Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Cum s-a folosit Rusia de preoți români (știrea reală)

Digi aruncă o grenadă cu fragmentare cum că în Congresul american s-a dat un raport în care se spune că „Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice”.

„E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani. Informaţia vine chiar din Congresul american, care a făcut publică una dintre cele mai ample cercetări ale ale sale pe tema războiului de influenţă purtat de Rusia împotriva democraţiilor europene” (sursa).

Tulai, ce informație interesantă, tre să fie ceva serios dacă s-a discutat chiar în congres. Din fericire SUA e o țară reală, cu instituții serioase, așa că e ușor de găsit raportul pe internet. Se numește „PUTIN’S ASYMMETRIC ASSAULT ON DEMOCRACY IN RUSSIA AND EUROPE: IMPLICATIONS FOR U.S. NATIONAL SECURITY” și se găsește aici. Caut partea cu România și preoții ortodocși. E o singură frază.

In Bulgaria and Romania, the Kremlin even allegedly coopted Orthodox priests to lead anti-fracking protests.

Una că e „allegedly”, a doua că ar trebui să fie o sursă. Sursa e trecută jos, e un articol din Financial Times: „Nato claims Moscow funding anti-fracking groups”. Ok, citim articolul, hai să vedem unde avem aia, dovada sau măcar bănuiala. Și o găsim.

Romania’s president, Traian Basescu, suggested that Russia was playing a role in trying to thwart Chevron’s shale gas development near the village of Pungesti. Advocates of shale gas have also said Russia was trying to shape popular opinion by co-opting the Orthodox church, as priests have led protests.

Deci asta-i tot fraților, a zis-o Băsescu. Că e Rusia, că popa din Pungești a condus revolta anti-fracking de-acolo, deci Kremlinul l-a pus. Toată ancheta asta a durat 10 minute și arată cam care-i starea presei pe aici. Un glumeor, unu ca mine, care este atât de ziarist cât e Tony Grecu reporter TV, poate să-ți dea o știre mai completă decât „Haoleu, rușii, popii, tulaaaai”.

Stay classy, DigiTv, balena aia albastră trebuie hrănită.

4 Comments

 1. berenger

  habar nu am ce-a fost acolo, cine pe ce a influențat, dar, factual, n-am văzut niciodată, în istoria recentă a româniei, preoți atât de implicați în probleme ecologice ca la pungești.

  la fel, factual. zona aia e un dezastru muribund. de fiecare dată când trec prin zona rurală a vasluiului (rar, dar trec), mă cuprinde o depresie de sfârșit de lume. când ies de acolo, spre iași sau bacău, simt că am ieșit la civilizație (deși, obiectiv, nici vorbă de așa ceva). oricum, ce e cert e că acolo avem sute de km pătrați de nimic, dealuri goale, hâde și pustii, care nu produc nimic, populate din loc în loc cu sate prăbușite și oameni triști, în care singurele case care nu se dărâmă sunt ale primarului și cârciumarului (care, de multe ori, sunt una și aceeași persoană), în care concentrația de nitriți a apei din fântâni e atât de mare încât copii ce o beau devin albaștri. chevron a greșit urât neîncercând deloc să-și apropie comunitatea și neprezentând un plan deștept de dezvoltare sustenabilă, dar, dacă făceau asta, și exploatarea ar fi fost profitabilă, era o șansă imensă ca zona să se schimbe.

 2. Din pacate nici Digi nu mai sunt ce si-au propus acum cativa ani. Nu cred ca o fac inadins, ci mai degraba e vorba de incompetenta si nepasare. You are fake news cum s-ar zice.

  Viitorul informarii personale cred ca va arata foarte diferit. Deja cam arata…

 3. C

  Factual, a zis-o Băsescu, pe vremea când era președinte, adică atunci când avea acces la informații.

  • eftimie

   Băsescu a zis multe când avea acces la informații, nu toate s-au dovedit adevărate.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén