Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

„E greu să fii zeu” este extrem de familiară

Reeditată recent de Nemira, „E greu să fii zeu” este o carte SF scurtă, simplă și enervantă totodată.

e-greu-sa-fii-zeu

În varianta aia de viitor în care omenirea circulă prin spațiu fără probleme se descoperă o planetă populată tot de oameni care sunt deocamdată doar în Evul Mediu. Oamenii evoluați trimit pe planetă câteva sute de observatori, care pot să documenteze, să intervină cât de cât în istorie dar nu pot face mai mult. Să se arate direct ca extratereștri deștepți nu e o opțiune. Personajul principal trăiește într-un regat ce a trecut printr-o mică renaștere tocmai pentru a recădea într-un nesimpatic obscurantism religios. Locuitorii sunt superstițioși, violenți, bețivi și, firește, foarte demni și mândri de ei. Pare cunoscut, nu-i așa? E ca și cum ai trăi în România și ai încerca să le explici ălora ce apar pe Prahova TV și aleg Oprișani că ar trebui să se bazeze mai mult pe știință și educație și mai puțin pe gălbenele, zodiac și popă când e vorba de cancer, școală și agricultură.

Personajul nostru, ce poartă acoperirea de Don Rumata, e tot mai deprimat de cum decurg lucrurile în regatul de care are grijă, în timp ce colegii lui îi atrag atenția că nu e singurul. Și în alte cazuri au mai înebunit „observatorii” și au încercat să preia puterea într-un stat sau altul (pentru că au suficientă tehnologie asupra lor cât să facă asta), fără prea mult succes. Chiar și când au reușit să devină regi, tot au sfârșit rău, ba asasinați, ba după moartea lor lucrurile au devenit și mai nasoale (e interesant, în descrierea din magazin se scrie că „observatorii” nu au voie să intervină, mie nu mi s-a părut că au o problemă cu asta, dimpotrivă, câteodată nu sunt discreți deloc, răpesc oameni cu elicopterul, vindecă pe alții fără să se ascundă etc).

Concluzia finală, mă rog, aia pe care am tras-o eu, ar fi că nu poți grăbi evoluția unei civilizații oricât de deștept și pregătit tehnologic ai fi. Lucrurile vor evolua enervant de încet. De-aia avem oameni cu iPhone care citesc de pe el cum să nu-ți vaccinezi copilul.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.