Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ernest incremental (87%)

Ernest la 87%

Doar cei mai bătrâni dintre oameni și cei aproape de moarte își mai aduc aminte că la începutul acestui mileniu a avut loc emisiunea Big Brother și în România. Emisiunea a avut un impact atât de puternic încât absolut nimeni nu mai ține minte că a fost și un sezon doi, doar concurenții din primul sezon fiind cunoscuți publicului din știrile cu titlurile „Îi mai țineți minte pe concurenții din Big Brother? Iată cum arată acum!”. Excepție a făcut unu’ Ernest, care a ieșit pe locul doi, nu că noi, ceilalți colegi ai lui de țară am fi făcut mare brânză în viață. Ei bine, acest Ernest s-a făcut vedetă TV iar eu o să-ți povestesc acum un sezon întreg din emisiunea lui, sezon care a schimbat nu doar fața televiziunii ci și a unei generații întregi.

Ernest (pe numele său real Jugaru Șukaru) este omul care a popularizat vesta de fâș în Estul Europei, în fiecare an mii de oameni îmbrăcându-se exact la fel, cu cămașă și vestă de fâș sau tricou cu vestă de fâș când ieșeau afară din casă și se duceau în treaba lor.

În emisiunea lui, Ernest urmărea un fel de oameni care se înșelau amoros unul pe altul. Oamenii erau urbanii ăia despre care nu prea vorbim, arată ca oamenii, stau la oraș dar nu prea au un nivel ridicat de dezvoltare spirituală, ăia care fac facultăți, lucrează la același job de 25 de ani și îi cer primarului pe Facebook să dea drumul la căldură deși ei n-au plătit în viața lor întreținerea. Îi știi pe ăia care se omoară în promoții la tigăi și bormașini, se uită la televizor și cred tot ce văd acolo și au păreri foarte categorice despre concepte complexe cum ar fi națiunea, Dumnezeu, medicina populară naturistă și regula de ofsaid, ăia care apar în audiențe TV ca public urban, educat, cu studii superioare, care cred despre ei că sunt excepționali și România e grădina Maicii Domnului, electoratul, ăia.

Dar, pe lângă aspectele astea comice ale existenței lor ăia au și ceva drame personale, percep un fel de emoții, încearcă cumva să-și îmbunătățească existența destul de gri cu tot felul de jocuri de joasa societate, bârfulițe și complicăciuni. O astfel de doamnă, Cristina (Cici) Zaharia, a venit într-o dimineață, exact în episodul 1 al sezonului, să ceară ajutorul lui Ernest, detectivul de amantlâcuri, omul cu ochii din umbră, cel care caută adevărul în cele mai sordide zone ale cartierelor de tip Popești-Leordeni sau Militari Residence.

Știi cum Sherlock Holmes stătea în casa sa din Baker Street învăluit într-un fum gros de pipă, cu ceva cocaină în nas, așteptând un caz interesant care să-l scoată din letargie, în timp ce credinciosul doctor Watson moțăie în celălalt fotoliu prefăcându-se că citește London Times? Ei, închipuie-ți că scena asta se petrece într-o cafenea de-aia tipică americană, cu separeuri, la care vine doamna de la bar și face refill la cafea, și e un tonomat într-un colț și mai apare și șeriful și dă binețe. Bun, acum închipuieți că acea cafenea e în București în zona Republica, e de fapt o șaormerie de-aia cu termopane albe, mese din plastic dur iar cafeaua e de-aia la carton, de la un automat din colțul încăperii care merge cu fise pe care le iei de la kebabist și în loc de șerif, pe ușă intră un șef de patrulă de poliție comunitară. La o masă de-asta stă Ernest în cea mai bună vestă de fâș a sa, e vedetă aici, are și poza pe perete, el și cealaltă vedetă care a vizitat taverna, cunoscutul Tudor Mușat. Alături de el este credinciosul doctor Watson, care e cameramanul lui de la emisiune și-l cheamă de fapt Florin Ceaușu, dar și-a luat un doctorat în comunicare acu’ doi ani că n-are cum să strice și alea sunt ușor de luat, cam ca Bac-ul la română oral, și este denumit Watson pentru că firma de televizoare Watson sponsorizează emisiunea și n-au putut să-l branduiască direct pe Ernest, că el e vedeta.

Aici l-a găsit în episodul unu doamna Cici Zaharia, cea care avea o dramă extrem de complicată, cu implicații nemaintâlnite niciodată în istoria reality-show-urilor fake din România sau de oriunde. Doamna Zaharia este genul de femeie tanchetă, având simetrie perfectă între înălțime și lățime, care nu mai poate întoarce capul fără să întoarcă tot corpul. Are părul tuns scurt la ceafă și pe laterale și doar smocul din cap este aranjat excelent cu cele mai noi modele de bigudiuri de pe piață și un fixativ ce ar ține în loc elicele unui Boeing 747. Dar să revenim la drama doamnei, care este destăinuită în timp ce Ernest bea competent a treia cafea la carton. Doamna Cici bănuiește că soțul ei o înșeală, pentru că o cam neglijează și e cam bețiv. Această situație s-a răsfrânt asupra familiei, copilul lor de 16 ani, Mihnea, este cam distant și neascultător, iar săptămâna trecută, pe fondul destrămării familiei, a furat obiecte de valoare din casă și le-a vândut.

Ernest o asigură că s-a mai întâlnit cu astfel de cazuri, mulți oameni se aruncă în brațele iubirii cu ochii închiși și abia apoi încep să vadă Adevărul, și promite că se va ocupa. Ernest crede că sinceritatea este cea mai bună armă în reclădirea unei relații și promite că într-o săptămână, adică până la episodul următor, va rezolva situația într-un mod beneficial pentru ambele părți dar și pentru audiența care așteaptă cu sufletul la gură deznodământul acestei drame.

Abia plecată doamna Zaharia că Ernest se pune pe treabă. „Doctore Watson, avem un caz complex și interesant, hai să ne punem pe treabă și să începem să filmăm”. Watson nu are nevoie de mai multe informații, imediat a tras mașina Renault Megane din 2004 care i-a dus prin atâtea aventuri în fața localului, Ernest a plătit consumația, a luat o șaormă de drum și au plecat în necunoscut.

Acuma, unui detectiv cu asemenea experiență ca Ernest, care face treaba asta de prin 2003-2004, nu i-a fost ușor să afle un amănunt atât de important pentru povestea asta încât la final o să te doară capul de cât de important e, pe bune. Dar, să nu anticipăm.

Amănuntul era că, răsturnare de situație, doamna Zaharia este cea care-l înșela pe bărbatul cel bețiv. Cu discrețea recunoscută cei doi investigatori au început s-o urmărească pe ea, că așa este procedura în fiecare emisiune, să nu lași nicio bază neacoperită, să afle cu cine se întâlnește în timpul orelor de program, doamna lucrând ca birocrat la o instituție spitalicească, meserie care-i permitea deplasări dese prin București. Problema e că atunci când au ajuns pe Batiștei, lângă Intercontinental, un necunoscut a aruncat o cărămidă în mașină, spărgând geamul din locul mortului. În jurul cărămidei era înfășurată o foaie de hârtie iar pe ea, cu litere decupate din ziare și pliante Kaufland era un mesaj lipsit de echivoc: „Renunță la ancheta asta dacă ții la viața ta. Cârnați Bănățeni Cris-Tim, 17 lei, doar săptămâna asta la Kaufland. Profită de ofertă!”.

Episodul ăsta se termină cam în coadă de pește, cu camera fixată pe fața lui Ernest care gândește intens la noua situație ce s-a ivit în viața sa. Ceea ce înseamnă că, tehnic, următorul episod va fi mai slab, dar nu-l ratați, că e important în economia întregii povești.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.