Cartierul General

Firea a confirmat o prostie cât ea de mare

„Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a criticat pe bucureștenii nemulțumiți de faptul că au fost închise școlile din cauza viscolului. Școala e pentru educație, nu pentru a-i supraveghea pe copii cât sunt părinții la serviciu”.

Problema e că, în esență, are dreptate. Încă din cele mai vechi timpuri am învățat de la Batman, de fapt de la gagică-sa, că nu contează ceea ce suntem dedesubt, în principii, ci ceea ce facem. Iar școlile din România sunt, în ciuda a ceea ce spune asta, locuri unde sunt lăsați copiii cât părinții sunt la serviciu.

Teoretic ar fi pentru educație, dar toate statisticile ne sunt împotrivă. În școală se face cea mai puțină educație din toate locurile din lume. Ies copiii semi-analfabeți de-acolo, cel puțin la noi.

Și mai e o chestie: ce li se predă ălora la școală ce nu poți tu, ca adult, să-l înveți pe copil? Cel puțin materia de liceu. Efectiv sunt niște informații extrem de simple pe care le poți aduna cu wikipedia. Doar că nu poți, că trebuie să fii la muncă și nu ai timp de așa ceva. Plus că majoritatea profesorilor din preuniversitar sunt plătiți la nivel de îngrjitor. Orice încercare de a crește nivelul de „educație” – misiunea teoretică a școlii, le este sabotată. Mâncăm vapoare întregi de rahat cu olimpicii și alți câștigători de concursuri internaționale dar ca să-i antrenezi și premiezi trebuie hotărâre de Consiliu Local sau Județean, că nu sunt bani, aparent nu am reușit în jumătate de secol să facem o lege eficientă pe tema asta.

Deci, da, aia sunt școlile, loc de ținut copiii cât părinții lor sunt la serviciu. Ar trebui să fi fost deschise? Într-un oraș organizat nu era o problemă. În ruina asta neterminată de București, orice eveniment e o tragedie și presupune soluții cretine care afectează și mai mult viața locuitorilor. Și nu e doar vina actualului primar, ea doar a moștenit un sistem și nu face nimic să-l modifice că n-o prea ajută intelectul la așa ceva.