Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ce-a făcut fabrica de bere Ciucaş de ziua ei

Anul ăsta, fabrica de bere Ciucaş împlineşte 120 de ani. Prima chestie a fost broşura făcută în colaborare cu National Geographic. Mie mi-a plăcut, bine, io-s şi fan NatGeo. Şi, din câte am auzit, spre deosebire de celelate broşuri despre cât de frumoasă-i zona, asta poate fi şi găsită.

Apoi a făcut şi ziua porţilor deschise la fabrică. Eu o mai vizitasem, înainte de ’89, că eram comandant de detaşament şi trebuia să organizez activităţi extra-şcolare. Ţin mine că pe-atunci n-aveau oamenii “promoţionale” şi cum bere nu puteau să ne dea, ne-am umplut buzunarele de capace de bere noi nouţe, numai bune pentru rişcă.

Anul ăsta lucrurile îs un pic altfel, treaba e mai tehnologizată şi mai automatizată, peste butoaiele de bere e şef un singur om cu un calculator. Faza mişto e că au amenajat şi un muzeu al berii Ciucaş, unde se găsesc tot felul de chestii, de la tăieturi din presa secolului XIX până la sticle de bere “Aurora”. E şi una de Czell pe-acolo. (băieţii ştiu). La final n-am mai primit capace de bere ci o bere, direct de la sursă. Scriu asta doar ca să-i fac în ciudă primarului Dobrică, cel mai mare fan al berii Ciucaş cunoscut pe pământ. Şi care a uitat că, până mâine, încă mai e “Ziua Porţilor Deschise”. Trebuie să te programezi, totuşi 😉

6 Comments

 1. Am fost și eu ieri la “Ziua Porţilor Deschise”. Cei de la Ciucaș au organizat foarte bine treaba: traseu marcat pentru vizitatori, ghid calificat, explicații la toate întrebările noastre, curățenie exemplară în secțiile de lucru, muzeul fabricii, cadourile.

 2. Ia să trag şi eu o fugă până acolo şi să-i întreb pentru ce mama lui Gizăs nu scot la vânzare bere nefiltrată Ciucaş. Poate, poate îi conving că nu-s doar eu degustător fin de bere “cu chestii prin ea”.

  • eftimie

   Fa o intrebare pe grup pentru asta, e cu programare.

  • La fabrică am avut ocazia să gust bere nefiltrată Ciucaș – e mult mai bună și mai tare față de cea din centru care o cumpăr cu 7 lei.

 3. SorinJ: Citeam la Ovi Sîrb (sau Robintel, nu mai ţin minte exact) despre berea Timişoreana nefiltrată luată direct dintr-un magazin deschis fix lângă fabrică. Salivam pe tastatură, nu alta! Le-am scris ceva mail celor de la Ciucaş (acum vreun an sau doi), dar n-am primit răspuns.

 4. Manuel

  Asa, faceti-mi in ciuda ca n-am fost. imi iau revansa candva 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén