Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ideea de „surge”

Marea problemă cu ideile e că dacă au cea mai mică aplicabilitate nu mai scapi de ele și o să dai de ele în cele mai neașteptate locuri. Una recentă e aia cu „surge” sau „tarif dinamic” și deja am o bănuială unde se va aplica în viitor.

De fapt ideea nu e așa de nouă, e un fel de capitalism aplicat, e cerere mare și ofertă puțină, creștem prețurile. „Surge”-ul a fost practicat în România din cele mai vechi timpuri, mai țineți minte când ouăle începeau să se scumpească înainte de Paști? Sau cum devine brusc o jumătate de apă la pet 8 lei în preajma marilor pelerinaje mai mult sau mai puțin religioase. Tot „surge”.

Dar prima aplicație care chiar va enerva serios lumea va fi când se va face asta pe tarifele de acces în centrul marilor orașe. Momentan câteva orașe au o taxă de acces în centru cu mașina, asta ca să te convingă să folosești mijloacele de transport alternative. E eficientă metoda, dar are limitele ei, pentru că până la urmă masa de oameni capabili să plătească suma aia fără să simtă va fi suficient de mare să fie iar înghesuială în centru.

Și-atunci se va băga chestia aia, cu surge-ul, cu tarif dinamic. E mai puțină lume în centru? 5 dolari pe zi. E înghesuială? 25 de dolari. Or s-o folosească și la parcări. Și dup-aia și la anumite autostrăzi, alea care au rute alternative pentru săraci. Ca om care merge zilnic cu mașina în centru, cred că o să privesc asta cu oarecare enervare, deși se va întâmpla doar dacă mă mut în alt oraș. Aici abia învață ăștia să pună semafoarele corect în intersecții.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.