Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ești un recrut prost. Mai ia lecții

În scandalul cu Siveco, o firmă toxică pentru piața de IT, mai apare câte un „ziarist” interesant, cum ar fi acest tip, Dan Străuț, care emite un articol strălucitor. Câteva detalii subliniate:

limba-siveco

În „Ultima Oră” a lui Mihail Sebastian, câțiva ziariști se întreabă cam cât mai tipărește ziarul lor. „30.000”. Aia e cifra de tipografie, cât e real? „O mie opt, o mie nouă”. Din care vând vreo 7-8 sute. Și-apoi se întreabă de ce mai pierd vremea pe la ziar în condițiile astea? Pentru diverse chestii, gen:

ȘTEFĂNESCU: Pentru toată povestea asta. De exemplu pentru fraza asta. (Citește): „Cititorii noștri cunosc obiectivitatea cu care am urmărit și deseori atacat activitatea domnului Protopopescu, în fruntea fabricii de conserve «Fructul», dar în fața marilor realizări recente, nu putem să nu recunoaștem în domnia sa un mare înfăptuitor, un perfect gospodar, un factor economic însuflețit deopotrivă de mari inițiative și largi devotamente”. (Cu o schimbare de ton): Frumos, n-am ce spune! Și nici nu cred că e prea scump. Cât?
POMPILIAN: Șefule, mă jignești.
ȘTEFĂNESCU: Tu mă jignești pe mine. Crezi serios că la vârsta mea, și după treizeci de ani de gazetărie, nu mai știu să citesc? Ești un recrut, băiatule.
POMPILIAN: Șefule, pe onoarea mea…
ȘTEFĂNESCU: Și încă un recrut prost. Mai ia lecții. Citește-l pe director. Acolo artă! Când pune o pilă, nici nu se simte. Simte numai cine trebuie. La tine-i totul cusut cu ață albă. Uite… (citește mai departe): „Spiritul de inițiativă al domnului Protopopescu, curajul său civic, dezinteresarea…”

Eu aș face piesa asta lectură obligatorie în pseudoșcolile ălea de jurnalism. Sau le-aș desființa.

2 Comments

  1. Mda

    1. articol comandat. cam ca toate cele pe care Siveco le-a comandat in ultimul timp pe la Hotnews si posibil alte publicatii.
    2. din contra, disparitia Siveco ar aduce in teorie ceva normalitate pe piata IT&C.
    3. ala de-i zici tu cu ghilimele de rigoare ziarist e mai spalat pe creier decat multi dintre angajatii Siveco.
    4. daca nu incetam sa bagam in seama astfel de pseudo-fiinte, nu ajungem nicaieri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén