Cartierul General

Fără suport pentru XP: ce-i de făcut?

Observ că presa o dă în prostie cu anunțul Microsoft de a nu mai oferi suport pentru WindowsXP. Și că e un fel de apocalipsă a calculatoarelor, acum bandiții electronici vor putea să intre pe calculator să-ți fure pornachele. Nimeni nu spune ce ar fi de făcut, că rolul informației este să producă panică, nu servicii. De-aia nu mai cumpără lumea ziare.

xp fara protectie

Ce-i de făcut? Nimic deosebit, XP-ul rămâne în continuare un OS valabil pentru sistemul tău.

1. Dacă nu ai până acum, ai putea să-ți instalezi un antivirus. Avast e gratis. Dacă vrei ceva mai sigur, pe bani, poți să încerci Kaspersky sau, dacă ești patriot, BitDefender (și nu doar patriot, BitDefender apare în mod constant în topurile de antiviruși pe primele 3 locuri).

2. Renunță la Internet Explorer. XP suportă IE9, care nu e nici prea bun, nici prea nou. Ai variante, Firefox, Opera, Chrome sau, pentru puriști, IceWeasel.

3. Nu mai instala prostii pe calculator. Valabil pentru orice OS ai. Dacă totuși insiști să-ți instalezi prostii, uită-te cu atenție la ce dai accept.

4. Da, virușii și malware-urile le ai de pe site-urile porno și ălea cu câștiguri instant. Nimeni, niciodată, nu a câștigat ceva de pe internet.

5. Dacă folosești calculatorul doar pentru internet + filme + mail + scris amenințări, poți să renunți la XP de tot. Există variante mult mai bune, Crunchbang merge de trei ori mai repede. ElementaryOS e atât de frumos încât, prin comparație, XP o să ți se pară că e făcut de mineri.

6. Învață engleza: o să-ți fie folositoare când o să cauți informații pe internet și nu vrei să dai de agresivii oligofreni români care scriu texte despre cum încheierea suportului XP reprezintă un cataclism de proporții epice în urma căruia nu vor mai rămâne pe pământ decât motanii.