Cartierul General

Gaudi al doilea

Ăsta provine dintr-o familie de emigranți armeni care au venit în România după faza cu genocidul, e a treia generație de arhitecți de elită, au desenat unele din cele mai interesante clădiri din București. Știi clădirea aia jumătate casă, jumătate Ateneu, ultimele trei etaje clădire de birouri? El a făcut-o.

Pentru faza asta a fost nominalizat la Nobelul pentru arhitectură, știu cel puțin trei inși din juriu care au făcut pe ei când au văzut-o, au zis că de la Gaudi n-a mai fost atinsă această știință de atâta artă și curaj. Din păcate nu l-a luat, că ăsta avea un rival care l-a săpat de l-a nenorocit.

Ce s-a întâmplat? Când era în facultate s-a combinat cu o gagică, care era mare iubire a rivalului lui. Armeanul nostru nu era un tip frumos, dar avea pe dracu-n el, emana charismă cum emanau alții transpirație în tramvai, a luat-o pe asta, a dus-o la Berlin, dar n-a iubit-o, s-a distrat cu ea câteva luni și a lăsat-o. Aia nu s-a mai întors niciodată, oricum a rămas în limbă după ăsta. Rivalul a fost dublu distrus, nu doar că i-a furat iubirea, i-a și pângărit-o definitiv, a transformat-o într-o umbră intangibilă.

I-a jurat răzbunare de-aia grea, cum doar studenții la arhitectură pot să o facă, să te ferească Dumnezeu de ura unui student de-acolo, l-a urmărit ani la rând, a mituit membrii juriului Nobelului pentru arhitectură și i-a suflat premiul ăla mult râvnit. Că știi cum e la ei, poți fi nominalizat o singură dată, dacă n-ai câștigat nu mai poți participa. Și nu s-a oprit aici, i-a tăiat și frânele la mașină și ăsta, în drum spre țară, a avut un accident, i-a belit mâinile definitiv, nu mai poate desena. A căzut în depresie, nu mai face nimic, trăiește din moștenire și bea cu noi la masă.

-CE?

Păi m-ai întrebat cine-i drojdierul ăsta care s-a așezat la masă la noi, dacă-l cunoaște cineva. M-am gândit să-ți zic că habar n-am, de unde dracu’ să-l știu? Dar așteptam și eu o bere și m-am gândit să-ți spun povestea asta, că pare mai interesantă.