Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

False probleme: educația școlară

Din când în când văd diverși oameni (ultimul era pe la Asociația Editorilor din România) care ne spun cu seriozitate cum că educația ar fi în pericol. Când zic „educație” mă refer la sistemul școlar românesc despre care multă lume are o impresie total anapoda.

Oamenii ăștia cred că școala aia e făcută ca să-i învățăm ceva pe copii. Total greșit, aia este o instituție în care copiii, viitorul țării, sunt duși până la 18 ani (poate chiar mai mult) să aibă o ocupație că nu știm ce să facem cu ei. Ții niște mini-oameni acolo 12-15 ani și când ies îi și iei de guler „băăă, ce știi să faci?”

Păi ce să știe, știe să-ți caracterizeze conflictul între două personaje din Moromeții. Că asta i-ai cerut vreme de 12 ani. Și poate și niște integrale, chestii de analiză matematică, un skill folosit de 0.00001% din populație. Mai știe elemente de fizică sau chimie la nivel super-teoretic, dar elemente inutile, nu cum să facă săpun din leșie ci cum se compune tri-pitro-trepanatul de potasiu. Și mai știe niște chestii pe care le poate învăța în trei zile dacă e atent, ce țări sunt pe lume, ce râuri și mări, generalități.

Că învață nimic util de pe manualul comun sau manualul alternativ sau manualul magic și sacru din K’hun Lundur salvat din flăcările vulcanului Vemoss de un echipaj de hobiți, chiar nu contează. Rolul școlii românești este de asistență socială, pentru elevi, pe de o parte și pentru profesori, pe de altă pare. Jumătate din ei sunt profesori că nu au altceva de făcut și nu știu să facă altceva. Sunt oameni care nu au putut să fie taximetriști că aia cere un pic de concentrare. Oamenii ăia iau un salariu de profesor ca să nu moară de foame sau înecați când se minunează că plouă în oraș și rămân cu gura căscată.

Practic suntem cu mașina ruptă în parcare, fără roți și fără intenția de a o muta și ne îngrijorăm ce culoare o să aibă tabla. Iar ăla care vinde vopseaua se plânge că nu mai vrea să i-o cumpere bețivul care are grijă de mașină.

Dacă s-ar face un sondaj național sincer cu ce a învățat acest popor în „școală” câștigător ar fi fumatul și băutul. Abia departe viața lui Mihai Viteazu și ce e aia o asimptotă. Și niciuna din astea nu e vreun skill util pentru viitor. Ies ăștia din școală la fel de capabili ca la 6 ani când i-am băgat, doar că au pic mai multe informații de wikipedia. Și-i luăm dup-aia la șuturi de ce nu vin la vot să decidă soarta țării, pentru că analiza pe o poezie de a Magdei Isanos te pregătește pentru așa ceva.

Așa că orice discuție despre cum mozolim nimic, cu manual alternativ, cu manual de religie sau altceva, e inutilă. Nu e ca și cum ar învăța ceva util acolo, indiferent în ce formă le este prezentat.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.