Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Și eu am fost torturat de profesori când eram mic

Dacă mai țin eu bine minte, și toți din generația mea, pe vremea când eram la școala generală era un fel de top al profesorilor în funcție de cât de bine te ținteau cu creta în cap. Știai de profa cutare, care țintește copilul de la 25 de metri cu creta, de proful cutare care lovește ca ninja, când nu te aștepți mai puțin.

„Bă, faceți liniște acolo în spate, că vă fut muma în cur la toți” era una din frazele care prevesteau proiectilul în freză.

Aveam o învățătoare care rupea arătătoarele alea pentru ora de geografie pe mâinile noastre când nu eram cuminți. La un moment dat a venit tatăl unui coleg să negocieze cu învățătoarea: „tovarășa, eu lucrez la Lemexim, nu pot să vă fac unul, dar vă fac 100 de bețe, să fie”. Când a ieșit din clasă omul s-a uitat spre fiul lui cu subînțeles „îți va rupe curul doamna dacă nu înveți, am avut eu grijă de asta”.

Prin liceu am avut un profesor poreclit Sini, pentru că apelativul său preferat pentru noi era „dobitoc sinistru”. La cercul de matematică l-am avut chiar pe Popovici, care era un artizan al aruncatului cu creta: iute, letal, lipsit de remușcări. Plus că cred că și vorbea porcos cu noi, dar cui pula calului îi mai pasă, atâta timp cât despre acest mitic mădular a vorbit și titanul literaturii Marin Preda, de care învățam la școală?

Acum fi-miu este la pregătitoare și din ce aud de la profesori și maică-sa este de o răutate ieșită din comun, toată lumea știind exact cu cine seamănă (mai bun ca orice test de paternitate). Dacă ar apărea o înregistrare pe net cu educatoarea în care-l face „cap pătrat, nu e nimic în capul tău, prostule, lichea” etc., etc. nu mi-ar pica bine. Dar aș înțelege-o și pe femeia aia și aș ști că, în timp, îl va durea în cur de reproșurile ei așa cum m-a durut și pe mine la vremea mea. Peste 5 minute, când nu te mai doare capul de la cretă.

Dar parcă tot nu mi-ar place. Suntem altă generație noi ăștia, alt aluat.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.