Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ne hotărâm odată ce fel de poliție vrem?

Pe de o parte face poliția razie, o prinde pe una trecând pe roșu, aia face pe nebuna (sau poate e chiar nebună) și e dusă la secție. Asta e partea legală din poveste. Pe de altă parte avem o armată de oameni care urlă că s-a făcut abuz, că muegarda, că au luat o femeie nevinovată în loc să-l aresteze pe Tăriceanu și să-l ia pe el cu cătușe.

Păi stai așa: ori vrem polițai care să aplice legea să să-i ia pe toți de la ăl mai mic la ăl mai mare, ori vrem polițai care să aplice legea numai când ne convine nouă.

Să începem cu un breaking-news pentru pensionarii de pe internet: poliția nu ridică doar femei nevinovate, băbuțe cu pătrunjel și un sfânt care a greșit o singură dată în viață când a mers fără centură, altfel ar fi fost urcat direct la ceruri ca sf. Ilie. Poliția s-a dus și să-l ia pe Năstase de-acasă, de-a făcut mare om politic pe el de spaimă și s-a împușcat în gât.

Apoi, ăia sunt polițai de circulație. Oricât ai urla tu pe internet să-l aresteze pe Băsescu în loc s-o ia pe nebună de pe stradă, nu au atribuțiile astea. Alții sunt polițiștii care trebuie să-l aresteze pe Băsescu, sunt câteva departamente speciale pentru așa ceva. În cazul fostului președinte, ăla de Crimă Organizată.

Pe vremuri era înduioșător dar acum e de-a dreptul îngrijorător cât de puțină lume înțelege cam ce face și ce atribuții are fiecare om al legii. Polițiștii de pot reține, procurorii te pot aresta, doar judecătorul de poate condamna, indiferent cât maro cu lingurița îți servește Mirel Curea sau Mihai Gâdea. Atribuțiile polițiștilor nu sunt stabilite de site-urile de internet cu „stai să-ți spun ce are voie și ce nu are voie să-ți facă polițistul”, ci de niște legi.

Așa că, revenind, ce fel de polițai vrem? Ăia cu care să ne înțelegem la un mângâiat pe cap și un 50 de lei sub cașchetă, cum i-ar place lui Mișu Găinușă? „Hai că suntem oameni, toți greșim, noi să fim sănătoși, să vă trăiască familia domn’ agent”. Sau vrem să își facă treaba de fiecare dată ca să putem să le scoatem ochii când nu și-o fac?

Și-atunci ajungem să ne întrebăm ca Marian Godină, care e polițist și zice „Luăm apărarea celor care încalcă legea şi îi huiduim pe cei care o aplică. Vrem să fie o țară ca afară, dar ne purtăm ca în evul mediu”. Și vin alde Găinușă, care are mintea aia de român prost, că dacă cineva e bătrân e automat sfânt și nevinovat, și-l iau la șuturi că n-ar trebui să comenteze până nu rezolvă de unul singur toată corupția din Poliția Română.

Serios, uitați ce scrie infantilul pe blogul lui: că cum de nu comentează când polițiștii din Berevoiești iau șpagă. Cum de nu comentează când stau la pândă cu radarul după vitezomani. Că cum de nu comentează când îl escortau polițaii pe Oprea. Și ai zice că Găinușă e doar un camionagiu al umorului, deci nu contează foarte mult (la fel cum și eu sunt un măscărici de internet) dar vezi și intelectuali balcanici gen Marius Chivu, om care scrie la Dilema, având același tip de discurs. Păi cum de-și permite Godină să comenteze când polițaii de la secția X au omorât un om pe stradă? Când Petre Tobă e plagiator?

Păi, băi intelectualilor, mâna a treia a integhenției românești, Sadovenii logicii, asistații sociali ai gândirii, de ce n-o spuneți mă, direct, pe față:

„Băăăăăă, Godină, taci în morțiii mă-tii din gură, ia o șpagă și nu te mai da viteaz”.

PS. Deși suntem din același oraș nu-l cunosc pe Godină personal, n-am fost la beri împreună și nici la vreun cenaclu cultural. Am destule supărări cu privire la activitatea poliției rutiere Brașov. De exemplu, cred că în zona în care a avut loc accidentul lui Huidu puteau fi montați acei „polițiști culcați”, că tot e limită de 30 la oră,și puteau sugera asta în comisia de circulație de la niveul Primăriei Brașov dar n-au făcut-o că e loc bun de pescuit cu radarul. Totodată, fostul șef al poliției Brașov, Mircea Bucur, m-a întrebat odată, personal, cum ar fi să mă trezesc împușcat în cap dimineața, când am scris o anchetă despre niște măgării făcute de adjunctul de la poliția economică Brașov.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.