Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Epoca „post-truth” e o minciună promovată de copii

Un studiu științific modern a scos la iveală că liliecii, mai exact „fruit bats”, comunică între ei și se ceartă foarte mult. Savanții au descoperit că sunetele emise de lilieci se împart în vreo patru cateogorii. Un studiu similar a arătat că și oamenii comunică între ei și folosesc tot vreo patru categorii de sunete diferite. Astăzi vom vorbi de sunetele din categoria „post-truth” sau „epoca post-adevăr”.

Aparent un om la fel de inteligent ca un liliac de fructe, din lumea liberă, a propagat asta cu „post-truth”, după ce clownul american Donald Trump a câștigat alegerile. Cică le-a câștigat cu presa care a mințit constant, mai ales cea plătită de ruși. Și, mai grav, e că lumea nu mai acceptă ADEVĂRUL și devorează minciuni pe pâine.

Acuma, că americanii halesc de-astea e treaba lor. Dar să faci de-astea în România, unde ai avut TVR, o instituție care în istoria ei a prezentat cam 80% din timp știri false sau Scânteia, care în 100% din istoria ei a prezentat doar știri false, pare ciudat. Mai ales dacă întrebi oamenii pe stradă și vezi că mai bine de 50% îl regretă pe Nicolae Ceaușescu, dictatorul dement care a dus țara asta în ghenă. ADEVĂRUL e că Ceaușescu și gașca lui au fost nasoi de tot dar nu poți convinge 50% din populație că n-a fost așa. Că gândesc cu curul. Vestea bună e că presa mincinoasă și propaganda n-a reușit să prostească decât pe cei care erau deja proști. La fel cum propaganda rusească merge doar la tâmpiți, sau oameni cărora încă nu le-am spus că-s tâmpiți că am fost educați să nu vorbim urât cu părinții noștri 😉

Și-atunci, care-i baiul? Păi baiul e că minciunile noastre nu au atât de mult succes să câștigăm alegerile cu ele. Uite, Obama a mințit cam 26% din timp. Ai zice că nu e important, dar pune-o în practică, la fiecare 3 cuvinte al patrulea să fie o minciună. Ia vezi, poți să-ți spui numele și funcția ocupată în firmă fără să minți? Trump doar a mărit potul, a decis să mintă 70% din timp. Singura supărare a apostolilor „post-truth” e că a câștigat alegerile. Când Trump mințea 70% din timp la el la firmă nu era nici un pericol pentru societate. Că a înșelat zeci de mii de oameni, meh, aia nu-i „post-truth”, aia e ok. Abia când a luat puterea de tot a devenit interesant.

Oameni care cred minciuni 50% din timp au existat de când lumea iar acum sunt mai mulți că a evoluat tehnologia și ne permitem să-i salvăm. Anual mor oameni care culeg ciuperci din pădure și le mănâncă, dar cei mai mulți supraviețuiesc, că tehnologia ne-a adus în stadiul în care le putem cumpăra de la Mega, sterilizate. Faptul că omul ăla nu mai moare otrăvit cu ciuperci nu înseamnă că este atât de inteligent cât să nu moară, ci că nu i s-a oferit ocazia. Că jumătate din populație crede în minciuni nu înseamnă că sunt inteligenți ci că n-au avut ocazia să demonstreze că sunt proști. La vot, la vaccinat, la traversat strada. Sunt tot mai mulți că au dispărut pericolele care i-ar fi eliminat din viață cât să nu mai producă urmași. Iar urmașii lor se scălâmbăie la glumele pe seama lui Trump, au nevoie de safe-space-uri și gândesc binar gen, dacă nu ești de acord cu mine înseamnă că Trump, trump, trump trump trump, trump dragnea, trump. Cam așa argumentează copiii.

Imagine cu un prost fără legătură cu textul.

În concluzie, două chestii: 1, politicienii mint tot timpul diferă doar proporția și 2, n-ai cum să dai vina pe propaganda rusă sau mai știu eu ce pentru că-s oamenii proști.

Serios, când a murit DDTV n-au dispărut proștii din România. Au înlocuit cu RTV și și-au văzut de treabă în continuare. Nu media i-a prostit, media a venit în întâmpinarea unei prostii care băltea în piață și nu profita nimeni de ea. Cum a spus celebrul escroc brașovean Clipea, „eu n-aș mai fi bandit, dar când văd câți proști sunt în jur nu mă pot abține”.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.