Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Hagi este printre cei mai inteligenți oameni din România

Mult peste oameni de știință, mult peste membrii Academiei și peste 95% din ce înseamnă profesor universitar, intelectual sau fraieri ca mine. E cel mai bun exemplu pe care-l pot da când se pune problema „băi, to chiar crezi că toți în jurul tău sunt proști?”. Nu, există și oameni extrem de deștepți și ăia nu mă deranjează deloc.

Să presupunem că în copilărie descoperi că îți place „o chestie”. Și ești cât de cât bun la chestia aia. Cum ar fi să te îmbunătățești la „chestia” aia constant, vreo 20 de ani încontinuu, și să ajungi la nivelul la care când se vorbește de „chestia” aia la tine în țară lumea să se gândească automat la tine. Toți. „Băi, ăla e bun la chestia aia, e poate cel mai bun”. Cum e să mergi în lume și când să se vorbească de „chestie” tu doar să-ți spui numele și interlocutorii să zică „aaaaa, bine v-am găsit, firește, dumneavoastră sunteți acel expert în chestia aia, ne bucurăm să vă avem între noi”.

Poți să înlocuiești „chestia” cu ce vrei. Poți să zici „fizică” și când se va vorbi de fizică va apărea numele tău în discuție. Sau „fotbal” și atunci va apărea numele lui Hagi. „Da, men, dar nu știe să se exprime”. Băi, ești sigur de treaba asta? Că mie mi se pare că se exprimă destul de clar. Mai puțin în vorbe și mai mult prin fapte, că e și asta o formă de exprimare. A zis că nu vine nimic din spate și că o să-i facem statuie, s-a enervat lumea dar uite că se apropie momentul. În timp ce presa hăhăia, el s-a apucat să-și facă o academie de fotbal, a pornit de la zero și în câțiva ani a câstigat campionatul. Exact pe „chestia” pe care se pricepe. O fi întâlnit el niște oameni care l-au înțeles, oameni care pricepeau fotbaleza pe care o vorbea el și, iată, încă o dată e locul I la „fotbal”.

Acu’ câțiva ani tot apărea știrea aia cu Hagi plin de datorii cu Academia lui. No, Hagi e absolvent de ASE, pe bune, chiar s-a dus și și-a dat licența, cu o derogare că era pe la loturi. Dacă e să ne luăm după ce scrie Cartianul în biografia lui (cu tot stilul lui lăcrămos, așa e Grigore, mai sufletist), a fost pe bune, profesorii zic că știa materia. Când l-a întrebat presa cum e cu datoriile, Gică a explicat că are un parteneriat mișto cu ăia de la BRD (era pe fucking cardurile lor) și i-au oferit o linie de credit foarte avantajoasă. Cam așa se fac biznisurile mari, nu pe banii tăi. Și-acum apar constant știri cum se împrumută ăsta de la bancă și-i tot numărără presa banii, că a scos bani din vânzare de jucători și din drepturi de televizare, de ce se mai împrumută.

Toate rateurile pe care le dă din când în când nu sunt un semn al prostiei, sunt un semn al încercării de îmbunătățire și înțelegere a lumii. Când te antrenezi pentru fotbal dai 100 de șuturi la poartă până prinzi unul în vinclu. Apoi mai dai o sută. Și încă o sută. Dacă te uiți doar de câte ori o dă în corner, zici „băi, ăsta nu știe dom’le, nu poate”. Dacă te uiți peste 5 ani și vezi cum, din viteză, după un dribiling, din întoarcere, bagă o torpilă direct în vinclu zici „băi, ce talent e ăsta”. Doar că nu e doar talent, e muncă și inteligență aplicată, sunt sutele de șuturi în corner, urmate de corectări de traiectorie. Prostia e să încerci aceleași lucruri așteptând rezultate diferite. Inteligența funcționează altfel, încerci, corectezi, încerci, verifici, corectezi și tot așa. Mai ales pe un domeniu unde ești pionier, că nu cred că mai face cineva în România ce face el, să facă fotbal din nimic.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.