Cartierul General

Google a fost numit redactor şef în presa românească

Am citit cu interes postarea asta a lui Dragoş Stanca, în care se povesteşte cam încearcă să se salveze presa scrisă sărind cu capul înainte în “online”, în speranţa că, peste 3-5 ani, când bugetele de publicitate în domeniu o să fie relevante, o să existe şi publicaţii care să halească acei bani.

Partea asta mi-a plăcut nespus:

Cele nouă monitoare fac parte din visualizerul Libertatea newsroom şi sunt folosite cu precădere pentru a monitoriza constant evoluţia articolelor de pe site în timp real, pentru agregatoarele de ştiri/monitorizarea competiţiei, dar şi pentru a urmări canalele de ştiri interne şi internaţionale.

Cum va ajuta monitorizarea permanenta a traficului si a subiectelor care fac trafic?

Este un instrument foarte util, care radiografiază articolele de pe site în timp real – practic îţi “spune” singur care sunt subiectele care merită promovate sau continuate şi viceversa. La fiecare 5 minute, graficele de pe monitoare se updatează automat şi poţi vedea care au fost cele mai accesate 15 articole.

Problema în toată povestea asta e că, practic, nu mai ai nevoie de redactor şef, editor sau vreo urmă de politică editorială. Ne închinăm la Google, căutăm indexări şi publicăm exact ce e în trend, indiferent dacă acea informaţie este sau nu importantă pentru cititorii noştri. Chestia asta nu o face numai Libertatea, o fac şi alte ziare care au năvălit în online fără să priceapă nimic din mediu.

Ziarele din România au murit pentru că aveau un conţinut prost. Într-o primă etapă au năvălit cu toţii pe internet, vărsând acel conţinut prost care nu mai vindea ziarul având impresia că mediul e de vină pentru lipsa de interes, nu textul. Acum au mai învăţat o scamatorie nouă, aia cu traficul şi afişările. Şi o să funcţioneze şi asta o perioadă, cât să nu se aplece nimeni asupra problemei de bază, aia cu “scrie dracului ceva interesant”.