Cartierul General

În 2019 Etiopia va lansa primul satelit în spațiu (și despre alți sateliți africani)

Satelitul va costa 8 milioane de dolari din care 6 milioane sunt oferite de China, care se va ocupa și de lansare (sursa). Satelitul va fi administrat din Etiopia, de agenția lor spațială, și va fi folosit pentru îmbunătățirea prognozei meteo. Ca idee, prognoza meteo e importantă pentru agricultură, care reprezintă baza economiei etiopiene, reprezentând cam 90% din exporturi. 80% din oameni muncii din țară lucrează în agricultură.

Chestia asta e un pas important în programul spațial etiopian, lansat în 2016. Anul trecut s-a inaugurat și un observator astronomic făcut din fonduri private, pentru că este într-o poziție aproape perfectă, undeva pe dealurile de lângă Addis Abeba.

Șmecherii continentului sunt, însă, sud-africanii, care au lansat primul satelit în 1999. La ei e și cel mai mare telescop radio din lume, Square Kilometre Array. Nigeria are ambiția de a fi prima țară africană care va trimite un om în spațiu, până în 2030, iar în perioada 2013-2017 au trimis cinci sateliți pe orbită, cam unul pe an. Ghana a alocat în 2015 10 milioane de dolari pentru programul spațial și în 2017 și-au lansat un satelit acolo. Kenya e ultima venită la masa cosmonauților, lansând în mai un satelit al lor.

Africanii au fost preocupați de ceva vreme de explorarea spațială, de exemplu Nigeria Niger a fost prima țară care a scos o serie de timbre cu Felicette, prima (și singura) pisică în spațiu. Iată:

România a lansat un satelit în spațiu în 2013. E vorba de un cubuleț de 10 cm care n-a funcționat niciodată.