Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Feminismul este băgat în chestii care nu contează

În bula mea de internet e ceva agitație că următorul dr. Who va fi femeie. Și următorul Iron Man e o femeie, chiar o femeie de culoare. Deja de ceva vreme Thor este femeie. Pentru că cineva a venit cu ideea tâmpită de a face toate personajele astea de succes femei, în felul ăsta puțoii planetei vor respecta mai mult femeia.

Ceea ce e o prostie, pe de o parte, dar nici nu contează foarte mult. Deși e multă gargară pe subiect, dr. Who nu contează, în general nu prea există foarte mulți adulți care să se uite la așa ceva. Iar dacă e vreun adult care se uită la așa ceva, acel adult nu trebuie tratat ca atare. Așa că, dacă-l face femeie, chiar nu contează, oamenii care nu se omorau să se uite la dr. Who nu se vor omorî în continuare. Lumea se uită la Game of Thrones nu la asta. Știu că se vorbește că cel mai de succes produs al BBC ar fi ăsta, nu e adevărat, era Top Gear-ul lui Clarkson. Ca dovadă, după ce a fost dat afară, s-au dus niște băieți la el și i-au dat câțiva saci de bani să facă din nou aceeași emisiune în altă parte. Când era Tiff Needel la Top Gear aveau atâta succes cât au și acum cu ăla din Friends și alți oameni. Tiff s-a dus să facă Fifth Gear cu colegii și și aia a avut un succes de i-a doborât, sunt convins că jumătate din cei ce citesc asta nici nu știu despre cine vorbesc.

Cât despre comics-uri, în ciuda promovării intense pe care o au în această perioadă, ele nu sunt așa de citite pe cât pare. Din Thor se vând cam 35.000 de bucăți pe lună, la o piață de 320 de milioane de indivizi, cu un al treilea film în pregătire. Iron Man se vinde, la fel, foarte prost (astea-s variantele cu personaje bărbați, ălea cu femei se vând și mai prost). Apropo, Watchmen, când a apărut, cam 100.000 de bucăți s-au vândut. Dar sunt 200.000 de site-uri care scriu de comics-uri și toate site-urile alea fac gât constant și de-aia auzi ciumpalaci plângându-se că Zack Snyder și-a bătut joc de Watchmen. În realitate, nu-i pasă nimănui, a scos 180 de milioane de dolari dintr-un buget de 120, aia e singura chestie care contează. DC Comics n-au câștigat în toată istoria lor atâția bani. Valabil și pentru alte de-astea. În mai 2017 cea mai vândută revistă de benzi desenate cu Superman a însemnat vreo 1700 de bucăți. Așa că cei care au proprietatea personajului își permit să facă orice cu el în următorul film, indiferent cât guiță câțiva copii în corpuri de adulți, că Man of Steel a scos, totuși, 670 de milioane de dolari.

Deci oamenii pot să facă orice în comics-uri că nu e nici o pagubă. Pot să transforme toate personajele în femei, pot să-l facă pe Superman chinez și pe Spider-Man mexican (deși, poate, cu Spider Man nu se riscă, e totuși cea mai vândută bandă desenată din zona asta). Sau femei, nobody cares.

Plus că genul ăsta de abordare nu are și n-a avut niciodată succes. Ca dovadă Ghostbusters 2016, unde au făcut echipa doar din femei, care a fost un rateu. Nu că erau ălea femei, ci că asta a fost singura carte pe care au jucat-o, au crezut că e suficient să dai cu vagin pe peliculă și o să năvălească lumea. Au uitat să facă un scenariu decent și niște glume care să nu fie imbecile. Pe de altă parte Wonder Woman a avut succes, nu că era aia femeie, ci că, dacă tot nu băgau femeie în film doar să arate altora cât de egalitariști sunt, s-au concentrat pe alte lucruri, imagine, efecte speciale, un picuț de scenariu, un picuț de umor, căcaturi de-astea care fac filmele interesante.

E ca atunci când s-a venit cu ideea aia că toate filmele trebuie să aibă un negru în el, să arătm că nu suntem rasiști. Iată câți actori negri buni avem în urma acestei decizii, îi numeri pe ăia sub 40 de ani pe degetele de la o mână. Dar dacă te uiți un pic la perioada în care nu era obligatoriu, nu te poți opri din exemple, de la Sidney Poitier și Gregory Hines la Denzel, Samuel L. Jackson sau Morgan Freeman. Până și Will Smith e din alte vremuri, are 50 de ani imediat.

Vrei să faci filme sau benzi desenate cu femei puternice, începe de la chestiile care contează, caracter, scenariu, poveste și chiar nu contează mai apoi ce sex câștigă. V-o spune unu care a crescut cu Sandy Bell și nu și-a pus niciodată problema care-i mai tare, femeia sau bărbatul. Am ținut cu fata aia mai mult decât o să țin vreodată cu Super-Girl, Captain Marvel sau Simona Halep.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.