Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Exces fericit

Citisem mai demult într-un Almanah Anticipația un fel de teorie de-a lui Alexandru Mironov (am impresia că el scrie intro-ul în toate almanahurile) că există o conspirație a secreților să-i dea românului tot ce-și dorește până-i iese borșul pe nas. Țin minte exemplul cu preoții, că se plângeau românii înainte de ’89 că li s-a luat credință și biserica și na, acum și se dă credință și biserică pe săturate, nu e inaugurare de bancă în parc fără un sobor de preoți.

Și asta era la începutul anilor ’90, când încă era lejer, nu ca acum când nici un pârț nu se trage în România fără să fie miruit și sfințit în prealabil de un cocalar care are mai mult aur pe el decât orice pițipoancă.

Și ziceam că Mironov face o glumiță de-aia de-a lui dar, uite, e mai futurolog decât credeam, mai ales că el e preocupat constant de viitoruri posibile. Acum trăim într-o Românie a excesului de orice fel, și parcă anul ăsta s-a simțit mai acut ca niciodată.

Vrei colinde? Ia colinde, nesătulule, colinde în magazin, în metrou, în autobuz, la radio, colinde românești, americane, franțuzești, ia băăă colinde. Vrei televiziune? Sunt peste o sută de televiziuni românești, ia și crapă televiziune să-ți iasă pe nas, avem o televiziune pentru fiecare colindă inventată în țara asta. Vrei șaorma? Aruncă o piatră în orice direcție în București și loveși o șaormărie. Vrei mașină? Ia băăă, mașină, poți să-ți cumperi o mașină cu o mie de euro, cât un telefon mobil mai de fițe. Apropo de telefoane, patru rețele de telefonie mobilă sunt ok? Vrei Black Friday? Bă, ia de-aici, Black Friday până vomiți. Emag e la al patrulea Black Friday doar luna asta, doar că-i zice altfel. Ești ecologist? Ești pă dracu, până să apuci să râgâi ceva, sar un milion de oameni pe tine care-s mai ecologiști ca tine. CE MAI VREI? Vrei internet? Ai internet peste tot, wi-fi în orice cârciumă, bancă, veceu public sau sat. Avem mai mulți țărani conectați la internet decât canalizare. Sper să nu vrea ăia canalizare, o să primească câte cinci racorduri, câte una pentru buda din fundul curții, pentru grajd, pentru șură, pentru bucătărie și pentru pod.

IA CU DE TOATE. Și deasupra, mai cere și niște sos. Că e gratis, și nu ești prost să refuzi ceva gratis.

5 Comments

 1. Si sa legalizeze tot in plm…

 2. Ciobi

  Bun articol.
  Tine minte: Democratia se serveste cu lingurita nu cu polonicul!

 3. MA(r)X

  Bine-ai venit in trendu asta de-i zice consumerism!Ori poate-ai trait in Rep.Malgasa pana acu o luna??!!
  Doar o vb. sa-ti mai spun: Corporatocratia salveaza…puii mei ..ceva acolo…ah .da!..salveaza profiturile multinationalelor!!!

  • Florin

   Corporația “ca corporația”, dar eu până acum nu am fost mai apreciat sau nu am găsit condiții mai bune decât în corporații. Asta față de companiile românești sau ziarul la care am lucrat.

 4. …vad ca nu mai bagi nimic – inseamna ca te distrezi. Spor !…
  Te-am descoperit doar de vreo doua luni, ma “enerveaza” umorul tau, esti tare. Nu ca mine, care fac si yo ce pot : http://mcscrib.blogspot.ro/
  Hai la multi ani !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén