Ovidiu Eftimie

Cartierul General

False probleme: educația școlară

Din când în când văd diverși oameni (ultimul era pe la Asociația Editorilor din România) care ne spun cu seriozitate cum că educația ar fi în pericol. Când zic „educație” mă refer la sistemul școlar românesc despre care multă lume are o impresie total anapoda.

Oamenii ăștia cred că școala aia e făcută ca să-i învățăm ceva pe copii. Total greșit, aia este o instituție în care copiii, viitorul țării, sunt duși până la 18 ani (poate chiar mai mult) să aibă o ocupație că nu știm ce să facem cu ei. Ții niște mini-oameni acolo 12-15 ani și când ies îi și iei de guler „băăă, ce știi să faci?”

Păi ce să știe, știe să-ți caracterizeze conflictul între două personaje din Moromeții. Că asta i-ai cerut vreme de 12 ani. Și poate și niște integrale, chestii de analiză matematică, un skill folosit de 0.00001% din populație. Mai știe elemente de fizică sau chimie la nivel super-teoretic, dar elemente inutile, nu cum să facă săpun din leșie ci cum se compune tri-pitro-trepanatul de potasiu. Și mai știe niște chestii pe care le poate învăța în trei zile dacă e atent, ce țări sunt pe lume, ce râuri și mări, generalități.

Că învață nimic util de pe manualul comun sau manualul alternativ sau manualul magic și sacru din K’hun Lundur salvat din flăcările vulcanului Vemoss de un echipaj de hobiți, chiar nu contează. Rolul școlii românești este de asistență socială, pentru elevi, pe de o parte și pentru profesori, pe de altă pare. Jumătate din ei sunt profesori că nu au altceva de făcut și nu știu să facă altceva. Sunt oameni care nu au putut să fie taximetriști că aia cere un pic de concentrare. Oamenii ăia iau un salariu de profesor ca să nu moară de foame sau înecați când se minunează că plouă în oraș și rămân cu gura căscată.

Practic suntem cu mașina ruptă în parcare, fără roți și fără intenția de a o muta și ne îngrijorăm ce culoare o să aibă tabla. Iar ăla care vinde vopseaua se plânge că nu mai vrea să i-o cumpere bețivul care are grijă de mașină.

Dacă s-ar face un sondaj național sincer cu ce a învățat acest popor în „școală” câștigător ar fi fumatul și băutul. Abia departe viața lui Mihai Viteazu și ce e aia o asimptotă. Și niciuna din astea nu e vreun skill util pentru viitor. Ies ăștia din școală la fel de capabili ca la 6 ani când i-am băgat, doar că au pic mai multe informații de wikipedia. Și-i luăm dup-aia la șuturi de ce nu vin la vot să decidă soarta țării, pentru că analiza pe o poezie de a Magdei Isanos te pregătește pentru așa ceva.

Așa că orice discuție despre cum mozolim nimic, cu manual alternativ, cu manual de religie sau altceva, e inutilă. Nu e ca și cum ar învăța ceva util acolo, indiferent în ce formă le este prezentat.

4 Comments

 1. Gica Contra

  As fi vrut sa fiu un adevarat Gica Contra, dar nu am cum sa iti combat ideile expuse. Am iesit din scoala plin de frustrari si dornic sa ma razbun pe unii profesori care au avut pica pe mine fiindca contestam tot timpul modelul de invatare romanesc. Ma dispera toceala continua, fara noima, fara substanta, doar de dragul de a-i recita profei de romana comentariul la Baltagul scris de nu stiu ce idiot. De-asta eu am avut note foarte slabe in liceu, si la fel in facultate. Am ramas corigent pe vara de 2 ori.
  Si acum ce-am ajuns? Business Consultant in IT si locuíesc in Austria. Scoala romaneasca chiar ca nu ajuta cu nimic. Si eu am contestat sistemul educational direct in fata profesorilor. Tot timpul am avut curajul sa ma revolt si sa imi exprim frustrarile. De-asta am si fost “iubit” de catre unii profesori, pentru ca sunt multi ticalosi printre profii astia, care cred ca daca altcineva gandeste “outside of the box”, trebuie oprit imediat, sa nu-i “contamineze” pe cei din jur.

 2. nicolae ceausescu

  Cred ca gresesti unde pui accentul: la scoala nu depinde de elev daca se învata ceva. Elevu e chiulau ca orice om, si mai e si copil deci clar n-are chef de învatat. Depinde o tîra de profesor, dar astia buni sînt rari si merg la scolile alea bune unde nu intra 99% din popor. Cel mai mult însa depinde de parinti. Si cum parintele român e în primul rînd parinte, ceea ce nu te face destept, si în al doilea rînd român, adica aoleu, avem rezultatul asta.

  Stii de ce însa e important sa înveti la scoala si alte chestii decît ce e util 100% imediat? Fiindca astia care au învatat doar ce stiau ei ca e util si le serveste, azi sînt programatori si useristi. Si uita-te la rezultat. Astia sînt oamenii care au o facultate grea, si cu toate astea au avut o reactie de cretini la filmuletu cu Kaufland ca sa dau doar un exemplu, si anume aceeasi reactie ca toti manelistii si cocalarii fata de care ei se cred mult deasupra.

  Asta e rezultatul daca nu ai cultura generala: esti un tîmpit care stie sa stea la calculator. Dar în viata sînt si alte lucruri mult mai faine decît asta, si care te fac fericit, si pe lînga care treci fiindca nu le stii, fiindca nu le-ai învatat cînd aveai timp de învatat ca “oricum sînt pe wikipedia cînd vreau”. Si acuma cînd ai nevoie de ele n-ai timp si nici chef sa le cauti pe wikipedia.

  De aia.

 3. Iulia

  ” Oamenii ăia iau un salariu de profesor ca să nu moară de foame ” – Foarte trist, dar, din pacate, adevarat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén