Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Hahaha, vrei o bomboană?

Simpatic reportajul din Decât o Revistă cu taximetristul cu bomboane. Părerea mea personală e că, la fel ca în politică, 90% din taximetriști strică imaginea unei meserii dealtfel onorabile. Și că, în general, taximetriști se fac ăia care sunt mediocri în orice meserie.

Foarte rar dai de câte un taximetrist care știe efectiv să conducă. Nu, mersi, faptul că a făcut 3 milioane de kilometri la volan nu înseamnă nimic dacă smucește mașina de-i sar prezoanele, apasă pe pedale ca o vită de te hâțâni ca la bâlci pe bancheta din spate.

Nea ăsta cu bomboanele e și el un simpatic, și-un hoțoman. În stilul nostru românesc în care mica hoțomăneală e simpatică, nu e un bai. Uite cum înșela pe vremea lui Tata Ceau.

A lucrat și la schimb ulei, unde ține minte că făcea o șpagă teribilă. Într-un rezervor de Dacia intrau 2,7 litri de ulei, oamenii luau câte trei, rămâneau 300 de mililitri de la unul, 300 de la altul. Ciupeală. Erau niște vremuri de cacao, în care oamenii făceau tot felul de tâmpenii.

Ei, vedeți voi dragii moșului, nu toți oamenii făceau tot felul de tâmpenii că erau vremuri de cacao. Ai mei nu furau, de exemplu, nici măcar 100 de mililitri de ulei. Dar erau puțini, iar ăia de furau puținel sunt mulți.

Bănuiesc de ce nu i-au mers afacerile după ’90. La pompă, la benzinărie, probabil mai ciupea vreo 200 de mililitri, că, de, și atunci erau vremuri de cacao. Când n-au fost vremuri de cacao în România să ciupești/ciordești și tu ceva?

IUS Brașov a fost una din cele mai mișto uzine după ’90. E, practic, singura firmă românească ce sposoriza și ea un băiat prin MotoGP. Era fain, afacerile mergeau brișcă, s-a vândut pe bani onești unui grup francez. Ce nu s-a putut face e să-i oprească pe muncitori să fure scule din uzină. Și, serios, s-a încercat absolut orice. Un director a luat decizia de a oferi fiecărui muncitor câte două seturi complete de scule, să le aibă acasă, să dea și unui cumnat dacă vrea. Toți au primit. Tot au furat. A mers cu poliția la ei acasă, i-a luat cu vorba bună, cu binișor, nimic. Abia când a venit francezul și a început să-i dea afară pe cleptomani lucrurile s-au mai calmat un pic. Zeci de muncitori au fost dați afară pentru ciordeală.

Câțiva, știu sigur, sunt taximetriști prin Brașov și se plâng că-i viața grea. Vremuri de cacao și acum, nu vrei o bomboană?

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.