Da' de ce în Germania e mai ieftin şi aici la noi nu e?

Văd chestia asta când citesc despre diverse produse electronice. Că la noi e 350 de euro, la nemţi de 320. Că da, în mintea unora, Germania e fix ca România, tot o ţară deci ar trebui să fie la fel. Dar de ce este mai scump?

Păi, în primul rând, sunt alte taxe în alte ţări. Parexamplu TVA-ul la nemţi e 19% şi la noi e mai mult. Apoi au alte taxe, unele mai mari, altele mai mici. Poate nu au taxa de solidaritate cu Dan Bitman care a luat credit de 2,6 milioane de dolărei de la Bancorex şi nu l-a dat înapoi băgată în benzină dar au acciza mai mare.

Apoi e piaţa. Magazinul nemţesc se adresează unei pieţe potenţiale de 60 de milioane de inşi. Magazinul românesc se adresează unei pieţe potenţiale de 5 milioane de inşi (dacă avem noroc). Îşi face nişte calcule pe măsură.

Şi-ar mai fi faptul că tu, ca producător, poţi livra mult mai uşor lucruri către un magazin în Germania decât către unul în România. Pentru că în România vin în Portul Constanţa, acest Pepocatepetl al evaziunii fiscale europene, şi-apoi merg spre magazin pe celebra autostradă a Soarelui, aia pe care poţi da de oi, căruţe sau câte-un prahovean care merge cu 90 la oră pe banda a doua în timp ce se plânge că în România toate lucrurile sunt scumpe.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Da' de ce în Germania e mai ieftin şi aici la noi nu e?

 1. Béranger

  În principiu, da. TVA mai mic, piață mai mare. La ei.

  DAAAR… să luăm și alte exemple. Ciocolatele Ritter Sport de 100 g:
  — în Germania, 0.79…0.99 € (cu sortimente mai speciale până la 1.40 €)
  — în România, LIDL, 4.89 lei (toate sortimentele disponibile)
  — în România, Carrefour, 6.00…6.55 lei (cu sortimentele mai speciale la 8.50 lei)
  — în România, BILLA, 7.99 lei (toate sortimentele disponibile)

  Bun, acum justifică-mi matale prețul de la BILLA. Și mai privește o dată prețul LIDL România. Nu e ca în comparația „320 vs. 350 €”, e ca în „nesimțire curată”.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Aş zice că mai e şi apucatura pur românească “sunt prea sărac să-mi permit lucruri ieftine”. Serios, românii, din ce am observat, cel puţin jumătate dintre ei, nu prea se uită la bani. Li se pare firesc să dea dublu pe o ciocolăţică, de-aia o şi vinde Billa la preţul ăla. Că lumea o cumpără.

   Reply
   1. digei

    cum se face ca toti cei care folosesc vorba asta au ceva legat de “taran”?

  1. Alexandru

   depinde de numarul de tigarete din pachet (18, 19, 20, 25, 40), precum si de unde le iei (tutungerie, supermarket, magazinul din colt, tonomat, beniznarie). deci care pret vrei sa-l stii?

   Reply
 2. Mda

  de ce? pentru ca asa se vrea. n-o fi neamtul prost sa-si vinda marfa mai ieftin la noi daca poate romanul sa dea oricat.
  suntem:
  1. piata de desfacere
  2. mana de munca ieftina
  3. sursa de materie prima
  punct.

  Reply
  1. Nautilus

   De fapt e mai complicat.

   Exemplu: mărci specializate ca Sennheiser. În 2000 ai fi citit despre căştile lor cel mult în CHIP sau Xtrem PC, ai fi aflat că se folosesc în studio, costă de la 500 USD în sus când un salariu în România era 100-150 USD, că sunt la fel de rare şi de preţioase ca diamantele. În 2014 vând zeci de modele la noi, de la unele de 35 de lei la altele care costă 1300-1500 de lei şi probabil au şi modele de 2500-3000 de lei dacă ai nevoie de o fidelitate perfectă a sunetului pentru un studio.

   De ce? Adică ce s-a schimbat pe piaţa de la noi în 13-14 ani?

   Dacă într-o ţară e sărăcia care era la noi înainte de 2004 (câteva mii de oligarhi cu vilă şi Jeep Grand Cherokee şi 21 de milioane de fomişti) atunci nu se mai aplică regulile economiei de scară. Şi deci nu mai poţi ţine preţurile jos vânzând multe produse. Ai de ales între a vinde produse de vârf la o mână de oameni, sau a vinde căcaturi la 21 de milioane. Sennheiser nu produce căcaturi, îşi strică imaginea. Astfel încât se limitau la cele mai scumpe modele de căşti, pentru studiouri şi posturile radio şi TV.

   Dar dacă se umflă brusc clasa medie, care trece de la simpla supravieţuire la a-şi permite produse medii, atunci imediat se crează şi piaţa pentru aceste produse. Dacă Sennheiser văd că există câteva sute de mii de oameni care îşi cumpără căşti la un preţ rezonabil, vin şi ei cu produse rezonabile. Nu de vârf, fiindcă un cetăţean mediu nu o să se arunce la o pereche de căşti de 1500 de lei ca să-i asculte pe Raku şi Pumn de Ţărână. Dar unele de 200-300 de lei îşi ia.

   De asta şi Nokia s-a fript cu troacele lor produse la Jucu, iar concurenţa (Samsung, LG, Sony) a realizat că nu îi dictezi tu pieţei să îşi cumpere troacele, ci te străduieşti să produci ceva la un preţ rezonabil pe măsura pieţei.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *