Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Evoluția discriminării în România, din cele mai vechi timpuri și până în prezent

Într-o zi, persoana semi-analfabetă și semi-lucidă care îndeplinea funcția de ministru al Educației a clasificat un gest de elitism școlar drept „discriminare”. Trei licee din Brașov au fost prinse că aveau un regulament prin care elevii cu medii sub 8.50 vor trebui să se care la alte licee, mai slabe, și asta este „discriminare”.

Inspectorul școlar general din Brașov a fost invitat să ia măsuri în această direcție. Prima măsură a fost să dea în judecată ministerul pentru discriminare, că nu a fost cerută chestia asta și celorlalte inspectorate școlare, că licee elitiste există și în alte județe. Ministerul a reacționat rapid și a dat în judecată pentru discriminare pe inspectorul școlar pentru că a fost dat doar acest minister în loc să fie date în judecată toate ministerele din România, ceea ce e discriminatoriu.

Cele două părți au apelat la case de avocatură, care au fost date în judecată de celelalte case de avocatură din România, pentru că au fost discriminate și nu au fost angajate și ele să reprezinte cele două părți. Avocatul Poporului a intervenit și a cerut să fie parte din proces, invocând faptul că a fost discriminat când nu a fost sesizat cu privire la această problemă. 

Din păcate, copletul de judecători a fost ales prin tragere la sorți, care e un criteriu arbitrar, iar criteriul arbitrar stă la baza discriminării. S-au recuzat 250 de complete de judecată până s-a ajuns la o decizie CCR care a stabilit că acest caz va fi dezbătut de toți judecătorii din România, ca să nu mai existe discriminări. Chiar și judecătorii pensionari vor participa.

Problema s-a complicat un pic aici. Un deștept a lansat pe piață ideea că e discriminatoriu să fii judecat doar de judecători, în democrațiile funcționale ești judecat de un juriu „of your peers”, adică egali ai tăi. Așadar în completul de judecată au mai fost cooptați toți inspectorii școlari precum și toți părinții, indiferent de vârstă. 

Bănuiesc că ați înțeles cum de s-a ajuns ca restul românilor să dea în judecată pe părinți. Pentru că sunt discriminați, față de oamenii cu copii, care au mai multe avantaje. De-aia suntem acum în plin proces național în care toată lumea e dată în judecată de toată lumea pentru discriminare și așteptăm și pe avocatul diasporei, care a promis că vine cu două Atlassiburi pline de dosare în care acuză pe cei din România că-i discriminează pe cei din diaspora, cu toată că și ăia sunt cetățeni și TOȚI suntem egali în fața legii. 

Pentru intrarea acestor autobuze se va deschide poarta la țarcul care a fost pus în jurul țării, aia pe care intră de obicei îngrijitorul care ne dă mâncare. Atunci va fi șansa noastră să scăpăm, dacă acționăm rapid în 24 de ore vom putea scăpa din rezervația asta de discriminați și vom avea o viață reală, într-o lume reală.

4 Comments

 1. Rilache

  Percepția cu trebuie să existe școli proaste și școli elite este o rămășiță toxică comunistă (culmea!).

  De ce: pe vremea împușcatului, nu era de imaginat (deși, doctrinar, era foarte neobișnuit) să fii coleg cu beizadelele nomenclaturiștilor & securiștilor, aceștia să râdă de tine sau de alți colegi de clasă că proveniți din clasa reală muncitorească, în timp ce părinții lor secu-nomenclaturi doreau ca copiii lor să devină „domni” și „doamne” (deși, ideologia socialist-comunistă zicea clar că muncitorimea este elita iar „munca de jos” este nobilă și cea mai importantă).

  Școlile reale, umane, sunt acelea în care nu țin competiție între elevi și țin să-l învețe pe fiecare cât îi poate capacitatea. Acolo este adevărata competiție. Competiția pe școli este o bășcălie moștenită comunistoidă.

  Totodată, aceste școli de „elite” sunt mai mult găuri negre pentru meditații (ca elevul să treacă clasa), să fie frecați cu concursuri inutile și dubioase, pentru beizadelele nomenclaturiștilor & securiștilor de rit nou să-și mângie narcisismul ăla că „copilu’ mieu făcu școala la X sau Y & astfel să perpetueze avariția avară, respectiv toate cele menționate anterior adunate la un loc. Prin urmare, să nu mai existe oftarea că, de ce suntem corupți sau de ce suntem atât de stricați omenește; toate lucrurile ăstea (la prima vedere) mărunte se adună, se adună, până când compun ființa noastră grav mintal stricată.

  Școlile nu trebuie (chiar deloc!) să fie o competiție pentru ce elevi să intre sau nu. Faptul că la noi în țară, ca percepție, există „Acolo e cel mai bună școală din oraș/județ”, respectiv licee și chiar facultăți, nu face altceva decât să dăuneze grav mentalului inhibat de fudulii & bășcălii, care mai de care malformate și suprapuse peste factorii ce ne împletesc viața nimicnicită.
  Școala există să înveți, nu să-ți mângâi narcisimul de românaș pudipond-filfizon că „Am diplomă de…” sau, mai rău, „Copilu’ mieu e la…”.

  Până la urmă, chiar dacă vorbim de numere sau procente, vorbim de vieți. Replicile de felul „Păi da, dar eu nu am fost în școli/licee/facultăți de elită și mi se pare normal” nu fac altceva decât să perpetueze o eroare ce devine de pe un an pe altul, de la o generație pe alta, o problemă facsimil cancerigenă.

  Ca o concluzie, există un trend pe internet să se lase cu teorii și efecte. Nu cred că e prima oară când se aude/citește dar reamintesc de principiul lui Lawrence Peter ce bate în cui percepția eronată de școli de elite și școli unde se pierd vieți.

  P.S.

  Cei care afirmă „Avem nevoie și de măturători” și foarte cinic deoarece se referă la copiii altora în schimb să facă aluzia (darămite să se mândrească cu asta) la propriile progenituri sau membri ai neamului ca nepoții sau verișori.

 2. Marean

  noi nu reusim sa intelegem un lucru simplu, anume ca scopul invatamantului public de 12 ani nu este sa produca varfuri, ci sa ridice cat mai sus nivelul elevuui mediu, al majoritatii.

  cand ai 40% analfabeti functionali e evident ca invatamantul nu si-a indeplinit menirea, indiferent cati olimpici produce.

  • Bubu

   Yepp. Exista scoli de elita de multi ani. Si rezultatul se vede. E asa de bine in Romania. Si educatia e printre primele din lume. Not.

 3. Romanasul Cinic

  O sa ramana copiii cu aiurelile tale in cap. In realitate, discriminarea, zisa si bias, este o cauza de eroare sistematica. Ma rog, statisticienii ii zic sistematica, SJW ii zic sistemica.

  Prin contrast, tragerea la sorti este metoda cea mai eficienta de eliminare a biasului. Testele pe medicamente se fac cu tragere la sorti, fiindca in trecut, cand alocarea subiectilor era la discretia cercetatorului, cazurile cele mai grave erau puse pe placebo. Scolile in SUA au fost desegregate prin tragere la sorti. Juriile alea din tribunalele americane se trag la sorti. Arbitrariul este eliminat prin tragere la sorti.

  In Romania este legal invatamantul privat. Sugerez ca cei mai capabili copilasi brasoveni sa renunte la statul comunist-pesedist-egalitarist, si sa se duca la ceva scoli exclusiviste, cu fiul Firei. Daca micutul nu are bani, sa se imprumute parintii, in contul genialitatii micutului. Si piata bancara e libera, deci e posibil.

  La urma urmelor, daca tara asta e inapoiata, daca nu recunoaste copilasul care caca genialitate ca pe o valoare, sa se duca geniul la liceu in Elvetia, pe banii unei banci elvetiene. E liber sa faca asta, nu? Si e geniu, deci bancile elvetiene il vor recunoaste ca atare, nu?

  In realitate, exemplul medicinei e elocvent. Piata spitalelor e nominal libera, dar in Bacau e spital privat de 20 de ani, iar in Cluj doar de un an. Boc a inchis spitale in judetul Bacau, in timp ce facea al zecelea spital in Cluj. (Bonus, National Arena.) Bacauanii sunt buni sa plateasca taxe in aceleasi conditii, dar sa nu se astepte la aceleasi servicii.

  Statul roman exista ca sa imbogateasca in jur de un milion de lipitori, categorie in care includ colonei care au tras numai in propria populatie, afaceristi care dau faliment imediat ce se termina fondurile Startup Cafe, agronomii ratati, si, de azi, copilasii geniali din Brasov.

  Revenind la topic. Desigur ca un loc intr-un liceu bun din Romania te ajuta mult ca sa intri la medicina, si de acolo sa dispari in Germania. Din motive care imi scapa, Olanda a inlocuit admiterea la facultatea de medicina cu o tragere la sorti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén