Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Este apreciabil câtă civilizație este în România

Am un vecin care dă cu bormașina doar în timpul orelor de liniște din bloc. În timpul săptămânii o face doar după ora 8 seara, preferând orele 10. În weekend așteaptă intervalul ăla 13-16 și atunci bagă. Sunt mesaje în casa scării pe tema asta, sunt convins că sunt special puse pentru el. L-am și văzut, e cam la vârsta pensionării, adică vreo 55 de ani, genul de om care umblă în maieu, ca toți cocalarii.

Existența cestui om la o vârstă atât de înaintată este un semn al progresului social și tehnologic la care a ajuns țara noastră. Omul este, evident, nu doar retardat din punct de vedere medical ci are și probleme de comportament social. Într-o țară cu mai puțină civilizație ar fi murit la 10 ani, de holeră, ciumă sau pojar, că este vizibil că și mă-sa era ceva maimuță. Ar fi fost mâncat de câini pe stradă sau împușcat de vânători. Ar fi fost prins cu plasa și trimis în sclavie, așa cum au pățit locuitorii de pe continentele primitive. Ar fi murit în război, înainte să fie împușcat de inamic că și-ar fi tras un glonț în cap în timp ce-și curăța arma.

Dar pentru că România nu a fost într-un război în ultimii 80 de ani, pentru că a construit blocuri cât de cât rezistente, pentru că a avut niște reguli de circulație pe străzi cât de cât respectate, pentru că a avut un sistem medical cât de cât ok care a vaccinat trei sferturi din cimpanzeii de pe ogoare, pentru că a avut un fel de administrație și economie relativ normală, care i-a dat un loc de muncă oarecum ferit de pericole și o pensie care-i permite să cumpere o bormașină și pentru că multe, multe astfel de amănunte au fost relativ funcționale, acest rebut uman a ajuns la vârsta la care poate să stea acasă liniștit și să fie în continuare un neg pentru societate, fără să pățească absolut nimic. E posibil să se fi și procreat, cu vaca de nevastă-sa care-l suportă, să fi creat un cretin mai tânăr care să ducă gena de mârlan mai departe.

Extrapolând, în întreaga Românie n-ar fi putut exista ciumeci atât de nasoi, de distructivi, de jigodii dacă un intreg sistem civilizațional n-ar fi funcționat. E o minune și un semn pentru viitor: să crești o generație întreagă de handicapați nu e un lucru greu în zilele noastre. E chiar ușor și lipsit de pericole, deocamdată și probabil va mai fi așa mult timp de-acum încolo.

10 Comments

 1. Atti

  Ziceam și eu la un coleg ceva la fel, discutând niște situații: ne-am construit o societate care indiferent de lipsurile ei, asigura nu doar supraviețuirea unor indivizi defecți ci le mai și dă posibilitatea de a se înmulți. Practic am eliminat atât selecția naturală cât și rezultatul ei firesc, evoluția speciei.

  Efectele sunt liber vizibile: de la tanti Steer până la Dorel zis Bormașină și multitudinea de puțoi ratați care îți povestesc cât de bine era in comunism.

 2. McStronțiu

  Vreți numai supra-omi? Fără sub-omi?

 3. Radu

  Superb.

 4. Cred că suntem vecini sau eu staun în bloc cu frac-su.

 5. Mihai

  Nu, nu, n-ar fi murit cum zici tu. Acest gen de oameni erau/sint folositi de regimurile opresive pe post de calai/executanti/reeducatori. Faptul ca deranjeaza pe altii reprezinta frustrarea privind lipsa unui regim opresiv in Ro. Deocamdata.
  PS. Asa cum ”prostii asigura progresul, nu desteptii” citat aprox dintr-o carte, asa si regimurile opresive se bazeaza pe idioti.

 6. hash

  Cumpara-ti dom’ne si tu bormasina, si fa-ti de lucru cu pus ceva tablouri/galerii. Gauri pentru tzevile de centrala e si mai bine.

  Cand se odihneste el, incepe tu. Sau, eventual, stereo.

  A, am o idee beton: schimba faianta si gresia din bucatarie si baie. Vezi sa-ti ia vreo cateva luni, eventual 6. Din care 4 numai spartul celei vechi.

  Cui pe cui se scoate!

 7. Sper ca ai printat articolul și l-ai lipit pe casa scării , da? Sau i l-ai vârât sub forma de ziar exploziv gen Infractoarea sub usa vecinului

 8. Mircea

  Pentru ca nu s-a zis (cel putin aici), pentru ce a murit vecinu ‘la revolutie? Nu ca sa dea cu bormasina cand vrea?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén