– Avem aici, dragi colegi, pentru exemplificare, un român întreg.

În sală se lăsă rumoarea la auzul vorbelor profesorului. De unde a obținut un român întreg, cât o fi trebuit să plătească pentru el, sigur cel puțin 200 de dolari. Românii se găsesc peste tot, dar mulți dintre ei sunt deteriorați, de la abuzul de alcool, șaorma sau șaorma cu alcool. Acest exemplar părea, însă, unul sănătos.

– Nu vi l-am adus aici degeaba, l-am adus să discutăm despre adicție. După cum știți lumea e plină de droguri care provoacă adicție, de la cafea și tutun, cele legale, până la heroină sau alte substanțe interzise. Dar, acest român este un exemplar uman excepțional, pentru că nu prezintă adicție reală la nicio substanță cunoscută. Poate experimentul comunist a fost unul de succes, iată, au creat un om care nu e dependent de nimic că știe că mâine s-ar putea să nu găsească acel ceva, acea substanță.
– Așadar au creat omul de tip nou, omul perfect!, sări repede să completeze șeful catedrei de psihologie.
– Să nu ne grăbim cu concluziile, răspunse profesorul. Acest român, ca toți cei din nația lui, suferă de o adicție și mai gravă. Românii nu se pot abține să nu dea țepe.
– Cum? Ce este o țeapă?
– Țeapă este un termen generic pentru înșelăciune. De când e mic românul minte și înșeală, în special pe cei din jurul lui. De la micul chioșcar care în loc de rest dă caramele, la șoferul de autobuz care fură și el din benzină câte o cănuță la fiecare cisternă, la directorul de firmă care-și înșeală angajații și clienții, până la liderii politici care nu fac altceva decât să-i înșele pe cei din jurul său.
– Care sunt motivele pentru astfel de comportament anti-social, totuși?
– Încă n-am reușit să le aflăm, nu există explicații sociologice pentru așa ceva, interveni șeful catedrei de antropologie-socială. Fiind un neam de țepari nu au avut succes niciodată în istorie, țara lor s-a constituit după ce au tras în piept Imperiul Otoman, alegând același domnitor în două teritorii diferite, e impregnat în gena nației. Dar și alte nații au făcut asta, doar românii s-au dedicat trup și suflet ideeii de țeapă.
– Să vă arăt un CT al creierului acestui om când dă o țeapă, tocmai i-am sugerat, sub hipnoză, că a reușit să meargă cu transportul în comun fără bilet.
– De ce, nu are bani?
– Ba da, dar nu acesta este scopul țepei.
– De ce ai țepui pe cineva, așa, aiurea?
– Priviți, vă rog.

Monitorul care prezenta activitatea creierului românului se aprinse brusc.

– Puteți observa cum i se activează creierul mai puternic ca niciodată. Nici la oameni burdușiți cu heroină pură nu sunt activați receptorii de dopamină. Cu orice alt drog acest om ar fi fost mort demult. Dar nu cu țeapă. Când dă țeapă simte echivalentul a 160 de orgasme simultan.
– Teribil ce ne arătați domnule profesor, genul ăsta de condiționare nu-l afectează pe termen lung?
– Ba da, ca în cazul oricărui drog, după ce trece efectul urmează o perioadă de prăbușire psihică, românul e deprimat, nefericit, pesimist, se gândește să fugă din țară sau să atace pe cineva, e nervos și agitat. Abia după ce-și adună puterile și se gândește cum să dea o nouă țeapă și reușește, își revine.
– Există vreo șansă să-i schimbăm această condiționare psihică?
– Din păcate nu, românii nu pot fi educați sau dresați sau ce vreți voi, să înțeleagă că ar fi mai puțin distruși și deprimați dacă nu s-ar gândi toată ziua cum să tragă țepe și cum să se ferească de țepe. N-ai cum să le scoți ideea asta din cap.
– Bine, și ce facem?
– Păi, procedăm ca și până acum, zâmbim politicos și ne ferim de ei. Smile and wave, boys, just smile and wave.