Cartierul General

USR este, cu adevărat, partidul generației noastre

Salut, sunt chiar eu acela care a scris în nenumărate rânduri cât de trăzniți și uneori penibili sunt cei de la USR. Cât dezamăgesc cu prostiile lor. Apoi, într-o discuție la ICR Podcast mi-am dat seama că eu sunt cel care greșește și ei n-au nicio vină și că, mai mult, sunt exact partidul generației noastre.

Ca să triem un pic din imbecili mă autodenunț că am primit o salatieră plină cu bani de la trezorierul USR și de-aia scriu asta. Mergeți și voi și cereți și o să vă dea.

Acum, revenind, dacă facem un exercițiu de imaginație, hai să ne întoarcem în urmă cu 20 de ani. Anul este 1997, deja guvernarea CDR-USD-UDMR este mânjită de eșec. Ciorbea e o glumă, iar ăla pe care-l vom pune în locul lui, Radu Vasile, este un cocalar gargaragiu care a fost pus premier doar că le zicea bine în talk-show-uri. Pe bune, așa a fost ales la un moment dat un premier în România, vorbea ok la televizor. A fost suficient. Și mergem la oamenii ăia dezamăgiți și le spunem:

„Băi, în 20 de ani facem un partid format doar din tineri, ăștia pe care-i vezi acum ascultând Ace of Base și Dr. Alban. O să fie format din oameni cu școală, cu facultăți făcute în străinătate, cinstiți, oengiști, poate chiar și străini veniți să se stabilească aici, ca în vremurile alea bune când îl aveam pe Carol Davila. Și să vă mai spun ceva! Partidul nu va fi condus de un îmbâcsit comunist de-ăsta, ci de un olimpic internațional la mate și cercetător!”

I-ai da pe spate pe oamenii ăia. Nu te vor crede. Și, uite, că s-a făcut asta, avem un partid de-ăsta. Ni s-a împlinit dorința. Și uite, că nu ne place. Pentru că, practic, e o oglindă a ceea ce suntem noi, generația post-decreței. Dacă decrețeii erau niște plângăcioși obosiți, noi suntem și mai rău. Ăia, de bine de rău, au făcut ceva, cu toate că 80% din timp se plâng. Noi, mai nimic.

Râdeam de ăștia din USR că-și fac referendum intern să stabilească cum se poziționează față de un subiect cretin, ăla cu familia formată dintre un el și o ea. Dar noi facem același lucru, facem un referendum național pe tema asta și chiar sunt oameni care iau în serios această idee. Care e o prostie indiferent de ce parte a baricadei suntem. Râdem de ei că au socialiști și comuniști pe-acolo, la fel e și la nivel macro. Sunt oameni din generația mea care sunt comuniști convinși. O ambalează ei altfel, dar sunt extrem de comuniști. Și ăia sunt reprezentați în USR. Avem tineri oameni de cultură, tineri ingineri, tineri economiști, tineri avocați, avem de toate acolo, exact o oglindă a generație noastre.

Dacă ăia sunt nasoi, înseamnă că noi suntem nasoi. Mă uitam la Mîndruță cum zicea că, uite, nu s-a implicat niciunul dintre noi în politică după protestele din stadă din februarie. Logic, ăștia suntem. USR are 1800 de membri, este, cel puțin din punctul ăsta de vedere, cel mai mic partid parlamentar din țară. Poate chiar din istorie.

Dar dacă e de sfaturi, oau, îi rupem cu sfaturile pe amârâții ăștia. Cea mai întâlnită problemă e că nu-și fac PR suficient de bun. Noi, generația asta, care are o imagine destul de proastă (restul țării ne privește ca pe niște ciumați) dăm sfaturi ălora despre cum să-și facă ei PR-ul. Le zicem să fie mai coioși în parlament sau în relațiile cu dușmanii PSD-PNL în timp ce noi suntem niște lași care vorbim cu dumneavoastră cu lighioanele alea și când ne ducem la țară o pupăm pe frunte pe bunica ce votează cu pesedeul pentru că o doare în cur de noi.

Și, la final, vorbim de „noi”. Adică „tu și cu mine avem o problemă, suntem cam lichele”. Asta e ca gluma aia a lui Ryan Gosling când îi zicea lui Russell Crowe „noi doi am cam câștigat Oscarul, suntem valoroși”. Dar asta e un fel de disipare a responsabilității, nu e vorba de noi, e vorba de mine. Nu noi n-avem lideri, eu nu sunt un lider. Eu n-am nicio scuză, o duc bine, n-am griji, n-am probleme grave, reale, și, totuși, cumva, sunt nemuțumit de ce nu fac ăia „ai mei”.

Păi fac și ei ce pot, mă reprezintă pe mine care-s o lichea.

Și, într-un final, chiar nu cred că se poate face mai mult, s-a stors totul din generația asta, toată zeama aia bună, i-am pus pe ăia buni acolo, deja nu mai se poate să tot așteptăm să facă altcineva ceva „niște ăia, care să mă reprezinte PE MINE”. Probabil că, la un moment dat-cât de curând, va trebui să mă apuc și eu de muncă. Bine, după ce termin Gotham, noua carte a lui Chirculescu, un design de acvariu la care plănuiesc de vreo 6 luni, următoarea carte și Facebook-ul de scrolat până la capăt, până la ultima memă.