Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Fanii lui Avram Iancu pot sta liniștiți, poporul ăsta chiar îl iubește

A fost ceva agitație zilele trecute că un grup de zurbagii a propus declararea lui Avram Iancu erou al națiunii române, prin lege, iar președintele Klaus a trimis-o înapoi la parlament pentru reexaminare(link). În afară de poznașii care se simt brusc ofensați de decizia președintelui, nimeni nu este afectat nici pozitiv nici negativ de asta. Avram Iancu sigur nu câștigă nimic, este mort de mult timp și nu va primi pensie de la stat. Noi nu primim zi liberă, iar nimic de câștigat.

În privința respectului, ei bine, ăsta este de netăgăduit. Există dovezi clare, indubitabile, că românii îl respectă și îl iubesc pe Avram Iancu, pentru că au făcut ambii pași care dovedesc iubirea: l-au pus pe bani și i-au făcut o statuie jenantă.

Dacă ești erou național, așa știi că te iubește poporul ăsta, te pune pe bani și îți face o statuie penibilă sau chiar mai multe. Uitați-vă doar la statuile lui Mihai Viteazu, primul făcător al României Mari: omul are mai multe statui hazlii decât războaie câștigate.

mihai-viteazu-statui

De la statuia lui MV de la Călugăreni, unde are mâinile atât de lungi că s-ar putea lega la șireturi fără să se aplece până la cea din Slobozia, unde fostul domnitor arată ca Gimli din LOTR, românii i-au dat iubire să zacă. Plus că l-au pus și pe moneda de 100 de lei.

De același tratament a avut parte și Avram Iancu: a fost pus pe bancnota de 5000 de lei iar în centrul Clujului e o statuie hidoasă cu el, care arată de parcă ar fi o capcană pentru prins moți.

Ajutooooooor! M-au capturat bozgorii în această cușcă cu suliți!

„Ajutooooooor! M-au capturat bozgorii în această cușcă cu suliți! Cumpărați pate Ardealul!

Astfel, cumva pot să-i înțeleg pe turbații care au zis că președintele nu-l respectă și nu-l iubește pe Iancu. Dacă îl iubea cu adevărat îi făcea un bust atroce la Cotroceni, în care semănăna cu Tudor Vladimirescu dar și cu Emil Racoviță.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.