Felicitări că felicitați poliția cuvintelor

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a anuntat ca s-a autosesizat cu privire la declaratia premierului Viorica Dancila, “din cadrul interviului acordat la televiziunea Antena 3, in seara zilei de 15 februarie 2018, care a avut urmatorul continut: «Acesti oameni cred ca sunt autisti si nu vad si nu aud ceea ce este vizibil pentru toti cei de buna credinta»”. CNCD a precizat ca o va audia pe Viorica Dancila in data de 20 februarie si ca va fi citat la audieri si moderatorul emisiunii, Mihai Gadea.

Numeroase felicitări la adresa gagiului șef de la CNCD, un tip care are mai multe mandate acolo decât Iliescu președinte pentru că, probabil, este cel mai priceput la discriminare din România.

Dar, mare dar, că nu suntem toți ca Pleșu, dispuși la trădare pentru o șaormă și un exil în vilă de lux, poate mai ține minte poporul când chiar dl. Liviu Dragnea propusese o lege prin care atentatul de demnitatea umană pe categorii sociale să fie pedepsit. Și atunci au sărit jurnălachii ăștia care se gudură acum fericiți făcând scandal că ăla cam vrea să pună botniță libertății de exprimare.

Și, la rece gândind, persoana Viorica Dăncilă nu ne este simpatică. Dar ceea ce a spus ea este o opinie. „Cred că” ăia sunt autiști. E părerea ei. O fi proastă, deșteaptă, sau pur și simplu ofensatoare dar libertatea de expresie nu este limitată doar la conținut ci și la forma exprimării. Să năvălim fericiți că aia va fi amendată că a vorbit odată fără să citească de pe foaie și a zis ce a crezut ea. Iar, irelevant dacă are sau nu dreptate dacă ne place sau nu de ea. Oricât ar încerca Ciobi Astaloș să introducă un deget lung în mațul acestei discuții și să scoată de-acolo o sfoară pe care s-o tragă prin gură țării, nu e ok și n-ar trebui aplaudate astfel de apucături. Că nu l-a numit nimeni chestor peste exprimare.

La fel ca și în cazul CTP-pavian, există o grupare de oagări prin țara asta care și-ar dori o revenire la o lume mai bună, cu o dictatură mai coerentă, să știi pe cine trebuie să pupi în cur și pe cine nu. Inclusiv oameni de la care ai pretenții, „jurnaliștii” din publicațiile de bine. Că responsabilitatea să gândești pentru tine e mare și grea.

Discriminarea e o chestie complicată și mult mai complexă decât „m-a făcut ăla autist”. Dacă ăștia se seizează la o simplă înjurătură ce facem cu problemele reale de discriminare, cum ar fi alea între angajații de la stat și cei de la privat (Ciobi, uită-te un pic prin sporurile alea și vezi dacă este discriminat cineva, o să rămâi surprins) sau alea între absolvenții de studii superioare, așa numitele „facultative” și cei care termină cele 10 clase obligatorii. Aplecarea pe problemele alea ar face societatea mai bună, nu verificatul la măselele corectitudinii politice a unui premier care a zis o trăznaie într-o emisiune TV.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Felicitări că felicitați poliția cuvintelor

 1. berenger

  nope. un premier nu poate abera orice doar pentru că e premier, ci, din contră, vorbele sale au greutate și dor, nu ca cele ale unui neica-nimeni. de fapt, într-o țară cu apa caldă, așa o replică ar fi atras o stare de revoltă ce ar fi dus la demisie. dar, bineînțeles, într-o țară cu apă caldă, așa un personaj n-ar fi ajuns premier. și nu, nu ține de corectitudine politică sau de libertatea exprimării, ci de bun simț. numai că politicienii români nu au așa ceva.

  Reply
 2. Romi

  Andrei Cornea, “Autism politic” articol in Revista 22..Nu s-a mai inflamat nimeni..

  Reply
 3. mac gregor

  de acord. Un rahat. Nu mai amendati cuvintele, amendati faptele. In discutii lasati fiecare sa spuna ce gandeste.

  Si daca nu va place ce zice cineva, aveti gura, nu?

  Reply
 4. Vlad Ioan

  Pleșu are stil, așa că-i inimitabil. Matale, Eftimie, … n-ai. De-aceea, aproape oricine poate să scrie articolașele astea, și nu e sigur dacă mai trăiești sau nu !…

  Reply
  1. FC Altona

   Cind il citesc pe Eftimie mi se lumineaza fata (aproape) intotdeauna. Cind il citesc pe Plesu ma gindesc ca am un tirnacop in magazie.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *