Spoilere, omule, că e un film făcut după o carte apărut în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Și pentru că varianta lui Villeneuve respectă cât de cât cartea. Așa că dacă ești dintre aceia care nu știe nici cartea, nici celelalte filme care s-au făcut până acum, lasă ăsta în bookmark pentru mai târziu, poate te ajută. Plus că n-o să înțelegi multe din cele pe care le voi scrie mai jos.

Pe de altă parte erau zece inși în sală, ce să zic, vaccinează-te că haterii cer certificat.

Ce te bagi în seamă?

Ce să zic, sunt ăla care și-a cumpărat Dune cu banii de plugușor. Mă rog, și „Vânătorul de recompense” de la K. Dick și „Solarienii” a lui Spinrad. Și dup-aia am publicat în aceeași colecție cele mai bine vândute povestioare SF românești. Sunt ăla care știe că, dacă e luăm criteriile pe care mi le aruncă șobolaurii sefeului referitor la ce scriu eu, că saga Dune este fantasy mai degrabă decât SF. Și mai sunt o grămadă de cetățeni care pot să confirme că atunci când recomand ceva prin domeniu, nu-i mint.

Și mai sunt și un gagiu care cam lucrează în industria filmului, românescu și internaționalu, făcut scenarii și altele și sunt diverși gospodari din domeniu care știu cine sunt, cam primii trei produceri din țară mă au în agendă. Și mulți alții. Bunăoară, printre alții, dl. Dan Chișu vă va putea spune „ce putoare e ăla că l-am rugat și eu o treabă și el tralala” la care eu voi răspunde „domnu’ Dan, cu umilință îți zic, așa e. Dar doar din trailer vestea bună e că ai reușit să faci din Mihai Călin ceva mișto, eu fiind ăla care nu-l suportă pe Mihai Călin din cauza perioadei lui de la ProTv că era insuportabil. Și că doar aia e argument să mă uit, dar… sunt lichea leneșă. Iartă-mă, că sunt bețiv”.

A, și-am citit Evanghelia și literal și literar, trecând peste ideologie. Știu ce înseamnă să faci gestul pe care taică-tu nu a avut curajul să-l facă, înțeleg care este inspirația principală a narațiunii și știu că este moartea scenariștilor dacă te uiți mai cu atenție la ea. A zis-o și Rick, în ultimul episod bun, de-aia a fost sezonul 5 slab.

Pe de altă parte, trebuie să recunosc că ceea ce-mi doresc eu din Dune nu este o nouă ecranizare, că mi se pare că cea făcută de Sci-Fi la începutul anilor 2000 e ce trebuie. Eu aș fi vrut „Împăratul Zeu al Dunei”, care mi se pare cea mai bună din serie, după aia totul ducându-se în jos.

Și un ultim aspect foarte important: La fel ca mulți oameni din jurul meu sufăr de o formă de delir grandoman și cred că părerea mea contează.

Filmul n-a fost ceea ce mă așteptam

Există în Statele Unite un război ideologic, condus de niște oameni care au problemele lor de rezolvat care pornesc din Al Doilea Război Mondial. Pe care ei l-au cam câștigat.

Când pierzi un război, ca România sau alte țări europene, înseamnă că-ți mor și foarte mulți bărbați. Când porți un război, cât bărbații sunt la luptă, femeile ocupă posturile importante din industrie, și în felul acesta se obține un fel de echilibru. S-au întors bărbații, au fost date femeile afare din joburile alea că trebuia să le găsești la ăia ceva, iată problemele de la ei. Asta se întâmplă dacă câștigi. Dacă ești rumân, ca noi, rămâi cu genul de viteji care nu s-au dus la război. Și-așa ajungi la capete luminate ca Mihaela Miroiu pe feminism sau Gelu Duminică pe rasism. Profesori, știi ce-s ăia, nu? Vezi că e unul în fruntea țării, ăla e cel mai deștept dintre ei.

Cert e că la americani încă mai sunt problemele alea și au foarte mulți intelectuali de nivelul Gelu Duminică și soluția lor a fost „hai să imigrăm ilegal în fanteziile albilor și dup-aia să facem gât acolo” pentru că astea sunt soluțiile profesorilor. Și-uite-așa propaganda despre noul Dune a fost cum Lyet-Kynes, planetologistul împăratului a devenit femeie de culoare, despre cum fremenii sunt mai negri și despre cum, în general, trebuie să punem mai mulți negri și diverși în filmele fantastice ale albilor ca să nu țipăm la ei.

Și credeam că Dune 2021 va fi încă un bullshit fest de genul ăsta, mai ales că regizorul a venit și el la ceaunul de căcat să ia un polonic foarte mare explicând că femeile nu sunt suficient de reprezentate în poveste. El fiind un păcălici incult care nici măcar n-a sesizat că acea cartea a fost scrisă într-o perioadă de hipioțenie maximă a SUA în care se promovau exact idei de-astea. De-aia fraierimea încă o laudă pe Ursula K. Le Guin pentru „Mâna stângă a întunericului”, o carte maxim mediocră. O laudă pentru că e vorba de cineva gender-fluid în poveste. Plm, trebuie să fii absolvent de Litere din România să nu știi asta.

Dar filmul nu este propagandă de-aia. Desigur, au făcut sacrificii la ministerul propagandei, dar nu au fost majore, nu afectează povestea și nu sunt on the nose. Poți să le zici „licență artistică” și nimic mai mult. Îți jur, nu e nimic deranjat din punctul ăsta de vedere acolo. Deranjat e că e un film prost.

Casting

Ca să fie oablă treaba de la început, voi face numeroase comparații cu „Frank Herbert’s Dune”, miniseria produsă de Sci-Fi (actualmene Syfy) la începutul anilor 2000. De ce? Pentru că pot, pentru că am simțit că oamenii care au făcut aia chiar au iubit povestea, pentru că au avut un buget de un infinit de ori mai mic decât ipostostorul de Denis Villeneuve, un gagiu supra-apreciat din punctul meu de vedere.

Actorii sunt slabi, rău. Mie-mi era frică de Timotei Chalalamet, că ăla părea veriga slabă, având în vedere în ce filme de doi lei a jucat. Dar ăla e unul dintre cei buni, serios, n-ai ce să-i reproșezi. În afară de faptul că pare mort în spatele ochilor, dar asta ar fi un pic și vina regizorului. Și Jason Momoa în rolul lui Duncan Idaho e OK. Este Jason Momoa, nimic în plus. Nu e ca în See de pe Apple plus sau ca în StarGate Atlantis. E sub. E ceea ce face el de obicei.

Probleme apar la ăilalți. Oscar Isaac este unul din cei mai slabi oameni cu față de actor a generației sale. Aici atinge un fel de sublim al artei sale. În rolul lui Leto Atreides Isaac pare unul care are o barbă falsă care imită cât poate el de bine un duce. Stau și mă întreb dacă nu cumva în sequel ni se va spune că Bene Tleilax au trimis cel mai retardat dansator față să-i ia locul, că au făcut un pariu.

Baronul Harkonen este interpretat de Stellan Skarsgård într-unul dintre cele mai proaste roluri ale sale, nu că ar fi el vreun monument. Cine vrea să știe cât de bun e trebuie să se uite la Nymphomaniac la rece, nu ca CTP cu șlițul desfăcut, să vadă cât de transparent e acolo. Te prinzi de cum îl vezi de twistul de la final (cu că Nymphomaniac ar fi o capodoperă, e o labă). Skarsgård e atât de slab în interpretarea rolului (nu-l ajută nici replicile) încât trebuie ajutat de tertipuri de-alea ieftine, gen îl prezinți când mănâncă scârbos ca să-l ajuți.

Maica Precistă a Bene Geserit e jucată de Charlotte Rampling, care ar putea face rolul ăla și-n somn. Nu aduce nimic în plus, e sub o plasă, zero. Guerney Halleck e Josh Brolin, în poate cel mai slab rol al său de la Jonah Hex încoace. E doar un gagiu nervos pe care ducele îl ține lângă el din motive neexplicate. Rebecca Ferguson o joacă pe Lady Jessica, dar putea fi oricine acolo, rolul ei e să fie prezentă în scenariu. O să povestesc mai încolo cum au măcelărit personajul.

Și ajung la partea de comparație. William Hurt era ducele în varianta Sci-Fi și n-avea nevoie de barbă să pară Duce. Părea un tip care știe cu ce se mișcă treaba. Baronul era interpretat de deliciosul Ian McNeice, un tip care poate să pară detestabil și adorabil în același timp. Un loveable scoundrel periculos. Lady Jessica e Saskia Reeves, care arată ca o milfă redutabilă, înțelegi de ce e soție de duce.

Dar cea mai gravă diferență e la Gurney. În varianta Sci-Fi l-au ales pe P.H. Moriarty, un tip care reușește să facă un „maestru de arme” perfect. Pare un interlop bătrân, mâna dreaptă a unui boss, care știe și să te taie și să-ți spună două bancuri. E Guerney ăla cu balisetul, cântă ceva și-ți înfige un cuțit în gât în secunda doi. Mai mic de înălțime, mai puțin impunător, mai versat dar simți că e ceva periculos sub el. Ceva finuț, marfă. E un șmenar cu un cod de onoare.

Dar nu e totul perfect în Dune 2000. Parexamplu tipul care-l joacă pe Duncan pare un oarecare, gen Dragoș Bucur. La fel și ăla din Children of Dune, moartea charismei.

Micile detalii de la Denis

Fiind un om care are intelectul peste o pisică (nu cu mult), pot să mă uit la un film fără să fiu distras de beculețe sau efecte speciale. Am mirosit că Denis Villeneuve e cam impostor de pe la Arrival, dar acolo povestea e atât de străină încât nu-ți puteai da seama unde a dat el cu bâta în baltă, deși sunt semne. În Blade Runner 2049 deja e super vizibil. De la prelungitele scene inutile în care ia bătaie K., repetate inutil, până la alea cu Jared Leto care sunt cringe până la Dumnezeu. Până la faptul că filmul e prost.

Denis este un regizor de peisaje SF, cam astea-s limitele lui, când trebuie să facă scene cu actori, o dă în bară atât de puternic că de doare bila.

Chiar la început e o secvență în care trimisul împăratului îl anunță pe Ducele Atreides că i s-a dat Arrakisul. Trimisul împăratului e un negru, pentru că trebuie, și au ales pe singurul care nu știe să joace în filme și pronunță greșit „Padișah”. După ce aude decretul, marele Duce ține un discurs că acceptă, apoi se duce la document. Omul împăratului trebuie să-i aducă aminte să-și pună sigiliul pe docoment. După care întreabă, nesigur, „so, it’s done?”. Băăăăă, ăsta trebuia să fie marele Duce Atreides, reprezentant al unei case nobiliare veche de mii de ani, habar n-are nimic de protocol diplomatic. O fi Tleilaxu, nu știu.

Dar prima scenă în care se vede că Villeneuve e varză e aia cu Paul care-și bagă mâna în cutie. Totul este stângaci, de la început până la sfârșit. E o editare bizară, dar cumva Gaius Helen Mohiam aruncă mâna ei cu gom jabbarul peste mâna și umărul lui ăsta, fără să se ridice de pe scaun, că actrița o fi zis „faceți ce vreți, nu vreau să mă ridic de pe scaun”. Și stă într-o poziție inconfortabilă așteptând ca Paul să sufere cu mâna în cutie, nearătându-ne exact ce vede, doar că se chinuie ăla. Și ăla se chinuie fără chef, și-atunci trebuie să ne arate imagini cu Lady Jessica afară din cameră care suferă pentru că aude soundtrackul îngrijorător din boxe.

Și de-aici lucrurile merg tot mai rău. E o secvență, am menționat-o și pe FB. Duncan, Paul, Jessica și Lyet-Kynes sunt prinși într-un loc și-i caută sardukarii. Ăștia intră pe un hol, Duncan se duce să-i protejeze și închide ușa după el. Paul plânge și vrea să-l oprească dar ușa se închide. Lyet zice: -A închis ușa. Când Duncan moare, Jessica trebuie să ne zică ce am văzut pe ecran „A murit”. Probabil pentru cei din încăpere care nu se uitau la film și aveau îndoieli dacă ăla poate supraviețui unei bătălii cu o legiune de sardukari. Că Paul e retardat. Ca și Lyet.

Capacitatea lui Villeneuve de a filma ceva se vede la scena bătăii între Paul și Jamis. Bătălia e slabă, o fac în costume, nimic spectaculos. La fel ca și cea de dinainte, când sunt surprinși de fremeni, este făcută din tăieturi stângace și compoziții de cameră. Slab rău de tot. Dar scena bătăliei e slabă. Coreografie minimă, nema sânge, nema interes de la niciuna din părțile implicate în bătaie. Nu există niciun moment în care să vezi că lui Paul i-e frică să se bată fără scut, niciun moment la mă-sa în care să pară vag îngrijorată, niciun fel de spaimă că trebuie să omoare un om pentru prima oară în viața lui. Narează ăia de lângă ce se întâmplă, scena nu ne arată.

Pentru că Denis Villeneuve este un regizor de peisaje și gif-uri animate de pe Deviant Art, și n-ai cum să mă contrazici că asta ții minte și din Blade Runner 2049.

Una din cele mai atroce scene este cea în care Yueh îi bagă dintele în gură lui Leto. În varianta Dune 2000 Yueh îl trădează scurt, își cere scuze, și-i pune dintele în gură „Remember the tooth, mylord, remeber the tooth”. În varianta lui Villeneuve Yueh îl trădează, îi explică exact de ce îl trădează, îi spune exact cum să folosească dintele. Villeneuve nu știe să facă un rahat de scenă, ăla de dinaintea lui lăsase pe Yueh să se explice de față cu baronul și ăla insinuează că va fi alături de soția lui. Aici, baronul verbalizează exact „Da, Yueh, dar am să te omor pentru că eu așa cred că vei alături de soția ta pentru că fiind morți amândoi gen”. Atât de primitiv e, pe bune.

Ca să nu zic că dacă te uiți cu atenție nu există o miză reală pentru care se bat ăia. Că nu știm de ce e important să administrezi planeta aia. Că nimeni nu zice nicăieri cât de importantă e mirodenia. Adică ne zice, dar nu ne arată, pentru că ca să ne arate trebuia să angajezi un om care face filme, nu pe Denis Villeneuve care face trailere pentru niște filme care ar fi mișto, dacă nu le-ar regiza el.

Micile modificări care fac povestea și mai slabă

Am zis de Guerney, să vorbim un pic și de Duce. În tot filmul ăla nu-ți dai seama că e Ducele Atreides. Nici ca țoale, nici ca comportament, nici ca nimic. Pare un gagiu care a fost numit Duce cu cinci minute înainte de începerea filmului. Din când în când Villeneuve face sforțări inutile să ne arată că ăla e șeful, obligând oamenii din jurul lui să reacționeze când cineva se apropie de el sau îl supără. Nu ajută nici Oscar Isaac care recită scene fără să se uite la actorul din fața lui. William Hurt părea plictisit dar tot lăsa ceva amenințător să iasă din el, cumva se uita urât în timp ce părea politicos. Isaac este acolo. „Somehow, Palpatine returned”. Ăla e nivelul, dar mai jos.

Dar nu-ți pasă, că oricum trebuie să moară. Nevastă-sa, în schimb, vai de capul nostru. Ziceam de cum e jucată, habar n-am cine e Rebecca Ferguson, știu doar că e banală. Poate nu e vina ei. Sigur nu e vina ei. Doamna Jessica este cea mai mare pierdere a filmului. E doar, gen, femeia de lângă duce. Nu știi dacă este importantă sau nu, n-au cum să-ți dai seama din țoale sau comportament. La un moment dat discută în limba veche cu servitoarele și cam atât. Altfel, e și ea acolo.

În Dune 2000 Jessica are cinșpe feluri diferite de a fi, în afară de faptul că e mai piesă și are țâțe mai mari. (Am zis asta și pentru fanii lui Denis Villeneuve care văd femeile ca pe niște chestii de pus acolo să existe să primim ratingul de OK de la comitetul de feminism). E tandră, dar cumva autoritară cu Paul, prefăcut umilă și perversă cu Maica Precistă Bene Geserit, iubitoare cu ducele, autoritară cu servitorii, rece și cumva cu figuri de superioritate față de colaboratorii Ducelui, slabă și împiedicată, dar cumva brusc asasin ninja care stăpânește Vocea, dacă chiar e cazul, da? Simți tot timpul că sub privirea ei un pic derutată e un strateg care calculează tot timpul șansele într-o situație și acționează doar când e necesar. Trăiește constant pe muchie de cuțit, e hardcore femeia. Personaj, știi ce zic? Nu e o cârpă a destinului, o piesă din film ca în Dune 2021.

Ei, asta din filmul ăsta e una pe care o salvează Paul de bătaia cu Jamis. Că aparent Jamis era supărat că femeia a controlat situația și voia s-o bată și a întrebat cine se bagă pentru ea. Ceva penibil, oricum. Danzel in distress. În varianta 2000, Jessica a sărit să-l nimicească pe ăla că a avut măcar ideea să se ia de fi-su, ar fi nimicit tot tribul ăla de fremeni până la ultimul licurici, dar a convins-o cumva Stilgar să respecte niște reguli. Că ăla a recunoscut ce tip de creatură e asta și i-a explicat în cuvinte puține că e mai bine să fie un pic aliați. Și aia a înțeles, că era și deșteaptă.

Și ajungem la Stilgar. În filmul ăsta e Javier Bardem, care-l interpretează ca pe un băiat de tipul „Eu și cu fremenii mei, bem până la ora trei”. Omul e varză, un păcălici lipsit de autoritate sau de vagă idee despre cum ai putea conduce un trib. N-ai niciodată cea mai mică senzație că ăsta știe pe ce lume trăiește, se comportă ca un țăran luat de pe câmp și pus cu cinci minute înainte de începerea filmului să facă pe șeful. Exact ca Leto.

Fremenii nu există în film dacă nu ni se spune de ei. Nu-i vedem, trebuie să vină cineva să ne povestească că există și ceva. Nu știu ce, nu zic. În varianta 2000 îi vezi pe străzi cântând Muad’dib, îi vezi bătându-se după apa stoarsă din cârpe, îi vezi uitându-se amenințător sau pe furiș câteodată. Fremenii nu există real în filmul lui Villeneuve.

Dar Channi, ce se întâmplă cu Channi? Păi pentru că regizorul înțelege din femei doar că sunt niște tipe, aia e brusc muci după Paul fără niciun motiv. Gen, îl vede și-i dă cristaiul.

(Felcitări traducătorului care a folosit cristai pentru subtitrare, ca și distrai, bănuiesc că firma care a dus filmul în România a dat o cinzeacă către Nemira sau către I.D. Brana, că ăla a tradus folosind un cuvânt inventat pentru care s-au plătit bani de către Nicolau la un moment dat. Ai avut grijă, distribuitorule, să dai un stand la premieră la ăștia care ți-au promovat filmul în România în ultimii 30 de ani, da? Respect, bravo, așa se face, te pupă fratele Ef pe inelul de Atreides).

Că ceva. Adică ea nu crede că e ĂLA, dar vrea să moară cu onoare. Asta pentru că Stilgar e un bețiv oarecare pe care nu l-ai băga în seamă în nicio situație. E frumușică fata, ce să zic, și-a dat și masca jos fără un motiv anume, probabil ca s-o vedem și noi băieții, că Denis e de-al nostru. Ce zici boss, scoate la interval gagica? Scoate, dă-te dracu, că tu regizezi filmul.

Și alte modificări fără sens

Omule, filmul ăsta a avut un buget teribil, e ok, a avut tot ce-a fost nevoie ca să-l faci bun. De ce nu l-ai prezentat pe împărat? Fie, poate nu e important în narațiune, dar nici un navigator al Ghildei? Că nu vedem așa ceva.

Practic ăia se bat pentru nimic, nu există o miză reală. Înțelg că Harkonenii sunt răi. Nu știu de ce ar fi buni Atreideșii, nu mi-ai arătat. Sunt colegi de treninguri gri, de tablă galvanizată. E importantă mirodenia? Habar n-am, filmul nu-mi spune. Îmi spune cineva în narațiune, dar nu văd aia din film.

Revin la superbul baron Harkonen interpretat de Ian McNeice. Ăla trăgea niște mirodenie pe nas fericit și transpirat explicând cum iubește asta. Simteați că e un drogat. Nu înțeleg nimic din păcăliciul ăsta gri decât că levitează degeaba în fața consilierilor personali, ca și cum ar ști că este Denis Villeneuve acolo și-l filmează. Și toți participanții de la festivalul de film de la Veneția care aplaudă fericiți „Ah, sunt genul de șomer care primesc cazare și masă la Veneția să mă uit la gif-uri animate în pandemie, cât de superb e asta. Mai vreau”

Pe bune, ăsta e un film care a fost aplaudat sever la nuștiuce festival de film de la Veneția.

Dar să revenim, să lăsăm mitologia cunoscută sau mai puțin cunoscută și să ne uităm la film în sine.

De ce îmi prezinți navele spațiale ale Atreideșilor? Știi de ce au făcut-o filmele trecute? Pentru că zborurile spațiale erau condiționate de alăturarea cu niște dubioși care controlau genul ăsta de zboruri, dar le trebuia o anumită substanță, aia, mirodenia, aia era faza cu Arrakisul. De-aia era planeta aia importantă știi, pentru plm, acea mirodenie.

De ce vrea Harkonen să recupereze planeta? Dăjaba. Nu mi-ai spus miza. Nu există o miză se bat ca chiorii pentru ceva, nu știu, viermi, mirodenie, probabil, nu pare important. În afară de narațiunea de început, lumea nu prea mai menționează asta. Plm, citește măcar Tai-Pan, nu e un capitol în care ăia să nu fie cumva încordați cu opiu, chestia care-i mână în tot felul de manevre planetare.

Un domn gri care mănâncă urât și levitează l-a omorât pe un domn cu barbă falsă. Alți oameni vor să omoare probabil niște rude ale sale. Scene de bătaie prost filmate. Nave spațiale. Dată lent în decoruri frumoase, animate de pe deviantart. Încercând să imite măcar Lawrence of Arabia, doar că în locul unui regizor care știe ceva îl avem pe Denis Villeneuve. Și în locul unor critici reali de film avem niște oameni fericiți că vor fi invitați la premieră și au dat reclmă pe FB că ce bun e evenimentul anului pentru invitații la film.

La final

E fain Dune 2021? Meh. Eu zic că e dezamăgitor. Mi se pare o extindere a trailerului și nimic mai mult. Sunt convins că regizorul nu știe să facă un film de genul ăsta, mi-a mai arătat asta. Efectele speciale sunt ok, dar nu folosesc la nimic, nu e ca și cum păcatele unui film de genul ăsta sunt legate de efecte speciale. Filmul e prost ca film, nu ca adaptare Dune. Ca adapare Dune e decent.

Există o procedură de marketing, pe care trebuie s-o știi. Un film ca ăsta e plănuit cu câțiva ani înainte. Când se dă OK-ul oamenii de marketing se apucă de treabă, contactează pe influencerii care ar putea fi interesați de subiect. Ăia se apucă să facă content pentru a face filmul mai popular. Pentru a crea o imagine generală despre univers. Pentru a te face pe tine care te duci să vezi un gagiu-prună care vrea să distrugă galaxia cu o mânușă care conține giuvaeruri. De-aia dacă o să cauți acum pe internet niște detalii despre universul Dune o să descoperi vreo câteva canale youtube care-ți vor da informații interesante despre întreaga treabă. Doar că dacă te uiți cu atenție la origini o să vezi că au apărut cam pe când s-a semnat că facem filmul, treaba și toată afacerea. Dar nu o să te uiți cu atenție că a doua zi trebuie să te duci la muncă, corect? Avem și noi treabă, da? Da.

La nivel local pe subiectul ăsta se pot pronunța specialiști. Uite, există un site, mindcraftstories.ro, poate n-ai auzit de el, nu-i bai. E susținut de BRD, cred. Faza e că la un moment dat redactorii de-acolo au făcut un top cu cele mai bune filme SF din toate timpurile . Și au întrebat o grămadă de lume, inclusiv pe mine (apropo de CV-ul din introducere). E-adevărat, din ce am văzut, pe mine nu m-au menționat și probabil n-au luat în seamă votul meu, pentru că, serios vorbind, plm, Eftimie, ai citit ce-am scris ultima oară? Avem critici de film aici, oameni importanți din cultură, cine-i ăla? Ăia, mafrend, or să bage Dune-ul ăsta în top cinci, ascultă la fratele tău

Ăsta e momentul: Te uiți la lista acelor oameni care știu care sunt cele mai bune filme SF, nu doar pasionați de SF, ci și lideri în domeniul lor de activitate, poate ești prieten cu ei pe Facebook, sau măcar apropiat, și ei vor putea să aibă o opinie desigur informată despre filme, SF, sau poate amândouă, și inclusiv despre acest nou DUNE. În felul acesta toată lumea câștigă, meccenaul care finanțează publicația asta și acum e menționată și pe alte site-uri, oamenii care au scris acolo și primesc confirmarea opiniei lor și toți cei care ar vrea să vadă filmul Dune 2021 și nu știu dacă nu cumva fratele Ef suferă de mizantropie ca de obicei sau e ceva la mijloc.

Da’ filmul e de căcat, între noi fie vorba.

(Am uitat să zic de soundtrack, pentru că l-am uitat. Pentru că este genul ăla de soundtrack. O să remarci la oameni când vor lăuda jocul actoricesc, vor completa și cu soundtrackul excelent. Ăia).

P.S. Primul om care invocă Jodorosky e prost. Următorii, la fel, dar nu sunt primii, deci sunt proști fără gloria de a fi primul om prost în discuția asta inutilă.