Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum să-i explic copilului…

Când aveam 10 ani știam, teoretic, să fac trinitrotoluen nitroglicerină. Toată procedura e explicată detaliat în „Insula Misterioasă” a lui Jules Verne de către inginerul Cyrus Smith. Nu sunt singurul care știa asta, cartea aia era destul de populară în vremea aceea, cred că sunt sute de mii de români care au citit-o. N-a făcut nimeni explozivi și n-am aruncat nimic în aer până acum, cel puțin din ce relatează poliția.

Cam tot pe la vârsta aia am fost obligat să citesc Baltagul unde se explică cum trebuie bătută femeia. N-am citit cartea, că nu-s prost, am citit comentariul ca să știu ce să zic la școală. La fel ca alte milioane de români n-am citit nici alte cărți din programă, că nimeni nu e interesat de asta. Cu excepția câtorva ciudați, copiii nu vin la școală să învețe, vin la școală că sunt obligați. Și învață doar cum să trișeze sistemul astfel încât să ia note cât de cât mari, în funcție de ce pretenții are părintele. Merg la școală să nu li se pună absențe.

Nimănui nu-i pasă ce se predă acolo și nu crede, sincer, că ar putea învăța ceva util. Doar adulții care au abuzat de șnaps trăiesc în acest delir continuu cum că ăia sechestrați în școală ar vrea să învețe ceva sau chiar iau în serios ce se petrece acolo. Sau oameni ca Cristina Tunegaru, care ia în serios faza cu Baltagul pentru că, în sinea ei, consideră că elevii sunt niște imbecili medical care nu pot face diferența între fantezie și realitate, d-apăi între școală și învățământ.

Femeia aia e o comoară ce trebuie conservată, cu manualul ei comic cu tot. Ea crede sincer că ăia, copiii, sunt atât de proști încât nu doar că citesc cu interes prostia aia de Baltagul, o și iau în serios și ar putea învăța ceva din ea. La fel și ăia care discută dacă e bine sau nu e bine să scoatem aia din programă.
Băi, am băut toți ceai de nebunele, ce-i cu asta? Discuția e atât de retardată ca aia cu „cum să-i explic copilului meu că la școală îl învață…”. Păi e simplu, boss, nu trebuie să-i explici. În momentul în care ai făcut enunțul ăsta te-ai autodenunțat ca redus mintal. Ce impresie ai, că dacă ești retardat, copilul tău e un geniu? Inteligența se transmite genetic, nu se crește IQ-ul prin educație, doar păcălicii ar crede așa ceva. Dacă îți pui întrebarea aia ești deja prost și ai și trimis genele mai departe. Nu mai contează ce i se predă copilului la școală, oricum și ăla e retardat. E prea târziu.

Biologia nu se învinge prin gargară, școala nu face educație. Cât de simplu să fii la cap să crezi că ceva stabilit de o comisie, cum ar fi lista de cărți ce trebuie citite de minori, ar fi ceva util vreodată.

Dar, cel mai grav, cât de jos cobori nivelul discuției cât să crezi că toți copiii sunt la fel de cretini ca tine și o să halească ce scrie în Baltagul sau alte cărți similare. Alfel spus, când ai anunțat că elevii ar putea învăța că femeia trebuie bătută din cartea aia i-ai declarat pe toți automat tâmpiți. Nivelul ăsta atât de jos al discuției n-a mai fost atins de pe vremea când un colocviu de proaste și proști a declarat că jocurile pe calculator îi fac violenți pe copii. Că, altfel, până la apariția acestora, copiii erau absolut calmi și cuminți.

Repet, trebuie să fie un grad imens de bețivăneală în țara asta (sau prostie) dacă am ajuns să credem că copiii „învață” la școală. În afară de citit și aritmetică, nu mai învață nimic. Și ei știu asta, așa cum am știut și noi odată și acum facem pe serioșii că poate ne văd ăștia micii și își bagă și mai mult picioarele în butaforia asta numită pompos „învățământ românesc”.

Ce vezi Vitoria? – Văd viitorul Ghiță, țara asta se va umple de tâmpiți!

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.