Cartierul General

Cum faci bani din fake news

Poate îl mai țineți minte pe românul ăla care s-a umplut de bani din fake news cu Trump, Ovidiu Dobrotă îl chema. Sau pe băieții din Macedonia. În fine, pentru că jocul ăsta mondial se numește capitalism, regula e „follow the money” și multă vreme nu am înțeles de ce Mîndruță & Co au tot insistat că rușii sunt de vină (la nivel mondial, HuffPo, Hillary & Co) pentru că abordam problema greșit. Și în cazul lor trebuia să mă uit după bani.

Și procedura e cam așa: pe câtva site-uri „serioase” te plângi de fake news și cum astea sunt nașpa și afectează „democrația”. N-are rost să-i scuturi și să-i întrebi „băi, cum vă permiteți să comentați de asta în timp ce faceți experimente periculoase de tipul «Balena Albastră»?”, că  scopul acelei comunicări este altul. Prima dată trebuie să induci panica în populație, că e ceva nasol. De-aia zici de ruși și nu de niște ciurli-burli oarecare. Apoi vii cu soluția: programe, educație, colocvii, cuvinte de-astea, care sună bine. Programele costă bani, banii se iau de la cel mai gras jucător de pe piață – statul, sau, în cazul nostru, super-statul, Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a organizat marți, 27 februarie, un colocviu cu circa 100 de experți din mediul academic, mass-media și sectorul public, pe tema acțiunilor viitoare pentru combaterea știrilor false și a dezinformării online. Scopul acestuia a fost de a contribui la procesul de reflecție lansat de Comisie pe această temă, globală și complexă (sursa).

Ca idee, unul din suta aia de experți este decanul de la Facultate de Comunicare și Relații Publice din SNSPA. Cunosc acea instituție, eu am absolvit FCRP, vă garantez că oamenii de-acolo nu au uneltele necesare pentru a trata această problemă în mod serios. Și nici nu cred că le pasă foarte mult. Rolul reprezentantului român și al restul experților de-acolo este să stabilească toate detaliile necesare și justificările pentru a sparge bani publici (banii UE sunt tot bani publici) pe vrăjeală de-asta. Și, în timp ce alde Dobrotă se mândrește că a scos câteva zeci de mii de euro în șase luni cu sudoarea frunții – că, de bine de rău, ăla scria trăznăile alea – niște presari care se dădeau îngrijorați acu’ ceva vreme de amploarea știrilor false vor mulge de cinci ori mai mult de căciulă de la bugetul UE și, mai apoi, și de la bugetele statelor dispuse la o manevră de genul ăsta.

Așa că știrile despre oameni cărora le pasă foarte mult despre fake news se vor îndesi pe măsură ce la UE se definitivează ultimele detalii financiare ale întregii scamatorii. Și nu-i nimeni să arate cu degetul că exact oamenii care ar putea să atragă atenția asupra matrapazlâcului sunt cei care vor fi cuplați la țâța grasă și darnică a statului.