Cartierul General

Diferența între Steer-Moisescu și Nălbaru-Bucur

Scoala românească este un mit mai puternic decât Brâncuși și sunt profund mâhnit că nu sunt mai multe școli pe bancnote și mai puțini oameni care au reușit în viață în pofida ei. Ca dovadă, când Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, oameni căsătoriți între ei, au anunțat că renunță la școala românească pentru școala acasă (homeschooling) câteva pâlcuri de țărani s-au răsculat să apere glia, nația și școala românească.

Se uită, totuși, că școala românească e o instituție de stat. A statului român, care este atât de prieten cu performanța cât este Olivia Steer cu vaccinurile. O să ajungem și la ea, imediat. Cel mai bun exemplu de cât de proastă e școala românească sunt examenele de titularizare, dacă nu iei examenul, poți să predai în continuare.

Dacă s-ar aplica aceeași metodă la școala de șoferi, ar fi carnagiu pe străzi. Un carnagiu mai mare ca acum. N-ai luat carnetul, nu-i bai, conduci în continuare și mai încerci o dată la anul. Important e că ai făcut școala de șoferi, asta îți dă automat dreptul să conduci. Dar aici vorbim de copii, pe vremea noastră luau bătaie deci ar trebui să zică merci că nu s-a ajuns la așa ceva.

Dar răsculații sunt furioși, că s-a lovit în șandramaua asta putrezită până în măduva oaselor. Repede au fost uitate protestele „dascălilor”, în care au prins o profă de engleză ce nu știa engleză. S-a crezut că e un caz izolat, nu e, 50% din profesorii de școală gimnazială sunt profesori acolo pentru că au picat examenul la Mega Image.

Am să dau cel mai bun exemplu de pafarist care discută despre școală de parcă s-ar pricepe. Poetul, artistul și omul de cultură Iulian Tănase, pe care cei mai în vârstă îl țin minte de pe când scria la Cațavencii. Iată ce spune:

iulian-tanase-incult

Am să zic doar de Hagi. Pentru început, Tănase, fiind din șleahta Cațvencilor, care au produs doar presă de super-calitate, nu l-a citit pe Cartianu. Eu, fiind mai prost și mai sărac, l-am citit. Are Cartianu o carte interesantă, e biografia lui Hagi, e scrisă emoționant și lăcrămos cum doar olteanul știe s-o facă. În aia se povestește cum primul antrenor al lui Hagi producea banane pentru micuț, de la cantină, și pui, că era cam schilod și avea nevoie de proteine. Si cum Hagi se antrena extra-school, cu greutăți cu nisip la glezne, ca să fie mai puternic. Toate astea erau în afara școlii de fotbal, era pentru că antrenorul ăla a văzut potențialul lui Hagi și că Hagi avea un ambâț. Presupun că Tănase nu e atât de prost încât să se refere la cariera de școlar normal al lui Hagi, acolo cred că știe, nefiind 100% analfabet sociale, că Hagi nu excelează.

Deci Hagi a cam făcut home-schooling. De fapt, dacă ar citi cineva cărțile lui Ioan Chirilă în loc să-l pupe în cur și să-l imite la frază, ar afla că sunt mulți fotbaliști de succes care s-au ridicat tocmai pentru că făceau extra-home-schooling. Pentru încă de pe atunci, sistemul nu asigura chestii speciale pentru oameni speciali și talentați. Sau, dacă asigura, era gulagul de unde a ieșit Nadia, pentru că țara avea nevoie de aur și medalii.

***

Ceea ce-mi aduce aminte și de o trăznaie ce-o spunea Sorin Ioniță, aparent un intelectual, pe internet, cum că copilul soților Bucur-Nălbaru nu o să știe mate-fizică dar o să știe să fie un om mai bun. Și o spunea ironic, înțelegi. Eu am fost olimpic la matematică și aproape corigent la fizică. Cea mai bună lecție de fizică, cea despre învelișul adiabatic, am învățat-o de la un șahist.

Eram prin clasa a 9-a și m-am dus cu frati-miu la Sere Sâmpetru să muncim la plivit sfeclă. Eram plătiți la oră, cu o sumă infimă, dar voiam să adunăm bani pentru tabără la mare. Cum ar spune cretinii acum, eram crescuți de o familie „neo-liberală”, „de dreapta” și cam asta trebuia să facem. Noi eram la tricouri și pantaloni scurți, dar era unul lângă noi, pe rând, înfășurat complet. Ne-am împrietenit cu el, părea om inteligent și, de ce n-ar fi, era maestru al șahului, campion județean și muncea la câmp că era cam sărac și voia să-și cumpere un computer mai bun pentru că deja își cam nimicea computerul actual. Ca și context, astea se petreceau prin 95-96, când încă mai puteai bate un computer din comerț la șah iar dacă voiai să fii mai bun, trebuia să rupi de la gură pentru un computer performant. Tipul ne-a spus de învelișul adiabatic, cum faptul că era îmbrăcat din cap până-n picioare îl ajuta să păstreze temperatura corpului mai scăzută decât dacă ar sta la soare. Sigur, era o soluție hei-rupistă și semi-eficientă, dar a fost o lecție de fizică mult mai bună decât am învățat în 12 ani de școală.

***

Dar, sigur, e mișto să-i dăm în cap lui Dragoș Bucur, că n-a jucat în niciun film de Cannes în ultima vreme, deci e prost, și Danei Nălbaru, care e femeie și a cântat la Hi-Q, deci e proastă. Mult mai multă furie împotriva ăstora, decât împotriva cuplului Moisescu-Steer.

Asta pentru că Moiescu încă are emisiune la TV și poate vrei să fii invitat acolo, deci e ok să te guduri un pic pe lângă. Faptul că el susține aberațiile soției trece neobservat, nimeni nu vorbește de asta.

moisescu-bandit

Captura via Vali Petcu.

Diferența între ăstea două cupluri este impactul social real. În timp ce decizia soților Nălbaru-Bucur afectează doar pe copiii lor, decizia soților Steer-Moiesescu, de a susține toate prostiile anti-vaccinare, anti-mamografie, anti-știință în general, va afecta întreaga populație a țării. Să nu ne mințim, încă se va mai vorbi cu respect despre ăștia doi tâmpiți, că el încă are emisiune la Pro, și o să vrei să te vezi acolo. Faci rating, faci branding, în timp ce-ți omori copiii.

Și încă o idee pentru săracii îndoctrinați de comunism. Homeschoolingul nu e o idee nouă, s-a mai făcut. În general de oameni cu bani. Școala este, acum, doar un loc unde-ți lași copilul să stea cât ești tu la muncă. E doică gratis, că ești sărac. Eu sunt sărac și recunosc asta. Dacă aș avea bani, aș face home-schooling. Sigur, copilul nu ar mai putea să obțină vreo diplomă prin România, va fi obligat să ia bacul englezesc, francez, german sau SAT-ul ca să meargă mai departe la o facultate. Nu va avea șansa să termine Comunicare și Relații Publice în România, la SNSPA. Și nici suficiente documente cât să intre pe bază de dosar la Spiru. Sau să ocupe unul din cele peste 500 de locuri de la Litere în București, genul de facultate pe care pare să o fi terminat intelectualul Iulian Tănase, la cât de obtuz e la cap.

O să fie o dramă.