagina de FB care mă certa în pauze de la școală, că i se părea o prostie Bacalaureat, în timp ce prietenei lui îi plăcuse. Băăă, era la școală, citea pe sub bancă! Soluția nu e să le bagi pe gât cărți, soluția e să scrii chestii interesante, că ăștia au internet și dacă e ceva bun, se răspândește ca focul. Că vă garantez că n-o să lase pe nimeni să citească în clasă „Suge-o, Ramona” a lui Andrei Ciobanu sau „Sânge satanic” a Cristinei Nemerovschi, adică acele cărți pe care tot le citesc tinerii.

Bine, faptul că legea asta e propusă de scriitorul și poetul Raețchi, care n-a vândut 1000 de cărți adunate în toată viața lui, n-are nicio legătură cu nimic. Iar dacă nici acum nu citesc mai multe cărți neghiobii ăia mici, nu-i bai, e un pachet întreg de legi în plan, care va turna bani de la stat în edituri într-o veselie, că sigur asta îi motivează pe ăia. Și dacă nici așa nu citesc nenorociții ăia mici plus, presupun că putem apela și la soluția finală, tabere de reeducare pentru tineri, în care vor fi obligați să citească o carte proastă pe zi până înțeleg mesajul: literatura română este obligatorie, că trebuie hrăniți și milogii ăia.

PS Înainte să vină cu ideile astea i-am propus și eu lui Raețchi să scoată timbrul literar, că e o tâmpenie, practic activitatea în domeniu este impozitată suplimentar față de un biznis obișnuit. N-a priceput, că nu am explicat de unde se mulg bani de la stat, omul are limitele lui.

11 Comments

 1. Rilache

  Raețchi? Ăsta: https://www.youtube.com/watch?v=Nq75qRzNldw ?

  E adevărat ce se spune în legătură cu el, cu epoleții?

 2. Cosmin

  Eu care am terminat cel mai prost liceu din tara, unde profesorii nici macar nu erau profesori, iar care aveau atestatul de profesor predau cel putin 3-4 materii. As vede si partea buna dintr-un astfel de proiect.
  Adica sa ai contact cu un om al carui nivel cultural sa fie peste “las fierbinti”. Sa realizezi ca exista oameni care chiar gandesc.
  Partea proasta e ca nu cred ca exista atatia oameni pentru toate liceele din romania, iar la liceul meu va veni tot un scriitor ratat la fel de prost ca femeia de servici.

 3. Bogdand

  Asta e din seria “când idioții fac legea”! Din câte știu eu legea trebuie să fie clară, fără ambiguități, fără elemente care să se supună arbitrariului!
  Așa că întreb : ce e “anvergura locală” și cum o evaluezi? Cunoscut în cartier, în sat, în comună, în județ? Ai scris o cărțulie, două cărți, o sută de cărți? Ai vândut o sută de cărți sau o mie! În caz de egalitate ce contează: numărul de pagini?

 4. George

  Lotul scriitorilor de la Jilava/ Rahova intra la anvergura nationala, nu?

 5. Razvan

  Peste 1,5 milioane dintre români trăiesc cu mai puţin de trei euro pe zi. Inca pe atat au salariul minim pe economie. O carte costa in medie 50 de lei.
  Calcul la rece: citesc sa bag ceva la oala? dupa 30 de ani de astfel de calcule multora le-au iesit din reflex aceste obiceiuri … lor si famiilor lor.
  Ex Teleorman – judetul fara librarii

 6. …ca unul care citesc, totuși, cam doo cărți pe săptămână (una la budă, alta în dormitor, seara) – vă înseninez un pic cu un citat din A.Nothomb (vezi Igiena asasinului : faină carte ! ) :
  …”Se impune o constatare : nu-i oare tulburător că, şi când scriem, şi când ne masturbăm – întrebuinţăm acelaşi instrument, mâna ?… Păi nu-i formidabil că o simplă şi modestă mână poate reconstitui singură un lucru atât de complex, atât de costisitor, de anevoie de pus în scenă şi de încărcat cu stări sufleteşti precum sexul ? Şi nu-i oare admirabil că mâna asta cumsecade procură fără multă bătaie de cap tot atâta (dacă nu cumva mai multă) plăcere decât o femeie agasantă şi scump de întreţinut ?” …

 7. Apropo de cărți. Mă apucai să citesc și eu Children of time – văzut la tine titlul.

  Nu intru în analiză literară, textul e relativ greoi fiindcă se simte mâna formată în proiecte științifice.
  Însă din punct de vedere al premiselor, cel puțin partea cu păianjenii, e imbatabil.

  În analiza ta, ești mult prea centrat pe varianta umană de creștere și educare a copiilor. Ca atare, antropologic nu faci schimbarea de optică pentru o rasă care nu are nimic în comun cu oamenii din punctul de vedere al creșterii și educării urmașilor.

  • eftimie

   Dimpotrivă, are foarte multe în comun, paianjenii sunt experiment natural eșuat, crescuți în același mediu al vieții ca și noi. Oamenii sunt forma supremă a vieții în univers, cel puțin din ce știm până acum, și s-a ajuns la asta după 4 miliarde de ani de încercări. Tchaikovski ignoră cât de complex este un copil uman, este cea mai complexă formă de viață din univers și aia nu e așa ușor de făcut.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén