Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Îi jelim degeaba pe ăia înghesuiți pe DN1 – Valea Prahovei

Știu că informația asta te va surprinde, dar cică iar a fost înghesuială pe Valea Prahovei unde mii de români s-au dus să se distreze sau ceva. Oamenii sunt nemulțumiți și triști că e așa, cică nu se mai poate, că trebuie făcut ceva.

DAR! Ăia sunt oameni care se duc la distracție pe Valea Prahovei. Serios, ăla e un loc extrem de nasol. Am fost acu’ vreo doi ani la Azuga, acu’ vreo 4 la Bușteni, acu’ vreo 6 la Sinaia, pe banii altora, evident. Toate stațiunile astea sunt urâte cu spume. N-au fost gândite pentru afluxul de turiști auto și sunt mașini peste tot în weekend, ca la târg. În Bușteni arată mișto muntele ăla de la distanță și cam atât. Sinaia are castelul și hotelul ăla fain din centru, în rest e urâțică, de-a dreptul deprimantă. La Azuga am stat la un hotel lângă pârtie, au dat ăia manele latino la maxim toată ziua, cât să nu te poți relaxa un minut. Încă mai găsești restaurante unde sunt vechile chifle ONT, cele mai searbăde chifle create vreodată de mintea umană. Și aia e partea comestibilă din mâncare. La Bușteni hotelurile arată sintetic, cu termopane de-alea industriale.

Zic, mergi odată, vezi că-i nasol, n-are rost să te mai duci. De ce te mai duci? Ești atât de însetat de manelele care răsună în pensiune? Sunt pârtiile atât de excelente că nu le găsești altundeva în țara asta? Că prețuri mici știu că nu sunt. Ai un drum neplăcut spre un loc neplăcut în zilele în care ar trebui, teoretic, să te relaxezi.

Așa că nu sunt convins că e ceva ieșit din comun traficul ăla infect. E doar preludiul la masochism. Genul de oameni care se omoară pe-acolo consideră fain, probabil, și restul mizeriei din zonă. De-aia nu mi se pare normal să-i plângem pe oamenii de-acolo, moșule, îți place acel trafic infect dacă te tot duci acolo. Și stațiunile alea penibile. De ce plângi când faci ceva ce-ți face plăcere?

9 Comments

 1. Miștotică

  În urmă cu 10 ani, pe vf. Parângul mic l-am rugat pe un trecător să ne facă o poză ( nema selfie pe vremurile alea) mie și prietenului meu. După care, intrăm în vorbă cu el și ne zice că îi din București. Știi pozele alea cu grădinile zoologice europene în care erau ținuți negri în țarcuri spre stupefacția albilor? Exact așa ne uitam și eu cu prietenul meu la bucureștean.

  • JJ

   Daca tot suntem la capitolul distrus mituri dragi romanilor, hai sa luam in considerare si ideea asta ca toti bucurestenii sunt niste manelisti grobieni scapati de la circ (si implicit ca in restul tarii sunt numai oameni autentici hiper-“faini”, va stiti voi).
   Bucurestiul e mare, variat, cu o viata culturala intensa, cu probleme specifice unui oras mare, plus probleme specifice unei tari ca Romania. Mai mult, are blestemul de a fi capitala, de multa vreme tinta unor idei urbanistice nastrusnice, si un soi de pubela pentru toti jmecherasii politici, din toate colturile tarii.
   Pe munte eu cred ca am intalnit mai des oameni din Bucuresti decat de prin orasele de pe langa munte. Intamplarea ta pare mai degraba un caz de proiectie a prejudecatilor tale, monsher.

   • Miștotică

    Nu faptul că era pe munte m-a frapat ci că nu era în aria sa naturală numită Valea Prahovei.
    Hai să o luăm altfel. Ai văzut la televizor, ai citit prin cărți și reviste și știi sigur că există, dar tot te minunezi când vezi un crocodil la tine pe stradă, cu atât mai mult cu cât afli că a venit din proprie inițiativă.

  • Andrei

   Profund comentariu

 2. vali.d

  Unde mai pui ca mare parte dintre ei sunt din aia de “se pisa pe el de vot”

 3. Maximilian

  De acord cu tine cu vagi excepții de nuanță:

  1. Toate ăstea trei au în preajma lor munți foarte mișto, dacă vrei să-i descoperi. Problema e că românii nu prea merg pe munte. Sau se duc cu mașina până pe Sfinx. Sau se duc în trening și sandale și ajung la știri. Dar în general nu prea se duc și un adevăr simplu dar poate nu atât de evident e ăla că toți ăștia de se duc ”la munte”, de fapt merg la grătare și la belit ochii la televizor. Pe bune. Și e valabil și pentru zona Bran-Moeciu, care are aceleași probleme. Probleme self-inflicted și nerezolvate de o administrație autistă de ani de zile. Pe scurt: oamenii care-ți vin acolo NU AU CE FACE, dar tu ești primar deștept și nu faci nimic zeci de ani. ”Lasă, că se duc la Castel, la Chei sau la Vila Bran!”

  2. Sinaia are foarte foarte multe locuri mișto și le poți descoperi la o plimbare nu tare solicitantă. Sunt case frumoase din perioada ei de glorie (dacă putem vorbi de așa ceva), neglijate mult timp, dar care par că se salvează zilele ăstea prin… gentrificare. Da, ălea care încă n-au încăput încă pe mâna vreunuia cu bani sunt deprimante, e adevărat. Dar Sinaia are și partea asta mișto, dacă vrei să o vezi așa.

  Mx

 4. din pacate nu prea sunt partii comparabile, aproape de bucuresti

 5. Adi

  De cozile la telecabina Bușteni pentru Babe și de prețurile nesimțite nu zice nimeni ceva? Cred ca nimic nu o depășește pe asta. Aici se vede cel mai bine ce înseamnă România și de atâta amar de vreme nicio îmbunătățire…pentru ca sunt destui prosti care sunt ok sa dea vreo 100 lei pe telecabina aia și sa aștepte și 5 ore la coada. Niciodată nu am mers cu ea și nu o sa merg. Cum sa îți bati joc de tine ca om in halul asta? Scump și prost dar prosti se găsesc destui.

 6. Ovidiu

  Iar noi suntem de vină, nu care cumva să arătăm spre derbedeii din administrație, care nu lărgesc străzile (că le zice autostrăzi au drumuri expres, tot același măgar) și nu fac parcări. Drept îi că stațiunile alea sunt exact cum ai zîs: urâte cu spume, dar unde să mergem fără a da peste aceeași problemă a traficului sufocant? Parcări mari, drumuri largi, sau trenuri decente, cu legătri spre pârtii, soluțiuni există, bag de samă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén