Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum s-a folosit Rusia de preoți români (știrea reală)

Digi aruncă o grenadă cu fragmentare cum că în Congresul american s-a dat un raport în care se spune că „Kremlinul s-ar fi folosit de preoţi ortodocşi din România pentru a alimenta protestele împotriva fracturării hidraulice”.

„E vorba de mişcarea anti-gaze de şist de acum câţiva ani. Informaţia vine chiar din Congresul american, care a făcut publică una dintre cele mai ample cercetări ale ale sale pe tema războiului de influenţă purtat de Rusia împotriva democraţiilor europene” (sursa).

Tulai, ce informație interesantă, tre să fie ceva serios dacă s-a discutat chiar în congres. Din fericire SUA e o țară reală, cu instituții serioase, așa că e ușor de găsit raportul pe internet. Se numește „PUTIN’S ASYMMETRIC ASSAULT ON DEMOCRACY IN RUSSIA AND EUROPE: IMPLICATIONS FOR U.S. NATIONAL SECURITY” și se găsește aici. Caut partea cu România și preoții ortodocși. E o singură frază.

In Bulgaria and Romania, the Kremlin even allegedly coopted Orthodox priests to lead anti-fracking protests.

Una că e „allegedly”, a doua că ar trebui să fie o sursă. Sursa e trecută jos, e un articol din Financial Times: „Nato claims Moscow funding anti-fracking groups”. Ok, citim articolul, hai să vedem unde avem aia, dovada sau măcar bănuiala. Și o găsim.

Romania’s president, Traian Basescu, suggested that Russia was playing a role in trying to thwart Chevron’s shale gas development near the village of Pungesti. Advocates of shale gas have also said Russia was trying to shape popular opinion by co-opting the Orthodox church, as priests have led protests.

Deci asta-i tot fraților, a zis-o Băsescu. Că e Rusia, că popa din Pungești a condus revolta anti-fracking de-acolo, deci Kremlinul l-a pus. Toată ancheta asta a durat 10 minute și arată cam care-i starea presei pe aici. Un glumeor, unu ca mine, care este atât de ziarist cât e Tony Grecu reporter TV, poate să-ți dea o știre mai completă decât „Haoleu, rușii, popii, tulaaaai”.

Stay classy, DigiTv, balena aia albastră trebuie hrănită.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.