Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Guardians of the Galaxy – Marvel e aproape de disperare

Mă uitam la ratonul ăla și mă gândeam ce legătură este între el și Bradley Cooper. În afară de faptul că, știam dinainte, vocea îi este asigurată de Bradley Copper, un actor cunoscut pentru o voce distinctivă. Pe naiba. Nu cred că au folosit nici fața lui, că nu e cunoscut nici pentru mari capacități în domeniul ăsta. Ar putea foarte bine, ba chiar mult mai bine, să-l fi pus pe John DiMaggio în locul lui (vocea lui Bender din Futurama). Sau pe Mark Hamill, doar că ăsta are altă treabă zilele astea, cu alt film spațial.

Dar Bradley Cooper e cunoscut, și de-aia a fost băgat în film. E tipul din Hangover. Vin Diesel, care îl joacă pe Groot și are o singură frază (I am Groot) e în film că e și el celebru, pentru că Fast and Furious și pentru că mașini. Până și Glenn Close are un rol absolut banal, care ar putea fi făcut și de Tamara Buciuceanu. Dar e acolo să fie cineva și pentru ăi bătrâni. Lucrurile merg însă mult mai departe decât pare la suprafață. Îmi părea cunoscut un pilot din armata Nova, este Peter Serafinowicz aka Darth Maul. Nathan Filion are un rol minuscul, dar sunt niște fani SF care-s morți după el de pe vremea Firefly. Cred că, dacă aveau un loc pe undeva și nu era conflictul de licențe pe super-eroi, în puneau și pe Patrick Stewart undeva, să tragă o bășină în platou.

Pentru că Guardians of the Galaxy nu sunt eroii de mâna a doua ai universului Marvel. Ăia sunt The Avengers. Sunt ultimii care le-au rămas, ce s-a mai găsit pe fundul sacului. X-men și Fantastic Four sunt ai 20th Century Fox. Spider-Man, altă vacă de bani, e a celor de la Sony. Când s-a apucat Marvel de făcut filme au descoperit că îi mai au doar pe eroii neinteresanți, gen Iron Man (pe bune, înainte de 2008 nimănui nu-i păsa de omul de tablă) sau Căpitanul Americă. Numai că ăștia, o dată ce s-au făcut mari și frumoși nu mai pot fi folosiți la nesfâștit, fiecare are un contrct pe trei filme individual (Robert Downey jr. a terminat bucata asta) plus încă trei Avengers.

Așa s-a ajuns la un film despre niște eroi dintr-un comic book care a avut atâta succes la public că a fost terminat prin 2010. De-aia au tras din răsputeri să îl facă atrăgător pentru public. Și, cât de cât, le-a ieșit. Filmul nu te dă pe spate, se vede cum regizorului îi ies venele de la frunte de la efort iar scenariul este destul de banal și multe faze sunt salvate de umor. Plus, omniprezenta obsesie americană, cu actrițe de 40 de kile care te sparg în karate (aici, Zoe Saldana, dar puteau s-o pună și pe Lucy Liu). Și-atunci cum de are atâta succes? Căci, adunat cap-coadă, filmul e mișto.

bert-macklin-fbi

Bert Macklin, FBI FTW! Chris Pratt salvează totul. Și universul, și filmul. Tipul joacă super-mișto, e în elementul lui, e singurul care nu pare adus cu forța să placă publicului. E singurul care nu poate fi schimbat cu Andy Serkis. Și bătăliile cu nave, și ălea-s mișto, au folosit exact cât trebuie, fără să exagereze.

În scena de după „credits” apare Howad the Duck. Asta ca să înțelegem cât de disperat e Marvel.

Filmul merită văzut duminica, să poți să dormi liniștit când ajungi acasă, că a doua zi meri la muncă. Premiera în 8 august.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.