Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Fără corelație, fără consecințe

Așteptam să intru la un concert Algiers (interesanți, google it) și ascultam poveștile unui tip care-mi spunea că foarte mulți dintre comuniștii ăia care i-au călcat în picioare pe români după 1947 erau de origine evreiască.

Mno, acum știi cum sunt românii, deși de la Biblie la orice carte de politologie se spune clar că dacă amesteci Biserica cu Statul dai de dracul (destul de vizibil cum statele în care sunt separate puterile astea o duc bine), niciunul nu poate face legătura între prezența Patriarhului Miron Cristea în Consiliu de Coroană și apoi ca prim-ministru, și chinurile la care au fost supuși prelații în anii următori (cu excepția colaboratorilor Secu’). Ca și cum ai fi surprins că dacă te pui pe linia de tren și dormi s-ar putea să fii rănit.

E, omul meu era oarecum uimit de alt aspect, deși avea toate datele la îndemână: ăștia, evreii, făcuseră pușcărie în ultimii 10 ani, că i-au băgat românii la bulău. El zicea că Antonescu și fascismul ar fi de vină, de parcă antisemitismul ar fi fost adus de la nemți ca un BMW ursuleț. În fine, ideea e că ăia au cam făcut pușcărie grea, reală, de-aia din care nu ieșeai dacă scriai cărți, și acolo au fost colegi cu comuniștii. Când au preluat ăia puterea, normal că i-au luat pe amicii lor din pușcării și ăia normal că aveau o plăcere deosebită să mototolească românii ăia meseriași care-i băgaseră acolo.

După care am pălăvrăgit cu un vechi amic, practic colegul meu de bancă dintr-a XII-a, care-mi zicea că no, mai întârzie și aici, n-o să înceapă la fix, rare sunt momentele astea. Și-l întreb dacă nu i se pare interesant că în țara unde absolut nimeni, niciodată, nu e la timp undeva, tot suntem cumva supărați pe ăia de la CFR că le mai întârzie trenurile. Mi-a povestit de Japonia, unde și-a cerut unu’ scuze că au întârziat trenurile 4 minute tot anul. Ceva îmi spune că ăia nu întârzie în general, e un vibe general în societate să nu faci asta. Că dacă tu nu faci asta niciodată poți să-i ceri șefului CF-ului nipon să nu întârzie nici el.

Și încercam să înțeleg de ce nu face nimei corelațiile ăstea, oi fi eu prea deștept, prea elevat într-un plan superior în care văd totul ca-n Civ IV? Nope, cred că răspunsul e mai simplu: dacă nu faci corelația asta, poți să faci pe uimitul în continuare fără să admiți vreodată că dacă faci chestii nasoale, ele au consecințe. Și ești cumva nevinovat, că n-ai știut că faci rău. „Asta e, atât îl duce mintea”, cum ar spune babele. Explicația nu funcționează dintr-un motiv ffff simplu, ideile astea cu dacă faci nasoale o încasezi, poate nu acum, dar vine și vremea ta, sunt de pe vremea când oamenii abia inventaseră roata și sabia. E și în budism (karma) sau în creștinism (te bate Dumnezeu) sau orice alte religii care n-au avut atât de mult succes la public.

21 Comments

 1. Rilache

  de parcă antisemitismul ar fi fost adus de la nemți ca un BMW ursuleț.

  Ovidiu, partea asta este adevărată, nu știu de unde apar exonerările & apologismele pentru nemți.

  Perioada „republicii Weimar” e exact asta, că „democrația e adusă de jidani să slăbească statul”, pe urmă cu sosirea naziștilor, „democrația jidănească” s-a transformat în „iudeo-bolșevism”.
  De unde s-apară hidoșeniile ăstea decât prin exemplul nemților, iar filogermanii să arate cu degetul „i-auite ce li se întâmplă săracilor nemți, deci clar e adevărat”?

  Greșeala noastră păcătoasă e că am fost germanofili (și încă suntem, din păcate) + împletitura mândriei de a fi slugă; dar atunci când ești filox, automat se deduce că acel om sau grup de oameni sunt niște slugarnici, da’ asta-i o adnotare pe margine.

  Ține minte textul meu ăla lung pe care l-am scris de două ori deja, cu gardianul de coteț.

  • pawemperor

   poti sa-i dai un copy-paste pe aici, te rog frumos? multumesc

  • eftimie

   Maestre, anti-semitismul nostru e mai vechi decât Germania. Nu mai ții minte colinda aia cu care a debutat TVR3 (https://www.stiridecluj.ro/social/colinde-antisemite-la-tvr-cluj-jidovan-afuristit-nu-l-ar-rabda-domnul-sfant-nici-in-cer-nici-pe-pamant-video)

   • Rilache

    Faci exonerări și apologisme nemților, factual gre-și-te.
    Greșeala noastră păcătoasă e că i-am crezut și am comis orori în numele lor, pe motiv că „cum să ne mintă nemții pe noi, că neamțul e neamț, și trebuie adulat de filogermani slugarnici ce suntem”.

    Insist, nu ai dreptate.

   • Attilla

    antisemistismul e mai vechi si decat colinda aia….si nu e numai in Romania…..plm…inca din evul mediu era ok se belesti un evreu….doar ei erau cei care l-au ucis pe Jesus…ca le luai si banii dupa…asta era un bonus

    • Catalin

     Acu, daca mergem dupa origini, hai s-o zicem p-a dreapta. Baietii se cred speciali de la originea lor. Basca, a mai venit si unul educat de egipteni sa le spuna ca Doamne-Doamne i-a ales, ba le-a promis si-o tara, pe care le-o da, doar daca pot s-o ia. Si-au luat: ucis masculti, futut femele. De pe atunci nu le prea plac strainii, nu se amesteca cu ei si se uita stramb la aia de o fac (de unde si regula ca esti evreu daca te tragi din mama evreica si-l accepti pe Iahve). Stau prost si cu autoritatile venite de afara care se amesteca in trebile lor interne (unde am mai auzit-o eu p-asta?!). Egiptenii si Babilonienii erau naspa, ca-i considerau sclavi si-i puneau la munca, dar nici pe romani nu i-au iubit prea tare, ca aia aveau obsesii cu statui si propaganda imperiala pe post de numitor comun. Ergo, ai un nene imparat (Vespasian daca nu ma insel) care zice: hai, gata cu astia. Ala nu era nici român, nici german, nici francez, ci un Latin exasperat de faptul că astia nu se potoleau. Asta daca tot facem corelatii. Ai care au scapat, s-au imprastiat pe peste tot, si cum nu aveau constrangeri morale, s-au apucat sa faca bani si camata, activitati care nu te fac prea popular. Dar mai naspa pentru ei, a fost ca au continuat sa se comporte la fel: propriile cartiere, propriile reguli, nu se amestecau si nu se imperecheau cu restul. Cam ca arabii de azi. Apoi cand erau luati la ciocane, se mutau cu catel, purcel si biznis în alte părți, si o luau de la capat. Din nou, un exercitiu care nu te recomanda drept oaspetele perfect. Din nou, corelatii.
     Apoi ai secolul 19, cand incep sa răsară state noi si se extind alea vechi, ce sa faca cu evreii, fac niste cote de redistribuire pe care le baga pe gatul noilor formati/ocupati (suna cunoscut?). Tu taman te-ai trezit cu o tara, nu stii ce sa faci cu ea, dar iti zic unii mai smecheri ca ar fi bine dupa ce ai scapat de turci sau altii asemenea sa colonizezi la tine niste evrei, ca sa mai scada din povara lor. Acu, nu era neaparat rau, aia erau cu bani, educati, cu biznis, genul pe care ii numim azi ”investitori straini” dar si ”medici sirineni” in cautare de sanse. Dar cand abia scoti capul in lume sa-ti si dea unul doua palme parca iar nu-ti pica bine, mai ales ca astia nu vorbesc limba, stau numa cu ai lor, se-mbraca ciudat, etc.
     Azi, cand ai parade ghei si umbla multi cu pene-n cur si posete sau ai moda emo, nu mai e asa mare lucru sa vezi palariute si perciuni, dar pe vremuri, cand tu purtai opinci si ie, astia sareau in ochi, mai ales ca nu se bagau la hora. Din nou corelatii.
     Ca sa opresc aici, povestea e veche, si nu e nimeni fara de prihana, naspa gazdele neprietenoase, dar nici noi venitii nu si-au dat mare osteneala. Cat despre masacrele din Ucraiana, e de bonton azi sa spui ca romanii au omorat evrei in Odessa cu nemtii la un loc, dar nu mai zice nimeni ca la ultimatumul sovietic evreii au ales URSS, injurau si scuipau romanii care plecau si multi s-au intors ca sa plateasca polite, sau ca în Odessa evreii au aruncat în aer comandamentul romanesc, in vreme de razboi.
     Nu scuz pe nimeni, dar daca e sa fim sinceri, toti tre sa mai crestem si sa ne facem mari si sa nu mai aratam cu degetul doar spre ceilalti.

     • Cipri

      Cataline, toate afirmatiile tale se bazeaza pe lucruri infirmate. Toate, nu stiu daca intelegi dar aici nu e site de conspiratii. De ce nu postezi pe la roxin, lovendal? Acolo prind teorille tale. Pe bune, si nici nu enerveaza pe nimeni naivitatea ta.
      care au fost primii in istorie care au dat bani cu camata? Fenicienii! de ce fenicienii? Pt ca de la ei avem primele dovezi scrise ca dadeau bani imprumut.
      Care I-au urmat? Pai cam toti, inclusiv biserica catolica ori ortodoxa..
      Ce aveau evreii in plus fata de restul poporenilor? Educatie!
      Eu iti recomand calduros niste biblioteci, niste librarii. Wikipedia nu exista! Si sunt sigur 98% ca de acolo iti tragi informatiile.

     • Alin

      @Cipri

      Unde sunt neadevaruri in postarea lui Catalin?
      In Romania, antisemitismul “traditional” a crescut si s-a copt dupa Conferinta de la Berlin din 1878, cand s-a recunoscut independenta Romaniei doar la pachet cu impamantenirea evreilor, adica acordarea cetateniei oricarui evreu ce se afla cu sau fara treburi pe teritoriul tarii. Nici macar cunoasterea limbii romane nu era un impediment. Si uite asa, ne-am umplut de toti evreii din Galitia si de aiurea.
      Si inca un antisemit, mai putin cunoscut, explica situatia – Caragiale :
      https://ro.wikisource.org/wiki/Addenda_-_Justificarea_unor_expulz%C4%83ri

    • Catalin

     Cipri, tata, nu cred ca stii cum arata o biblioteca p-afara, dar inauntru si la capitolul istorie chiar nu ti-ai gasit omul cu care sa te iei.
     1. Comentariul meu era despre evrei. Nu am zis ca au fost primii care dadeau bani cu camata, am scris ca in Europa au fost singurii carora li s-a permis in Evul Mediu sa faca asta. Iti recomand cu incredere niste lecturi din Jacques le Goff, dar orice carte de istorie despre Franta medievala ti-ar fi de asemenea de folos, spre exemplu ca sa afli de ce Filip cel Frumos le-a frecat ridichea – le datora bani si aia aveau bani, ca erau singurii care faceau profit (cam aceeasi logica pentru care i-a casapit si pe templieri, dar aia e alta poveste).
     2. Despre distrugerea Ierusalimului si prima mare tentativa de eradicare a evreilor sunt bune cartile de istorie romana. Adrian Goldsworthy – In the name of Rome ar putea fi un inceput, dar nu trebuie sa te opresti la ea. Flavius Josephus a scris chiar in epoca despre revoltele evreilor si ce le-a cauzat. Daca ti se pare ca suna ciudat, e pentru ca e un evreu cu nume latinizat care scria istorie.
     3. Fenicienii cam disparusera pe vremea cand era spre declin Imperiul Roman. In Era medievala cand dadeau evreii imprumut cu camata nici nu se mai vorbea de ei. Ai un timeline gresit. Aici pana si wikipedia poate sa te ajute.
     4. Biserica Catolica și ortodoxa dadeau bani cu camata?! Unde si cand? Am auzit de niste papi ale caror familii erau de bancheri, unul din ei e acuzat chiar ca a sponsorizat prin banca familiei preluarea tronului in Anglia de catre protestantul Wilhelm de Orania si a facut profit bunicel din inlocuirea permanenta a catolicismului acolo. Dar poate e doar o teorie conspirativa a lui Monaldi si Sorti (Imprimatur ii zice cartii, e pe la Humanitas). Restul doar afirmatii fara sursa (probabil esti vreunul din aia care nu doarme de grija lu Danel)
     5. Cand am spus ca evreii veneau ca medici, avocati, bancheri sau cu biznis, subliniam nivelul ridicat de educatie. Prin Germania nazista reprezentau cel mai mare numar de profesori si medici. Pana una alta insa, si asta te scoate in evidenta si te face neplacut ”localnicilor”. Codreanu, spre exemplu (Pentru legionari, Insemnari si manifeste) scria de ”evreii din Sarindar”, unde era sediul ziarului Adevarul, acuzandu-i ca au control pe media. Tot la el regasesti o tema recurenta in finalul de secol 19, inceput de secol 20 la antisemiti – nu se amesteca cu restul, traiesc doar intre ei (Are si Boia o carticia mica numita Tragedia Germaniei unde vorbeste de antisemitism ca un fenomen comun in Europa). Aceeasi problema s-a ridicat in sec 17 in Spania dupa Reconquista. Nu era incredere in evrei si musulmani. Dupa conversiile fortate au fost ba ucisi, ba fortati sa plece. Deci unde e greseala in ce am afirmat?
     6. Despre cum au fost recepționați evreii si cum s-a impus primirea și incetățenirea lor în România sau în Galicia Austriaca, iti recomand orice carte despre Tratatul de la Berlin prin care s-a recunoscut independenta Romaniei, dar și spre exemplu, recenta publicatie Humanitas – La Portile Europei – O istorie a Ucrainei. De asemenea, vezi dezbaterile din epoca – Eminescu (chiar el) a scris o gramada despre evrei, dar cred ca dai si de niste texte ale lui Maiorescu sau alti conservatori daca te straduiesti un pic.
     7. Despre cum au reactionat evreii din Bucovina de nord si Basarabia la plecarea armatei romane si cum s-au intors multi cu polite de platit, s-au publicat niste jurnale ale ofiterilor romani din epoca acum vreo 12-13 ani. Au aparut si extrase prin Magazin istoric. Nu am colectia la mine sa-ti dau numarul. Acolo apare scris cu subiect (nume) si predicat cum multi ostasi intorsi in Cernauti s-au dus tinta sa-i caute pe vecinii evrei si rusofoni care s-au bucurat ca pleaca cu un an inainte.
     8. Despre motivul pentru care au fost executati evreii la Odessa, vezi ca s-au publicat ordinele de razboi ale Maresalului Antonescu. Pentru fiecare roman mort la comandament, s-au executat 10 evrei. Naspa, dar razboaiele sunt de obicei asa. Probabil negi sabotajele din spatele frontului?
     9. Despre tara promisa, iesirea din Egipt, sclavia la Babilonieni, uciderea filistinilor și pastrarea femeilor lor, etc, scrie in Vechiul Testament, cartea de capatai a mozaismului. E gratis pe net si chiar merita citita.
     10. Nu am vazut mentionata nicio teorie conspirationista sau vreo ”naivitate”. Data viitoare cand vrei sa fii smecher, vino cu temele facute, nu mai fi tare-m clanta degeaba. Accept cu drag lectii, dar nu de la oricine.

     • Cipri

      Cataline, la prima vedere comentariul tau era superficial. Mersi de recomandari, am sa le urmez cat imi permite timpul.
      Nu neg sabotajale din spatele frontului, dar comandamentul nu a fost aruncat in aer de evrei. Cel putin asa sustin “jurnalele de bord” ale rusilor si ucrainienilor, si tind sa ii cred.

  • Stai liniștit, uită-te la persistența motivului ”om roș = eminamente rău” în basmele populare românești.
   Hint: părul roșcat natural e comun celticilor și unei alte etnii. Noi celți n-am prea avut.

 2. Giani Mucea

  Antisemitismul a aparut cu mult inaintea nazistilor. In versiune romaneasca, legionarii nu sunt cauzati de nazisti.

 3. Ahm.

  Nu evreii au aruncat in aer Comandamentul roman din Odessa, ci sovieticii care au zidit dinamita in pereti cand si-au dat seama ca meciul e pierdut.

  Sovieticii au sperat ca in fostul lor Comandament se vor muta nemtii, fiindca era unele din putinele constructii ramase intregi in oras care se preta la asa ceva.

  N-au avut atata noroc, dar omul lor ramas in oras tot a apasat butonul.

  • Catalin

   Sunt suficiente versiuni. Sovieticii le au pe ale lor, evreii pe ale lor. Si om avea si noi cateva. O stiu si pe aceasta. Pana la urma, e greu de aflat ce a fost cu adevarat acolo. Eu am auzit prima oara de uciderea evreilor din Odessa de la bunica-miu, care a fost in linia intai pana la Stalingrad, cand a fost capturat. Nu l-am cunoscut de anti-semit, el atat mi-a zis: au aruncat in aer comandamentul. Daca e asa sau nu, ce e cert e ca pentru masacrul de la Odessa asta a fost pretextul.
   Chiar recent am citit niste note legate de guvernatorul Transnistriei si raportul pe care i l-a dat lui Antonescu dupa. Asta din urma ii ceruse sa se pedepseasca aspru ca sa se descurajeze recidivele. Si guvernatorul a raportat ca aspru a fost.

 4. Claudiu

  Rilache despre ce apoligie a nemtilor visezi? Tu nu vezi defapt ca faci apologie romanilor? Nu a zis nimeni ca nu ar fi fost antisemitism in Germania, dar cum sa spui ca Romania nu a existat si tot ce a fost e infulenta de la nemti?

  Imi place cum sar romanii verzi pe tema asta, si ori neaga holocasutul in Romania (suntem pe locul 2 la oameni ucisi din tarile care nu au fost ocupate, dupa unguri), ori vin cu teoria ca eram niste panselute mega pacifiste si defapt nemtii ne-au invatat la rau. Ca noi de capul nostru am fi stat linistiti, sa crestem albine si sa facem vin. Cine are bunici prin ardeal sa-i intrebe cam ce se intampla in perioada aia, cand daca aveai boala pe unul il turnai la Siguranta ca e evreu.

 5. Claudiu

  Cred ca ai scris gresit Civ VI

 6. enzo

  “anti-semitismul nostru” ala din colinde si de pe la popime, este defapt antisemitismul Bisericii, prezent peste tot in lumea crestina, nu ni-l baga pe gat.
  Este la moda sa zici ca romanii au fost antisemiti, de ce sa nu fim la moda?
  Noi si polonezii am avut cea mai mare populatie de evrei, dar hei!! noi am avut noroc, Dorel a furat materialele cu care urmau sa se construiasca lagarele de concentrare de la noi si le-a vandut pe 2 sticle de bautura, cu materialele alea de constructii cineva a inceput o afacere de export si printre scanduri si sarma ghimpata a exportat si cateva zeci de mii daca nu sute de mii de evrei, spre Turcia de unde au ajuns in Israel.
  Argumentatia asta cu evreii inchisi alaturi de comunisti (vezi nuantarea asta aici? evreii nu au fost comunisti ci au fost inchisi alaturi de comunisti) este falsa. Au fost inchisi pentru tot felul de marlanii + actiuni clare de sabotaj si lupta impotriva statului Roman.
  Cum ramane cu bomba pusa la Senat in 1920?
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Atentatul_din_Senatul_Rom%C3%A2niei_din_1920
  In Romania comunismul nu a prins deloc, taranimea nu era incantata de ideea renuntarii la pamant. Inainte de venirea comunistilor odata cu rusii, miezul comunist era reprezentat de persoane de origine evreiasca.
  Majoritatea celor adusi de rusi sa impuna comunismul in Romania au fost evrei, de la Ana Pauker si Silviu Brucan pana la sefi de Securitate si experti in spalat pe creer si re-educare.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén