Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Două cu fast-food

Mergeam spre casă și șoferul de UBER, un moș simpatic, îmi tot povestea cum abia așteaptă să se ducă acasă să mănânce ceva excelent gătit de „moldoveanca mea”. Trecem pe lângă McD-ul de la Mihai Bravu și nenea observă un BMW, ceva de vreo 50-60.000 de euro și comentează: „Păi bine băă, la banii tăi te duci la McDonald’s?”. Avea dreptate gagiul, Mecul e cam de pauperi, de-aia și eu mănânc acolo și nu la Unico Vero. Dar, no, poate omul nu uită de unde a plecat acu doi ani când a vândut un teren primit moștenire prin preajma Bucureștiului și-acum se crede om de afaceri.

Altă fază la KFC, au băgat ăștia „Mini Bucket”, care e o găletușă cu ceva pui, ceva cartofi și ceva de băut, adică Cola sau zaharuri similare, 17,5 lei. Am cerut și eu, dar cu apă, nu merge, dacă vrei apă tre’ să iei meniul mare, care-i 20 de lei, îți mai pune și niște cartofi prăjiți în plus. Ce zici, Franț, ce chestie, e apa mai scumpă decât cola. Cea mai mică încercare de a renunța la de-astea, pentru că carbogazoasele cu zahăr sau înlocuitori sunt mai rele decât cancerul, se taxează suplimentar. Bine că nu m-a pus și să fumez o țigară înainte, dacă tot vreau apă. Mi se pare o idee tâmpită și arată că atunci când dau cu vrăjeală de-aia cu salate și meniuri fresh n-o fac din convingere, o fac pentru că au descoperit o nouă nișă de fraieri.

11 Comments

 1. McStronțiu

  Apa e mai scumpă și decât berea. Nu la cârciumă, la alimentară.

 2. jder

  Oricat de ciudat ar suna, sunt acum in mall si astept la o masa, am vazut Mc-ul si mi-am amintit ca am citit articolul asta ieri. Tin sa te contrazic in legatura cu dreptatea pe care i-ai dat-o soferului. 50 -60 k euro nu e mult. Este chiar fix un cacat. De ce ? fiindca raportat la o tara ” ca afara ” pe care o visam toti e salariu pe 1 an avand salariu minim. Ala cu masina aia ar fi un sarac 1000 km mai departe de aici si tot Mc-ul sfant ar băga. In plus, provoc pe oricine sa imi spuna pe ce plateste mai putin fiind in Romania fata de alte tari. Chiria? raportat la mp si servicii platim pretul corect ca oricum Bucurestiul de exemplu nu e peste nivelul unei zone metropolitane din vest. Cred ca e timpul sa ne scoatem din cap faptul ca echivaletul in bani a unui apartment comunist vechi si vai de .. lui e mare avere. Sunt unii care ies la pensie cu 1 milion de coco lejer fiind o chestie normala pentru orice specialist intr-un domeniu. Nici nu mai zic de unj care are o afacere si ar trebui sa faca mult mai multi bani.

  • alexandru dabija

   Vreau si eu sa stiu unde e tara cu 50-60k salariul minim. Cam oriunde in eu salariul minim e 12k-14k pe an

  • Adina

   Amice, suferi de retard maxim!
   Unde plua mea e salariul minim lunar 5000 iepuroi in Europa?
   Sau pe Terra?

  • eftimie

   Plătim impozite de 10 ori mai mici la case, terenuri și mașini față de Europa civilizată. Plătim utilități la 30-50% față de prețurile din EC, plătim transportul public la 10% din preț.

  • Isserson

   50k / an = 4.167/ luna.
   Mai jos un link cu media salariilor brute pe economie in Germania, o secretara are 2.871 Euro brut/ luna, asistenta medicala: 2.852 Euro brut / luna, inginer constructii masini: 4.759 Euro brut/ luna.
   Repet, sumele reprezinta o medie la nivelul economiei.
   https://www.gehaltsvergleich.com/

   Cheltuieli, nu am timp si rabdare sa intru in multe detalii o sa me refer doar la cheltuielile legate de transportul in comun. Am ales Munchen pentru ca este o metropola scumpa si voi compara cu Bucuresti… mi-e lene sa caut pretul la transport in Resita sa-l compar cu Kleve.
   Bucuresti – o calatorie cu metroul costa 2,50 lei fara limita de timp si restrictii zonale.
   Munchen – cea mai ieftina calatorie costa 1,50 Euro si ai dreptul sa mergi 2 statii de metrou. Cel mai simplu bilet costa 2,90 Euro cu limita de timp 3h si calatoria poate avea loc doar in zona 1 (periferie). Daca doresti sa mergi de la periferie in centru, strabati 3 inele, costul ajunge la 8,70 Euro.
   https://www.mvg.de/tickets-tarife/einzelfahrkarten-tageskarten/einzelfahrkarten.html

  • Isserson

   Revin cu un mic detaliu, salariul minim in Germania este de 8,48 Euro/h (i.e. 8h x 5 zile x 4 saptamani = 1.414,4 Euro / luna)
   https://www.dgb.de/schwerpunkt/mindestlohn/mindestlohn-2018-was-aendert-sich-in-2018

 3. M

  Servicii, internet, telefonie,vinuri,etc

 4. enzo

  in urma cu mai multi ani ma dadeam cu bicileta prin Ungaria si m-am oprit sa imi iau o apa. era mai scumpa decat sucu. gen 180ft un suc si 210 o apa.
  mi-a fost putin greu sa inteleg de ce.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén