Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Două SF-uri mişto pentru băieţii mari

Her (2013) este despre un tip care se îndrăgosteşte de sistemul său de operare de pe calculator. Nu-i aşa simplu, în primul rând pentru că OS-ul e programat să înveţe continuu şi să se dezvolte, apoi că e setat să aibă vocea lui Scarlett Johanson şi apoi că e programat să fie exact gagica universală: şi mamă care să aibă grijă de tine şi puştoaică de care să ai tu grijă. Plus că, cel puţin la început, simte imediat când ai un bai şi nu se bagă peste tine. E un film de dragoste făcut pentru băieţi, un fel de The Notebook pe invers.

După capul meu ar trebui să ia Oscarul (e nominalizat) dar ştim că nu o să se întâmple asta, pentru că o să câştige filmul cu negrul.

Al doilea ar fi Robot and Frank, despre un moş (Frank Langella), coţcar bătrân, căruia fi-su îi cumpără un robot să aibă grijă de el la bătrâneţe, să nu se mai ţină de manţogării. Moşul fusese hoţ şi escroc toată viaţa şi nici la bătrâneţe nu se putea abţine. Plus că suferă de apucături de om bătrân, ba vrea să stea singur, să nu-l frece nimeni la cap, ba vrea să transforme robotul (care-i spune în repetate rânduri că este doar un robot şi nu o fiinţă) în partener de banditisme.

Anul ăsta va apărea Robocop, varianta nouă, şi de-aia zic că e bine să ştim că există şi filme bune cu roboţi şi inteligenţă artificială.

4 Comments

 1. Alin

  Inteligenta artificiala ? N-avem. Avem doar artificiala: “Dragusanu. Bianca Dragusanu”

 2. 0lister

  “Robot and Frank” a fost la TV in perioada sarbatorilor. E destul de interesant si te prinde. Nu neaparat actiunea in sine ci momentele psihologice ale interactiunii om – masina sunt cheia. Oricum sfarsitul filmului lasa loc la o continuare .
  Super film!

  Her inca nu l-am vazut.

 3. SF: ceea ce credem azi ca e imposibil, maine plauzibil, dar apoi devine realitate.

 4. Am scris si eu anul trecut despre Robot and Frank, repet ce am zis atunci: dupa Drive e singurul film indie care m-a miscat cu adevarat in ultima vreme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén