Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Dizzy

Citeam la Dorin despre remake-ul la Heroes 3 (de fapt doar un update al graficii, ceea ce e bine) și mi-am adus aminte de primul joc pe calculator cu care am pierdut zile întregi din viață: Dizzy(Sinclair Sectrum, FTW).

dizzy

Ești cu un ou, poți căra trei chestii și trebuie să salvezi alte ouă într-o lume imaginară (dăăă!). Asta în vremurile în care jocurile se găseau pe casete și nu exista un internet, să afli cum naiba faci o anumită chestie. Dacă rămâneai blocat într-un nivel nu aveai nimic de făcut, întrebai pe la școală dacă știe cineva cum se iese de-acolo. Asta presupunea și că trebuie să reiei jocul de la capăt, pentru că nu avea salvări. A fost o serie întreagă, într-una din ele, din ce mai țin minte, aveai fix trei vieți. Le pierdeai, gata, trebuia să reiei jocul de la început. Totuși, un progres față de alte versiuni ale jocului, în care nu aveai decât o viață.

Creatorii (Oliver Twins) au încercat să revitalizeze jocul. Au scos un remake pentru Fantasy World pe IOS și Android care nu prea a rupt gura târgului (5000 de downloaduri pe Google Play) și au încercat niște crowdfunding (au strâns sub 10% din suma solicitată). Deci, no sequel for you!

Dar, pentru că nu sunt bulangii, băieții au zis că oricine poate să facă jocuri Dizzy, atâta timp cât le dă gratis și respectă niște condiții de bază. Așa că în 2006 a apărut engine-ul DizzyAge și de-atunci se tot fac jocuri Dizzy, acum sunt aproape 100. Libere la download, de la ei de pe site. Și da, unele merg direct pe PC, fără emulator.

Apa o pui în foc și ieși din temniță. Monstrul îl sperii mai târziu cu un șoricel. Foto: gamedbase.com

Apa o pui în foc și ieși din temniță. Monstrul îl sperii mai târziu cu un șoricel. Foto: gamedbase.com

9 Comments

 1. Pfuai, ce tare; nu știam că există acest DizzyAge. Am văzut remake-ul pentru PC al lui Fantasy World, nu m-a dat pe spate într-adevăr. Dar Dizzy, oh, Dizzy…

  • eftimie

   La întâmplare am luat un joc de pe acolo (Volcano island) și am rămas o oră pe el fără să-mi dau seama.

 2. Ma, rate si Supermario am jucat, dar tot Prince din 1989 mi-a cazut la inima. Faine vremuri!

 3. cristi_s

  Tape loading error, anyone? :))))))

  • eftimie

   Pentru aia exista șurubelnița aia mică ce valora greutatea ei în aur. Să reglezi capul la casetofon

  • casetofoanele rusesti…tata lor. Aveau inclusiv indicator de putere 😀
   Casetofoanele serioase nu erau bune pentru jocuri

   Mai erau burghezii cu dischete

 4. Ender

  acel sunet minunat cand incarca o caseta. si acum cand dau un fax si intra tonul vad in cap mizeria aia de casetofon care imi amarea viata cu erorile lui.

 5. dan gerosu

  J””

  Ah, Dizzy 4, criminal cu doar alea 3 vieti.. Pe Dizzy 7 l-am terminat si parca si pe 3 dar ala mi-a mancat copilaria.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén