Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Dreapta românească de la țâța statului

Pentru că toate partidele din România sunt de stânga sau extremă stânga, din când în când apare câte un zăbăuc care vrea să facă adevăratul partid de dreapta. De exemplu, M10, platforma politică lansată de Monica Macovei și alți oameni din fostul PDL, care au descoperit doar după ani buni că Elena Udrea și gagicul ei Traian Băsescu nu sunt ok.

Eu am mai multe probleme cu chestia asta, principala fiind că ăștia care fac platforme de dreapta au lucrat doar la stat. Parexamplu Monica Macovei, care în vreo 30 de ani carieră a pontat doar vreo câțiva „la privat” restul, joburi la stat. Și până nu simți exact cum îți stă statul cu genunchiul pe gât, parcă nu ai cum să propovăduiești exact dreapta credință, inclusiv în relațiile cu stătuțul.

Parexamplu, ăștia de la emzece zic așa „Suntem oameni obișnuiți și decenți, ca tine. Ne-am săturat de toate lucrurile de care te-ai săturat și tu: sărăcie, corupție, birocrație, taxe mari și servicii proaste, orașe murdare”. După care pe pagina de adeziune online dai de cel mai stufos formular făcut vreodată de cineva, visul oricărui birocrat. Unul de-ăla în care, pentru a intra în partid trebuie să declari și etajul la care locuiești, nu doar blocul (o invenție rămasă de pe vremea comuniștilor pentru a organiza plata întreținerii, inutilă acum – mi-a șoptit Dorin în cască).

Și-apoi te uiți la comitetul de inițiativă/echipă sau cum s-o numi, a oamenilor de la M10 și tragi cu tunul după un mic patron, abia de am găsit unul, o doamnă din Timișoara. E ca faza aia cu Remus Cernea care se luptă pentru delfini, el neavând un loc de muncă până la 35 de ani, după care s-a făcut parlamentar și a găsit repede un loc călduț la NuclearElectrica. Și-acum vrea să salveze delfinii. Lasă-i bre în pace, dacă îți continui activitatea de somnic la industria nucleară în curând or să umble delfinii pe uscat și o să-și câștige singuri drepturile.

Despre asta, filmul Aferim și alte scamatorii am vorbit la podcastul de săptămâna asta. Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.