Ovidiu Eftimie

Cartierul General

În 2019 Etiopia va lansa primul satelit în spațiu (și despre alți sateliți africani)

Satelitul va costa 8 milioane de dolari din care 6 milioane sunt oferite de China, care se va ocupa și de lansare (sursa). Satelitul va fi administrat din Etiopia, de agenția lor spațială, și va fi folosit pentru îmbunătățirea prognozei meteo. Ca idee, prognoza meteo e importantă pentru agricultură, care reprezintă baza economiei etiopiene, reprezentând cam 90% din exporturi. 80% din oameni muncii din țară lucrează în agricultură.

Chestia asta e un pas important în programul spațial etiopian, lansat în 2016. Anul trecut s-a inaugurat și un observator astronomic făcut din fonduri private, pentru că este într-o poziție aproape perfectă, undeva pe dealurile de lângă Addis Abeba.

Șmecherii continentului sunt, însă, sud-africanii, care au lansat primul satelit în 1999. La ei e și cel mai mare telescop radio din lume, Square Kilometre Array. Nigeria are ambiția de a fi prima țară africană care va trimite un om în spațiu, până în 2030, iar în perioada 2013-2017 au trimis cinci sateliți pe orbită, cam unul pe an. Ghana a alocat în 2015 10 milioane de dolari pentru programul spațial și în 2017 și-au lansat un satelit acolo. Kenya e ultima venită la masa cosmonauților, lansând în mai un satelit al lor.

Africanii au fost preocupați de ceva vreme de explorarea spațială, de exemplu Nigeria Niger a fost prima țară care a scos o serie de timbre cu Felicette, prima (și singura) pisică în spațiu. Iată:

România a lansat un satelit în spațiu în 2013. E vorba de un cubuleț de 10 cm care n-a funcționat niciodată.

10 Comments

 1. Iulian

  Mno, am fost si-n Ethiopia si-n Kenya si-n Africa de Sud si poate o avea ei sateliti acolo si telescoape, dar prefer sa stau aici cu tanti Dancila.

  N-ar fi exclus ca si catedrala pe care incearca astia acum s-o redenumeasca, sa apara in unele tari ca o realizare mareata la care se aduc multe laude si starneste invidii. Ca de la distanta si taierea salariilor cu 25% din 2010 parea o chestie misto.

  Deci eu cred c-ar fi bine sa nu-i invidiem si sa-i lasam sa se duca-n p*la cu satelitu.

  • eftimie

   Tu mergi cu o Dacie care încetinește de la 90 de kilometri la oră cu un kilometru pe minut. În spatele tău e un trabant care merge cu 25 de kilometri la oră. Cine ajunge primul la finish după 24 de ore?

   • Cosmin

    Dacia, evident. După 24 de ore are aproximativ 1 Mach(90-24*60=-1350). Faptul că merge în direcția opusă (ca Veorica) nu mai contează, Pămânul e rotund.

   • Iulian

    E buna comparatia daca ne rezumam doar la sateliti.

    Dar in rest daca e sa le luam in parte, in Africa de Sud se nationalizeaza terenurile agricole si o sa ajunga si ei in Zimbabwe ca performante plus ca au o criminalitate si violenta sky high, in unele zone din Ethiopia inca e aproape razboi civil (de foametea crunta au mai scapat) si Kenya se lupta pentru ultimele locuri in ceea ce priveste coruptia iar locuitorilor din Nairobi li se zice nairobbers… in Egipt (ce poate au si astia satelit) iti cer spaga autoritatile doar pentru ce le-ai trecut pe langa cladire.

    Deci oricat de imbecili si cu mentalitate de hoti fomisti sunt ai nostri, daca o tinem tot asa tot n-o sa ne ajunga aia din urma.

    Nu spun ca n-ar fi frumos sa avem si noi sateliti si oameni de stiinta ce stiu sa faca diferenta intre astronomie si astrologie dar dupa ce mergi prin zonele alea incepi sa apreciezi ceea ce ai. Deci haide sa ne comparam in continuare cu Europa ca inca n-am ajuns atat de rau si apoi mai e fostul bloc estic (aia mai la est si sud de noi) cu care sa ne luam la tranta inainte sa ajungem la Africa.

  • Mihai

   Pai atunci sa stai tu acolo cu Dancila. Am stat vreo zece ani pe acolo si m-as intoarce miine. Poate ai trecut doar ca turist sau in vreo scurta delegatie. Astia au zgirie-nori din anii 70, chiar daca Abuja e in zona seismica ca la Bucale. Uita-te la niste poze din Nairobi sau Abuja si spune-mi in citi zeci de ani o sa fie Bucurestiul asa? In Nairobi e primul loc din lume in care a fost interzis fumatul pe strada in sectorul central (ma fut, urasc asta pentru ca sunt fumator dedicat). Da-te-n pixul meu de dac de la buricul lumii!

 2. paul

  China are initiativa aia, Belt and Road, prin care, printre altele, “ajuta dezvoltarea” diverselor tari mai sarace, chestie care le asigura si o influenta mai buna, niste voturi de partea lor in UN, chestii de-astea. Asta vine si cu un program spatial. E destul de multa literatura pe tema asta, dar prin afara, nu la noi, ca noi suntem preocupati cu altele mai importante 🙂

  Era o analiza misto pe undeva, dar nu o mai gasesc acum, cu evolutia investitiilor si cum s-au miscat si voturile in UN functie de asta. In lipsa, alte surse utile sunt https://www.youtube.com/watch?v=zQV_DKQkT8o si https://qz.com/1276934/chinas-belt-and-road-initiative-bri-extends-to-space-too/

  • Mihai

   Da, si? Si noi avem fondurile EU. China are bani si ii baga unde poate. Africa e mai ieftina decit China si acum chinezii fac outsource pe Africa. PIBurile africane cresc. Si guvernele alea de “maimute” se dovedesc a fi mai inteligente in ce investesc decit noi astia care am inventat cultura si gaura in covrig. Bravos!

 3. McStronțiu

  Niger c’est ne pas la Nigerie. C’est quelque diferent.

  • eftimie

   Merci de clarificare, nu știam. Aveam impresia că-s cam același lucru, scris diferit.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén