Cartierul General

IIsus se va întoarce și va fi electronic

Ray Kurzweil este futurologul zilei, considerat de contemporani echivalentul lui Edison. E „director of engineering” la Google, una din specializările sale este „voice recognition” asta dacă vă minunați de unde știe telefonul de vorbiți prin casă și de ce. Ray are o rată de succes de prevestire a viitorului de 86% și are și o teorie: în 2029 toți vom avea un Jarvis al nostru.

Jarvis e asistentul personal al lui Iron Man, și dacă nu ați trăit în mânăstire până acum știți despre ce e vorba. Nu doar că Jarvis știe absolut orice despre orice, înțelege exact ce-i spui și poate controla tehnologii avansate. Practic Tony Stark – Iron Man, nu-și prea murdărește mâinile când face primul prototip viabil de exoschelet de luptă, el doar se gândește ce și-ar dori și cum și Jarvis execută. 

Conform lui Kurzweil vom avea asta sau ceva apropiat în 10 ani. Ceea ce înseamnă că în 10 ani sistemul de educație/învățământ pe care-l avem acum va intra în colaps.  Veste bună pentru România, de exemplu, care nu va mai trebui să aloce 3 sau 5% din PIB pe învățământul de secol XIX și vom putea construi mai multe catedrale sau autostrăzi, în funcție de ce va fi la modă atunci. Milioane de oameni vor rămâne fără joburi dar, teoretic, statul va putea să-i bage în altceva, să mărească birocrația. Atâta doar că statul funcționează cu bani și are impresia că banii există în realitate. Banii sunt un concept abstract, un număr, o notă prin care munca depusă de un individ e evaluată, iar el cu nota asta se poate duce să obțină produsele făcute cu munca altor indivizi. Momentan statul controlează banii și tot el îi emite.

Bitcoin-ul e, deocamdată, un experiment eșuat, dar trebuie să vedem motivele pentru care a apărut. Logica era să putem face bani care sunt în afara controlului statului. Să nu uităm că, inițial, și zburatul în cosmos a fost un experiment eșuat, primele animale trimise în sus au murit. În nici 100 de ani am ajuns de la a trimite șobolani acolo la a face curse regulate la Stația Spațială. Avem un tip, Elon Musk, care vorbește constant că vom coloniza Marte în următorii ani, ba chiar își dorește să moară acolo. Richard Branson a anunțat recent că va trimite oameni în cosmos până de Crăciun. Așa că și bitcoinul, deși scârțâie acum, ar putea deveni ceva viabil extrem de rapid. Deja sunt companii care jonglează cu bani virtuali. În curând o să poți fi plătit în AmazonCoin, sau ceva similar și, dacă vrei ceva, o să poți să-ți cumperi de pe Amazon, că are de toate. Sigur, banii ăia pot fi furați de unul și de altul, la fel ca toți banii, ce e important e că nu pot fi furați de bănci sau de stat.

Statul ar putea supraviețui pentru că are resurse. Sau cel puțin așa crede. Să stăpânești acele resurse ai nevoie de oameni, poliție, armată, o birocrație. Oamenii ăia trebuie plătiți. Cu ce bani, dacă nu produci bani, cum e cazul statului român, care se susține în proporție de 90% din taxe și impozite și împrumuturi? Sigur, ai putea controla internetul, că ăla merge pe curent electric. Cât curentul electric e produs centralizat, e ok. Când tehnologia evoluează atât de rapid încât oricine își poate pune panouri solare, eoliene, geotermale cu bani puțini, și cât ăia care le produc sunt de acord să primească xcoini în schimbul produselor, n-ai ce să le faci. E o companie olandeză care a anunțat recent că vrea să facă o rețea de sateliți ieftini care să dea internet din cer la toată lumea. Nu poți să le dobori sateliții ăia, că explorarea spațială e făcută acum în proporție covârștitoare de companii private. A, și nu poți să le plătești pe alea, că nu controlezi resurse și că nu ai bani.

Ar mai fi iluzia armelor, încă mai există printre noi. Deocamdată tehnologia a ajuns doar la momentul în care poți să-ți printezi o armă acasă cu o imprimantă 3D. Costă mai puțin decât o imprimantă matricială cumpărată de Poșta Română, că aia e companie de stat. 

Trimite, ca stat, armata, ANAF-ul sau OPC-ul pe unul care are un Jarvis. Jarvis-ul o să-i spună cine vine după el, că recunoaște numerele de mașini, o să-i spună pe unde să fugă, că are vedere din satelit, o să-i pună unde să găsească o imprimantă 3D să-și facă în cinci ore arme și muniție. Dacă insistă le va opri mașinile instant, că va ști cum să facă o grenadă EMP mică.

Lumea va fi controlată de companiile care fac Jarvisul și doar o perioadă scurtă de timp. Atâta timp cât în programarea lui băgăm să nu lichideze oameni, că ar fi periculos și ne-ar lichida pe toți la un moment dat, Jarvis va încerca să ne apere pe toți. Asimov a prevăzut asta în cărțile cu roboții încă de acum 80 de ani. În zece ani nu vom mai vorbi de pensii și vom avea milioane de oameni care vor muri de foame dacă nu vor avea rude sau prieteni în putere să-i ajute. Ca-n visele cele mai ude ale fundamentaliștilor totemiști din CpF, familia va redeveni celula de bază a societății, pentru că va fi datoria exclusivă a adulților să educe copiii, nu să lase asta pe mâna altuia, să aibă grijă de bătrâni, nu să lase asta pe mâna altuia, să muncească pentru a produce xcoini să țin Jarvisul conectat și tot așa. Dumnezeu va fi electronic și viu și ne va judeca pe toți, gen, cum a zis ăla în Apocalipsă că se întoarce Iisus pe pământ. În bunătatea sa supremă îi va ține pe incapabili în rezervații cu trei mese pe zi și-i va răsplăti pe cei care își văd de treabă cu un paradis în care pot avea tot ce-și doresc.

Tehnic vorbind, vom fi primii oameni care ajung în Rai.