Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Good news, everyone! Google News s-ar putea închide în UE

În lumina prevederilor directivei europene pentru copyright, aia de care se plâng cele mai bogate companii din lume, Google a anunțat că ia în calcul închiderea serviciului Google News, că ar trebui să plătească bani publisherilor. Iar asta e o veste excelentă, inclusiv pentru România. Hai să vă explic.

Cine face cea nasoală propagandă cu fake news?

Dacă ești unul din ăia care ia bani public să combată fake news, o să arunci repede un Sputnik sau ceva similar. Rușii, cum ar spune expertul Mindruta. Asta e o chestie super-falsă, Sputnik are mai puțini vizitatori decât un blog mediu. Nope, Google este cel mai mare propagator de fake-news, prin acest Google News, și cel mai mare finanțator al site-urilor de fake news, prin AdSense. (Local, firma din spatele ProfitShare era la un moment dat cel mai mare finanțator de fake news și furt de conținut și nu reacționează când îi sesisezi de asta, pe verificatelea). Intrați pe Google News la rece să vedeți cum veți fi bombardați de „dcnews”, „stiripesurse”, „realitatea.net”, ca să nu mai vorbim de campioni gen „evz” sau „adevărul.ro”. Nu că sunt random, predomină sursele astea nasoale.

Dar cine dracu intră pe Google News, nu-i așa? Păi părinții tăi, cărora le-ai cumpărat telefon nou cu Android, că-i mai ieftin, și ăla are integrat astea în Google Now sau ceva similar. Și chrome-ul îți dă, pe mobil, câteva știri sub „favorites”. Iar dacă mama sau tata au căutat „mânăstirea Xuleți”, că no, vor și ei vadă ceva gigea pe sufletul lor, feed-ul ăla se va umple de „efemeride”, „gânduridinierusalim”, „cyd.ro” și astea sunt site-urile alea spălate. A, și nu trebuie să caute părintele tău, e suficient să caute unul din prietenii părinților, că are toate contactele, sau să vorbească la telefon despre astea, că Google chiar te înregistrează când vorbești, nu ca „serviciile” cu care se mai ceartă moșii gen Doru Bușcu.

Nu mă credeți? Deschideți o fereastră în mod incognito și căutați pe Google „Bucegi”. Acum gândiți-vă că sunteți un om de 50 de ani și vă plictisiți. Încercați cu „Voiculescu” și vedeți dacă dați de Vlad. Feel free to explore commitment-ul pe care și l-a luat Google pentru un internet mai bun.

Vârstnicii sunt bombardați constant de astea, de la telefon la calculator, la televizorul nou pe care și l-au luat, care-i înregistrează și ăla, iar copiii lor n-au cum să le spună astea că-s supărați pe ei că au votat cu pesede și e un pic de tensiune în casă. Google a anunțat că va lupta împotriva fake news, iar noi, neavând presă de tehnologie în România, am dat-o de bună.

Plus, economic vorbind, n-are niciun interes să oprească site-urile de fake news sau măcar reclamele de pe ele, ce om sub 30 de ani dă click pe vreun banner? Dar unul mai în vârstă e mai dispus să facă asta, poate și pentru că are mai mult timp și nu e atât de ghiftuit de reclamă ca noi. Trebuie să fii nebun să-ți omori găina cu ouă de aur. Valabil și pentru jucătorii locali.

Așa că închiderea fluxului ăla ar putea fi chiar o veste bună, ar mai opri din avalanșa de ură distribuită și finanțată de Google. Mai rămâne aia de pe Facebook, dar cu aia ne-am rezolvat, începe să moară. Acum marele șmecher e Whatsapp, unde poți share-ui pornografie infantilă, nu că pe noi, ca țară, ne-ar deranja foarte mult asta. Și mai întrebați și voi, mai verificați niște grupuri, și la noi e festival pe tema asta.

P.S. Ca idee, și la noi, în România, lupta fake news e în plin avânt. Săptămânile trecute a avut loc o conferință de temă, puteai să participi dacă te înscriai la o adresă de e-mail. A trimis și Ionuț Foltea un mail, pentru cine nu știe, ăsta e tipul care a scris gluma aia cu „Haiti, Tahiti”, practic primul fake de anvergură din țară și care, acum, lucrează la liderul de piață, Times New Roman. A primit răspuns la trei zile după conferință „ne pare rău, a intrat în spam”. Asta deși nu trimisese de pe o adresă de email blacklisted, are una normală, de Gmail, și nu o pățește deloc cu alte entități. Când e de sifonat bani și tehnologia e de partea ta, mai ales aici, unde râul și ramul s-au dat de partea poporului încă din secolul 14.

8 Comments

 1. C

  M-am oprit din citit la remarca despre adevarul.ro. Păcat de restul articolului

 2. Dragos

  Nu neg deloc faptul că se face prea puțin spre deloc pentru a opri fenomenul fake news.
  Și poate Google ar putea dacă nu și-ar da peste mână reducând businessul de ads.

  Altceva e de observat în postul ăsta: tu ai citat toată media din România! Adică TOATĂ!

  Prin țările vorbitoare de engleză, îi spui lu Google News sa nu îți mai arate știri din mirror și alte 2-3 mizerii și brusc ți-ai creat un feedback decent! Trebuie să mă crezi aici, eu 75% din știri mi le iau și Feedly (din cauză că Google a omorât reader) si 25% din Google News. Dar din ce ai pomenit tu, in Romania ăsta te-ar lasă fără nici o știre!

  Ai foarte mare dreptate despre cât se face pentru a ajuta oamenii mai puțin pricepuți în a își filtra sursele. Deși pare banal pentru tine sau pentru mine, este mare nevoie de mai mult!
  Și îmi bat creierii de niște ani cum ar fi mai bine! Dacă le spui că nu e sursă credibilă, te dau in judecată sursele. Dacă le oferi oamenilor opțiunea să aleagă, marea majoritate pur și simplu nu sunt capabili să înțeleagă opțiuni aparent simple!
  Să decizi tu pentru ei? Aia ar fi simplu, dar nu se cheamă cenzură? Și e acceptată de oricine când e vorba de China, dar dacă Google sau Microsoft sau altcineva ar face așa ceva…ar sări toți de cur în sus!

  Chiar cunosc oameni care lucrează zilnic in lumea aia. Nu a găsit nimeni rezolvarea!

  Trebuie să remarci că nu am pomenit de Facebook și Myanmar! Și nici de pedofilie distribuită sub parasolarul de “encryption end to end”. Alea sunt alte probleme, ușor mai simplu de rezolvat, dar când afectezi businessul…nu e ușor 😋

 3. Nu înțeleg: crezi că măsura asta ne va afecta viitorul interviu? Ăla cu omul care încă își mai folosește mașina de pâine?

 4. lasthun

  Deci sa renunțăm la criptare pentru ca unii își trimit filme si poze cu copiii. Mai sunteti mulți idioți ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén