Un mic exemplu ca să vă faceți idee de puterea Bisericii în România

Orice fleț are impresia că se poate lua de gât cu frăția bărboșilor auriți, doar pentru că a vazut el pe internet că ateismul e la modă și a citit câteva meme cu George Carlin. În realitatea reală, aia în care trăim, situația e cam așa.

Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, cel mai studiat, cel mai idolatrizat, s-a născut în nordul Moldovei la data de … ?

 • El, personal, și-a trecut data de naștere în registrul junimii ca fiind 20 decembrie 1849.
 • Soră-sa, Aglae Drogli a scris într-o scrisoare adresată lui Titu Maiorescu că e născut pe 20 decembrie 1849.
 • Frate-su, Matei, a susținut că e născut pe 8 noiembrie 1849
 • Același frate a revenit cu o psaltire veche notată tatăl poetului care spunea că s-a născut pe 20 decembrie 1849.
 • În registrul școlii primare este trecut cu data de naștere 6 decembrie 1850.
 • La gimnaziul de la Cernăuți e trecut ca fiind născut în 14 decembrie 1849.

Ai zice că în urma a vreo 6 variante, Eminul nostru drag a fost născut la finalul anului, și aici ne bazăm pe ce spune el, familia lui, școlile prin care a trecut. De ce e oficială data de 15 ianuarie?

Pentru că așa e consemnat în registrul de nașteri și botez în arhiva bisericii Adormirea Maicii Domnului din Botoșani, cu dată de naștere 15 ghenarie 1850 și botez pe 21. Asta, motherfuckers, este genul de putere pe care nu o obții cu bani, să poți să te contrazici cu toată lumea și să câștigi pentru că un adjutant la o bisericuță dintr-un orășel cu vreo 15 români la vremea aia a scris el ceva într-un caiet.

15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naționale și prilej de spart bani pe șușanele în care punem poza poetului și ne prefacem că ne pasă de el.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Un mic exemplu ca să vă faceți idee de puterea Bisericii în România

 1. cartus

  Si mama a fost declarata in acte 2 zile mai tarziu (probabil petrecere, bauta, betie, d’astea) si ea isi serbeaza ziua cu 2 zile inainte fata de data din acte. Probabil pe la 18siceva a fost iarna grea sau bauta lunga.

  Reply
 2. die

  E pur și simplu o chestie de registre. Pe care, la un moment dat, preoții trebuiau să le țină, pentru că erau singurii la care venea lumea obligatoriu la nașteri și la decese. Primarul era o invenție străină. Așa că această bătălie a ta împotriva bisericii a eșuat.

  Reply
 3. L Cosma

  Acum un secol si jumătate era la fel in toata lumea: biserica ținea registre cu nașteri, botezuri, căsătorii, decese.

  Reply
 4. Tiberiu

  Asta-i pistol cu apă, rabi Joshua tip JCSuperstar s-o născut la începutul toamnei, cu doi ani mai târziu decât pretind popii creștini.

  Reply
  1. Cosmin

   Daca te referi la Iisus Hristos, diferenta este de 4 ani, din cauza unei greseli umane, nu dintr-o conspiratie.

   Reply
 5. Cosmin

  Bai eftimie, asta nu inteleg la tine: esti baiat destept, stii istorie, dar dai dume din astea care miros a click-bait. Parca nu stii ca actele de stare civila se tineau pana in 1864 de catre Biserica…

  Reply
 6. Alex

  Mai e si varianta ca Biserica are dreptate dar rudele lui erau anti-Biserica si au zis asa numai sa contrazica Biserica. Cat despre ce a scris el, sigur are legatura cu echinoctiul de iarna. Varianta cu 6 dec cu Mos Nicolae. 14 dec cu 13 dec si tot asa.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *