Este tot mai necesară constituirea unui Comitet pentru Umor

Am mai spus-o și o repet: Am mai spus-o. Țara asta nu va sta liniștită până nu se va constitui un Comitet Național al Umorului care să stabilească exact ce este și ce nu este amuzant. Să stea și domnul Pleșu liniștit, să poată să-și bea cafeluța în tihnă la el pe strada Paris, în centru.

Acest comitet de umor trebuie populat cu oameni numiți politic, trebuie să fie cam ca CNA-ul. Și, cum la CNA discută despre bun simț oameni care nu au bun simț, la comitetul de umor trebuie să fie constituit din oameni complet lipsiți de simțul umorului. De exemplu: Vladimir Tismăneanu, Mircea Cărtărescu, Vlad Mixich, Valeriu Zgonea. Oameni care nu au deloc simțul ridicolului, precum Nicolae Manolescu sau Gabriel Liiceanu. Știu, toată lumea ar zice să intre și Lucian Mîndruță acolo, dar este descalificat din start: Mîndruță are momente de autoironie, iar asta este devastator.

Acești oameni se vor reuni o dată pe săptămână și vor da edicte de umor. Caricaturile din Charlie Hebdo, amuzante sau nu? Comitetul va stabili asta!

Odată edictul de umor dat, acesta va fi definitiv și publicat în Monitorul Oficial, secțiunea „Anecdote și satiră”. Sigur, oamenii nemulțumiți de decizia de umor/neumor o vor putea ataca în justiție, pe calea obișnuită. Într-un final, decizia o poate da Înalta Curte de Casație și Justiție. Dar!, chiar și așa, mai există căi de atac: recursul extraordinar, recursul în interesul legii și curtea de la Haga.

După aceea, tot în interesul umorului, va mai exista Recursul la curtea de Arbitraj a ONU, unde pentru a se da un verdict valid, trebuie prezenți reprezentanți a a cel puțin 100 de stat, plus minim 2 membri BRIC și 6 membri NATO.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Este tot mai necesară constituirea unui Comitet pentru Umor

 1. OLege

  In lumea occidentala exista legi care interzic un anumit tip de umor si totusi avem ca repere de libera exprimare chiar aceste tari. O astfel de lege impreuna cu un “comitet” de avocati s-ar putea sa iti interzica sa mai ramai in libertate dupa ce a constatat ca nu ai avut umor cand ai folosit insemne naziste, rasiste sau xenofobe.
  Legea 278/2006, Art. 4
  (1) Răspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecţionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum şi deţinerea, în vederea răspândirii sau vânzării, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
  (2)Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, mi-a atras cineva atenția că în UK, de exemplu, dacă cineva ar vorbi cum vorbește Banciu (aia cu islamul de căcat) ar fi arestat în câteva minute.

   Reply
 2. OLege

  Deci, nu stiu de ce va mirati cand dnul Andrei plesu face apel la bun-simt si auto-cenzura cand in Romania si in tarile vestice exista chiar legi care iti limiteaza libera exprimare si inca foarte dur, prin privarea de livertate! Pana la urma, daca un gazetar poate lua peste picior valori considerate sacre pentru miliarde de oameni de ce nu ii permite legea sa faca la fel si cu holocaustul ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *