Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Este apreciabil câtă civilizație este în România

Am un vecin care dă cu bormașina doar în timpul orelor de liniște din bloc. În timpul săptămânii o face doar după ora 8 seara, preferând orele 10. În weekend așteaptă intervalul ăla 13-16 și atunci bagă. Sunt mesaje în casa scării pe tema asta, sunt convins că sunt special puse pentru el. L-am și văzut, e cam la vârsta pensionării, adică vreo 55 de ani, genul de om care umblă în maieu, ca toți cocalarii.

Existența cestui om la o vârstă atât de înaintată este un semn al progresului social și tehnologic la care a ajuns țara noastră. Omul este, evident, nu doar retardat din punct de vedere medical ci are și probleme de comportament social. Într-o țară cu mai puțină civilizație ar fi murit la 10 ani, de holeră, ciumă sau pojar, că este vizibil că și mă-sa era ceva maimuță. Ar fi fost mâncat de câini pe stradă sau împușcat de vânători. Ar fi fost prins cu plasa și trimis în sclavie, așa cum au pățit locuitorii de pe continentele primitive. Ar fi murit în război, înainte să fie împușcat de inamic că și-ar fi tras un glonț în cap în timp ce-și curăța arma.

Dar pentru că România nu a fost într-un război în ultimii 80 de ani, pentru că a construit blocuri cât de cât rezistente, pentru că a avut niște reguli de circulație pe străzi cât de cât respectate, pentru că a avut un sistem medical cât de cât ok care a vaccinat trei sferturi din cimpanzeii de pe ogoare, pentru că a avut un fel de administrație și economie relativ normală, care i-a dat un loc de muncă oarecum ferit de pericole și o pensie care-i permite să cumpere o bormașină și pentru că multe, multe astfel de amănunte au fost relativ funcționale, acest rebut uman a ajuns la vârsta la care poate să stea acasă liniștit și să fie în continuare un neg pentru societate, fără să pățească absolut nimic. E posibil să se fi și procreat, cu vaca de nevastă-sa care-l suportă, să fi creat un cretin mai tânăr care să ducă gena de mârlan mai departe.

Extrapolând, în întreaga Românie n-ar fi putut exista ciumeci atât de nasoi, de distructivi, de jigodii dacă un intreg sistem civilizațional n-ar fi funcționat. E o minune și un semn pentru viitor: să crești o generație întreagă de handicapați nu e un lucru greu în zilele noastre. E chiar ușor și lipsit de pericole, deocamdată și probabil va mai fi așa mult timp de-acum încolo.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.