Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Diferența între Steer-Moisescu și Nălbaru-Bucur

Scoala românească este un mit mai puternic decât Brâncuși și sunt profund mâhnit că nu sunt mai multe școli pe bancnote și mai puțini oameni care au reușit în viață în pofida ei. Ca dovadă, când Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, oameni căsătoriți între ei, au anunțat că renunță la școala românească pentru școala acasă (homeschooling) câteva pâlcuri de țărani s-au răsculat să apere glia, nația și școala românească.

Se uită, totuși, că școala românească e o instituție de stat. A statului român, care este atât de prieten cu performanța cât este Olivia Steer cu vaccinurile. O să ajungem și la ea, imediat. Cel mai bun exemplu de cât de proastă e școala românească sunt examenele de titularizare, dacă nu iei examenul, poți să predai în continuare.

Dacă s-ar aplica aceeași metodă la școala de șoferi, ar fi carnagiu pe străzi. Un carnagiu mai mare ca acum. N-ai luat carnetul, nu-i bai, conduci în continuare și mai încerci o dată la anul. Important e că ai făcut școala de șoferi, asta îți dă automat dreptul să conduci. Dar aici vorbim de copii, pe vremea noastră luau bătaie deci ar trebui să zică merci că nu s-a ajuns la așa ceva.

Dar răsculații sunt furioși, că s-a lovit în șandramaua asta putrezită până în măduva oaselor. Repede au fost uitate protestele „dascălilor”, în care au prins o profă de engleză ce nu știa engleză. S-a crezut că e un caz izolat, nu e, 50% din profesorii de școală gimnazială sunt profesori acolo pentru că au picat examenul la Mega Image.

Am să dau cel mai bun exemplu de pafarist care discută despre școală de parcă s-ar pricepe. Poetul, artistul și omul de cultură Iulian Tănase, pe care cei mai în vârstă îl țin minte de pe când scria la Cațavencii. Iată ce spune:

iulian-tanase-incult

Am să zic doar de Hagi. Pentru început, Tănase, fiind din șleahta Cațvencilor, care au produs doar presă de super-calitate, nu l-a citit pe Cartianu. Eu, fiind mai prost și mai sărac, l-am citit. Are Cartianu o carte interesantă, e biografia lui Hagi, e scrisă emoționant și lăcrămos cum doar olteanul știe s-o facă. În aia se povestește cum primul antrenor al lui Hagi producea banane pentru micuț, de la cantină, și pui, că era cam schilod și avea nevoie de proteine. Si cum Hagi se antrena extra-school, cu greutăți cu nisip la glezne, ca să fie mai puternic. Toate astea erau în afara școlii de fotbal, era pentru că antrenorul ăla a văzut potențialul lui Hagi și că Hagi avea un ambâț. Presupun că Tănase nu e atât de prost încât să se refere la cariera de școlar normal al lui Hagi, acolo cred că știe, nefiind 100% analfabet sociale, că Hagi nu excelează.

Deci Hagi a cam făcut home-schooling. De fapt, dacă ar citi cineva cărțile lui Ioan Chirilă în loc să-l pupe în cur și să-l imite la frază, ar afla că sunt mulți fotbaliști de succes care s-au ridicat tocmai pentru că făceau extra-home-schooling. Pentru încă de pe atunci, sistemul nu asigura chestii speciale pentru oameni speciali și talentați. Sau, dacă asigura, era gulagul de unde a ieșit Nadia, pentru că țara avea nevoie de aur și medalii.

***

Ceea ce-mi aduce aminte și de o trăznaie ce-o spunea Sorin Ioniță, aparent un intelectual, pe internet, cum că copilul soților Bucur-Nălbaru nu o să știe mate-fizică dar o să știe să fie un om mai bun. Și o spunea ironic, înțelegi. Eu am fost olimpic la matematică și aproape corigent la fizică. Cea mai bună lecție de fizică, cea despre învelișul adiabatic, am învățat-o de la un șahist.

Eram prin clasa a 9-a și m-am dus cu frati-miu la Sere Sâmpetru să muncim la plivit sfeclă. Eram plătiți la oră, cu o sumă infimă, dar voiam să adunăm bani pentru tabără la mare. Cum ar spune cretinii acum, eram crescuți de o familie „neo-liberală”, „de dreapta” și cam asta trebuia să facem. Noi eram la tricouri și pantaloni scurți, dar era unul lângă noi, pe rând, înfășurat complet. Ne-am împrietenit cu el, părea om inteligent și, de ce n-ar fi, era maestru al șahului, campion județean și muncea la câmp că era cam sărac și voia să-și cumpere un computer mai bun pentru că deja își cam nimicea computerul actual. Ca și context, astea se petreceau prin 95-96, când încă mai puteai bate un computer din comerț la șah iar dacă voiai să fii mai bun, trebuia să rupi de la gură pentru un computer performant. Tipul ne-a spus de învelișul adiabatic, cum faptul că era îmbrăcat din cap până-n picioare îl ajuta să păstreze temperatura corpului mai scăzută decât dacă ar sta la soare. Sigur, era o soluție hei-rupistă și semi-eficientă, dar a fost o lecție de fizică mult mai bună decât am învățat în 12 ani de școală.

***

Dar, sigur, e mișto să-i dăm în cap lui Dragoș Bucur, că n-a jucat în niciun film de Cannes în ultima vreme, deci e prost, și Danei Nălbaru, care e femeie și a cântat la Hi-Q, deci e proastă. Mult mai multă furie împotriva ăstora, decât împotriva cuplului Moisescu-Steer.

Asta pentru că Moiescu încă are emisiune la TV și poate vrei să fii invitat acolo, deci e ok să te guduri un pic pe lângă. Faptul că el susține aberațiile soției trece neobservat, nimeni nu vorbește de asta.

moisescu-bandit

Captura via Vali Petcu.

Diferența între ăstea două cupluri este impactul social real. În timp ce decizia soților Nălbaru-Bucur afectează doar pe copiii lor, decizia soților Steer-Moiesescu, de a susține toate prostiile anti-vaccinare, anti-mamografie, anti-știință în general, va afecta întreaga populație a țării. Să nu ne mințim, încă se va mai vorbi cu respect despre ăștia doi tâmpiți, că el încă are emisiune la Pro, și o să vrei să te vezi acolo. Faci rating, faci branding, în timp ce-ți omori copiii.

Și încă o idee pentru săracii îndoctrinați de comunism. Homeschoolingul nu e o idee nouă, s-a mai făcut. În general de oameni cu bani. Școala este, acum, doar un loc unde-ți lași copilul să stea cât ești tu la muncă. E doică gratis, că ești sărac. Eu sunt sărac și recunosc asta. Dacă aș avea bani, aș face home-schooling. Sigur, copilul nu ar mai putea să obțină vreo diplomă prin România, va fi obligat să ia bacul englezesc, francez, german sau SAT-ul ca să meargă mai departe la o facultate. Nu va avea șansa să termine Comunicare și Relații Publice în România, la SNSPA. Și nici suficiente documente cât să intre pe bază de dosar la Spiru. Sau să ocupe unul din cele peste 500 de locuri de la Litere în București, genul de facultate pe care pare să o fi terminat intelectualul Iulian Tănase, la cât de obtuz e la cap.

O să fie o dramă.

89 Comments

 1. Beatrice

  Cred ca fiecare are dreptul sa aleaga ceea ce crede ca este mai bun pentru copilul lui. Cine suntem noi sa comentam sau sa judecam deciziile lor? Si eu sunt mama si la randul meu am ales un sistem alternativ de invatamant. Felicitari Dana!

  • Adi

   Pentru ca nu poti sa risti viata unui copil pentru ca tu nu intelegi biologia de clasa a 10-a!!!

   • Alin Vlad

    Home-schooling nu inseamna neaparat ca parintii vor lua rolul profesorului, ci o serie de profesori sau specialisti in fiecare domeniu pot fi angajati sa ii predea copilului materia acasa. Ne documentam si noi putin despre semnificatia termenului sau dam din gura doar bazandu-ne pe engleza de clasa a doua, unde am invatat ce inseamna “home” si “school”?

   • Emi

    Profa mea de biologie in a X-a ne spunea de Eva si Adam, de cele 7 zile ale Creatiei etc. Si nu accepta alte argumente.
    E posibil sa stie mai bine decat profa mea..

 2. Articolul este invalid pentru că într-un loc ai scris “copii”, nu “copiii”. Am citat din cei care nu-ți vor da dreptate.

  • Vasile

   Aveai ceva de zis sau doar faci SEO?

  • @Nwradu: Se intampla sa iti mai scape o litera… Tu ai un blog, ai scris vreun articol ca sa vezi cum e cand iti vine o idee si din dorinta de a prinde firul tuturor ideilor care-ti vin, sacrifici fara sa vrei cate o litera? Nu vorbim aici de unul care are cate o greseala la fiecare 2 cuvinte, totusi, E optiunea fiecaruia cum isi scoleste copilul. Intr-adevar homeschooling-ul presupune un efort mai mare din partea parintilor, insa copilul poate sa-si dezvolte abilitatile mult mai usor cand nu are 15-20 materii din care mai bine de jumatate sunt de umplutura , astfel avand timp si resurse sa se focuseze pe ceea ce il pasioneaza si in contextul in care profesorul meditator isi adapteaza metoda de predare la invatacel, pentru ca nu-i asa, nu e chiar eficient sa scrii o ora 10 pagini A4 pe care sa le tocesti, sa le repeti ca papagalul si apoi sa le uiti in urmatoarele 2 zile complet.

   • Vio

    Homeschooling-este foarte greu de inteles pentru multi romani care nu se documenteaza sau nu vor sa se documenteze ce inseamna cu adevarat .Majoritatea cadrelor didactice il refuza …..
    Sunt deacord si mi ar fi placut sa l pot aplica cu ai mei copii dar din pacate nu pot , nu mi permit.Am totusi ,,norocul”de a nu mai fi in tara si prin urmare copiii meu sunt intr un sistem de invatamant net superior celui romanesc.

  • Blajinul

   Nwradu, ești un om mic, care vânează literele ”i” și nu înțelege nicicum esența articolului. Ești asemeni criticului de artă care nu poate ține un creion în mână, dar spurcă toți artiștii în viață, pentru că cei morți nu mai au frică de o nulitate ca el…

 3. Raluca

  Cred ca esti constient de faptul ca sunt lasati sa profeseze pentru ca nu au altii, iar cei care au invatat bine in facultate si au terminat cu note mari nu vor sa se chinuie pe 1000 lei, sunt constienti ca pot mai mult si isi cauta un job mai bun. (Iar ai greseli .. “Afecteaza doar pe copiii lor” cred ca e mai corect plus inca 1i). Vad ca si tu esti suparat ca ai terminat o facultate naspa, si eu la fel.

  • Conştientă e toată lumea că sunt lăsați să profeseze fiindcă nu au alții care să îşi cumpere posturile prin şpagă. Şi că unul care a terminat cu notă mare nu e tentat să dea şpagă pentru un job de 1000 de lei.

  • Bogdan

   Este corect “copiii” din cadrul contextului. Invatati un pic mai mult gramatica si apoi dati lectii in comentarii. Ca sa va ajut sa intelegeti la ce ma refer:
   – primul “i” face parte din radicalul cuvantului “copil”;
   – al doilea “i” intra in alcatuirea pluralului ( ex. “copii”);
   – al treilea “i” reprezinta articolul hotarat al cuvantului “copii”, devenind astfel “copiii”.

   Asadar, revenind la textul initial “Afecteaza doar pe copiii lor”, cu ce-a gresit Moise aici? De ce ati crede ca mai trebuie adaugat inca un “i”?! Daca nu sunteti siguri de ceva, nu va dati cu parerea ca sunt multi prosti care “invata” de la neavizati.

  • Diana

   Hahaha, a ratat un i si tu ai observat ca o mare intelectuala. Faptul ca nu are grad de comparatie cuvantul corect ai ratat la scoala de intelectuali.

 4. Lili

  De ce procurorii nu se sesizeaza din oficiu in privinta Oliviei STEER? Este o dementa care vehiculeaza idei impotriva sanatatii publice si care nu are nicio pregatire profesionala medicala. Locul ei este la Jilava si pt modul in care isi maltrateaza copiii. (am scris “copiii”, sa n-am vorbe…). Adica, numai fiindca amarâtul ala de Andi latra la ProTV, nevasta-sa are dreptul sa puna in pericol milioane de oameni??? La naiba cu statul român de drept!

  • Paula

   Am o întrebare? De ce majoritatea medicilor nu fac vaccin la copiii lor ? De ce promovează vaccinuri cu efecte adverse ?? Pentru ca se ia o căruță de bani la fiecare vaccin facut. Sa se sesizeze procurorii în privința acestor fapte nu ca Steer spun adevărul. Industria farmaceutica face buzunarul mare pe spatele multor victime din păcate generații de copii. !!!

   • eftimie

    Întrebare: pe ce te bazezi? Majoritatea medicilor își vaccinează copiii, ce spui tu sunt minciuni și deliruri. Nu se ia nici o căruță de bani, vaccinul este printre cele mai ieftine tratamente preventive.

   • Iulia

    Hai sa nu ne mai vaccinam copiii!!!! Hai sa cada toti pe capete la un moment dat!! Din cauza unora ca voi dna Paula si copilul meu e in pericol, care apropo e vaccinat!! Sa va fie rusine!! Ascultati de guru Olivia ca o sa va fie bine! O sa mergeti toti in munti si o sa meditati !! Succes!

  • Camelia

   Nu..
   Nevasta sa are dreptul sa spună câte prostii vrea. La fel cum au si alții se genul Gâdea, Mircea Badea.e o țară libera! Iar responsabilitatea pt ce i se întâmplă copilului tau, draga părinte, e strict a ta!! Indiferent de ce spune Olivia Steer sau medicul care ti a recomandat vaccinul(asta după ce majoritate nici nu cunosc ce conține un vaccin…Dar cunosc bine beneficiile de la firma producătoare)

  • Ned

   De ce nu se sesizeaza nimeni in cazul tau, pentru ca indemni la nerespectarea Constitutiei care spune ca “libertatea de expresie este garantata”. Oricine are dreptul la o opinie, chiar daca nu ne place tuturor, pentru ca astfel ne-am intoarce pe timpul lui Stalin. Asta vreti?

  • Andreea

   Nu sunt fun Olivia Steer..in niciun caz! Dar cu ce pune in pericol oamenii? De cand pana cand Oliva Steer decide pentru altii? Voi nu va auziti..nu stiti pe cine sa mai dati vina pentru ca sunteti voi niste ratati!! Ba pe invatamant, ba pe Olivia Steer!! Asumati-va alegerile….nu mai dati vina pe X si Y.

 5. Cip

  Ai punctat bine.

  • Flitz

   Se pare ca unii vorbesc neavand copii. Bebelusii se vaccineaza in maternitate la cateva ore dupa nastere. Apoi exista un program de vaccinare pana la 18 ani, ce-i drept, cu mai multe vaccinari in perioada copilariei. Am si eu o curiozitate de om vaccinat: cu ce lupta organismul unui nou-nascut atunci cand e vaccinat, caci abia a venit pe lume, abia incepe sa suga de la san lapte cu colostrum si nu a apucat sa ia anticorpi de la mama? De ce se bombardeaza organismul lor fragil atat de devreme? De ce nu se lasa o perioada pentru imunizare cu lapte matern?

   • eftimie

    Nu minți, sunt doar 2 vaccinuri care se fac în maternitate, anti-tuberculoză și de hepatita B.

   • Alina

    Tipuri de imunitate:

    !!! EREDITARA, GENETICA: – dobandita in cursul vieii intrauterine; la nastere bebelusul beneficiaza de o serie de anticorpi care se transmit din sangele mamei, anticorpi de tip IgG(singurii care pot traversa bariera feto-placentara- incepand cu luna a 7-a de sarcina) anticorpi care protejeaza pentru infectiile prin care a trecut mamica de-a lungul vietii; din nefericire acesti anticorpi persista 6, maxim 9 luni, dupa care bebelusul este foarte vulnerabil in fata “atacatorilor”;
    dobandita natural: este imunitatea care creste pe tot parcursul vietii si care are la baza interactiunea organismului cu virusi, bacterii, etc;se formeaza trecand prin infectii si este profund influentata de capacitatea generala de aparare a organismului la baza careia sta un stil de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata incepand inca din primul an de viata, cure de aer indiferent de anotimp, activitate fizica in functie de varsta copilului,etc;
    dobandita artificial: prin vaccinari efectuate de-a lungul vietii.
    Deci, mai pe scurt bebelusul are anticorpi de la mama o perioada limitata, dupa care este expus… de aceea e necesara vaccinarea!

  • Doar un nestiutor

   Daca tu ti.ai vaccinat copilul, de ce te temi de copilul meu bolnav?

 6. Eu tin minte ca in liceu, aveam un “coleg”, (a devenit coleg doar intr-a 12, dar stiam de existenta lui), care era invatat in sistem homeschooling. Dar, avea profesori de romana si mate care mergeau sa-i verifice “cultura” in fiecare semestru. Angajati de parinti prin scoala (e drept, da, erau bogati, sunt de fapt). Iar in 12-a a venit la scoala.
  El nu putea sa vina la scoala din cauza unor operatii si recuperari pe care le-a avut la picior. Doar in 12-a putea merge “normal”. Toata viata lui a fost in pat, pc, chestii. E programator omu, s-a plictisit acasa si a invatat. Oricum, ai lui au gasit o scapare prin lege si daca era un profesor acreditat care sa vina si sa zica: da ma, stie cat stiu restul de varsta lui, era acceptat de sistem. Omul a dat “capacitatea” de acasa. Comisie acasa. Profesori acasa. Tot.

 7. Basiliou

  De acord cu home-shooling-ul. Oricum statul, in afara unor cladiri cu sali de clase reparate si vopsite din banii parintilor si a unor salarii de rahat oferite dascalilor, nu prea ofera altceva pentru invatamantul “gratuit”. Materialele didactice si dotarile sunt cumparate in general de parinti si/sau profesori/invatatori. Prin urmare, daca inveti acasa sau la scoala e tot un drac.
  In ce priveste fam Moisescu/Steer mi se pare complet deplasat sa ii faci tampiti doar pentru ca au un alt punct de vedere cu tine. Iar opinia lor nu afecteza decat pe cei care doresc sa o impartaseasca, fara a fi obligatorie. E drept ca exista anumite vaccinuri si ivestigatii pe care oricine ar trebui sa le faca, insa trebuie sa fim de acord ca in tara asta (si in lume) suntem otraviti sistematic cu mancare proasta si medicamente. Nu isi pune nimeni intrebarea de ce dintre toate reclamele difuzate la TV marea majoritate sunt la farmacii si medicamente sau “suplimente alimentare”? Sau ca medicamentele promovate trateaza efectul, nu cauza si ca incurajeaza consumul urechistic al medicamentelor, fara consultarea unui medic? Hai sa nu judecam atat de aspru niste oameni care au inteles niste lucruri despre sistemul medical.

 8. Eftimie, tu ai facut homeschooling? Intreb pentru ca toti aia care nu au facut sunt prosti. Si inteleg ca nu te revendici a fi dintre ei.

  Tu preferi deci ca acesti tarani si prosti sa faca homeschooling cu copii lor? Ce crezi ca va iesi de aici?

  Nalbaru, spre deosebire de Steer nu a incercat sa convinga pe nimeni de nimic. Aici e marea diferenta. Ba chiar realizeaza ceva util pentru societate facand un experiment pe propriul copil. Nu stiu cat de util va fi pentru copil. Ramane de vazut.

  O alta diferenta ar putea fi ca taranii si prostii cu scoala de stat discuta idei si principii. Aia mai destepti, fani homeschooling discuta despre alti oameni. Daca Tanase a mai batut un cui in cosciugul TVR are vreo importanta in discutia despre homeschooling? Daca e prost sau antipatic inseamna ca toate ideile lui sunt gresite? Asta te-a invatat scoala de stat sau culesul de porumb?

  • Mih

   “Tu preferi deci ca acesti tarani si prosti sa faca homeschooling cu copii[i] lor? ”
   De unde “preferi deci”-ul acesta? Ca eu nu l-am gasit in text.

  • Sorin

   Eftimie vorbea de Tanase Scatiul un tip care a fost contemporan cu Hagi Tudose, nu de Stelian Tanase fost sef la TVR

  • marcela

   1. Iulian Tanase nu este Stelian Tanase.
   2. Homeschooling fac multi dintre parintii care se ocupa cu adevarat de devenirea copiilor lor. Ce altceva sunt profesorii particulari pe care tot particular ii platesc pt a-i canaliza pe drumul care li se potriveste?
   3.Da, Moise are dreptate, scoala de stat este doar o dadaca gratis, chiar daca si aici se cer bani destui, si care le umple mintea copiilor cu de toate din care ramane mai nimic.
   4.Dintotdeauna cei care au invatat carte cu adevarat au facut-o pe cont propriu. Si, daca au avut si norocul sa le iasa dascali dedicati in cale, le-a iesit cu atat mai bine.
   5.Sunteti refractari la nou, preferati sa traiti in tipare stabilite de altii chiar daca nu vi se potrivesc. Sau vi se potrivesc poate , pt ca e mai comod sa-ti lasi copilul la scoala dimineata si sa-l iei seara. Sau nu realizati ca oamenii astia si-au asumat infinite batai de cap ,inclusiv invatatul odata cu copiii, ca sa le cultive aptitudinile, ca sa faca in viata ce le place lor, nu parintilor. Sper din tot sufletul sa nu le puna piedici statul asta debusolat dar grijuliu sa nu ne scape din turma. Sunt convinsa ca este o cale perfect compatibila cu libertatea de a ne trai viata cum ne dorim, nu cum ne dicteaza altii.
   La final va informez ca apartin generatiei parintilor lui Moise si sunt deschisa si la curent cu toate schimbarile din viata noastra in aceasta tara /lume, cu progresul ametitor din ultimii ani ai vietii mele si am deja regrete ca nu o sa apuc sa vad si mai mult. Alegeti-va, cu curaj , drumul singuri, aveti aceasta oportunitate care nu trebuie ratata ! Noi am trait in lagarul comunist si nu am avut de ales decat sa traim, nu am avut alternative.

   • marcela

    Imi cer scuze , am primit aceasta postare prin Moise Guran , si de aceea am facut referire la el in comentariu, neatentie, na ! Altfel, de acord cu autorul Ovidiu Eftimie :)))

 9. Iulia

  Examenul de titularizare de acum este invalid. Ca dovadă, a fost picat de absolvent cu 9,80 al Universității București (aia adevărată,de stat) și promovat cu 9,50 de absolvent cu 6. Motivul este că s-a scos specialitatea de la titularizare, s-a lăsat doar metodica, și aceea testată prost. Un subiect de titularizare pica absolut toate cerințele unui test întocmit profesional. Pe de altă parte, metodica se învață la catedră, specialitatea,nu.

  • valentin

   Știți ce examen de titularizare se dă pentru a obține un post de profesor de limbi străine? Unul care nu are nicio treabă cu comunicare în limba respectivă poate, dacă se străduiește puțin să învețe mecanic conținuturile din programa de examen, să ia peste 8 iar unul care se exprimă aproape de perfecțiune și în scris și oral poate să aștepte mult și bine …

   • Flitz

    La limba engleza anul acesta a fost un singur post pe Bucuresti scos la titularizare. Au picat si cu 9.15. Vreti sa spuneti ca acei oameni care au luat peste 8 nu au voie sa profeseze? Ce vina au ei daca nu sunt posturi scoase la concurs? Cred ca in articol se confunda definitivatul in invatamant cu titularizarea in invatamant. Macar daca nu stii nimic despre subiect, taci sau documenteaza-te! Scrie despre ce stii…

 10. Nastratin

  Homeschooling nu e o idee nouă, e destul să urmărești firul istoriei, a fost și este o alternativă pentru cei bogați, adică fix cum nu sunt 90% dintre români. Să mai adăugăm și niște „detalii” cum ar fi psihologia și pedagogia, care subliniază importanța socializării în procesul educațional și în formarea personalității, și vedem că se cam duce de râpă frumusețe de idee trendy. Soluția e îmbunătățirea sistemului, salarizări decente pentru profesori și perierea curriculei, nu reinventarea apei calde.

 11. Gogu

  Tare. O singura intrebare se trage de aici. Daca Sorin Ionita este ruda cu marele om Costi Ionita ?

 12. Daniel

  Exemplul cu Hagi nu te ajuta la cum ai vrut tu sa pui problema.
  Daca ramai sa te antrenezi suplimentar, cu sau fara antrenor, nu se cheama homeschooling.
  Exact cum unii elevi supradotati, sau doar silitori, continua cu meditatii dupa ore. Iar nu e homeschooling. E doar lucru suplimentar fata de ce se face la clasa.
  Un olimpic sau un Hagi nu face homeschooling! Doar munceste mai mult.

 13. IAD

  Mă opresc la ideea cu titularizările: cum e treaba cu cei care dau anual examenul, iau între 9 şi 10 şi tot n-au unde să predea. Şi când obţin după 5 ani un post, sunt deja cu nervii la pământ!!! Urmează definitivat, grade, la 20 de ani vechime şi grad maxim cu doctorat, luat altfel decât Ponata & Co, deci 15 ani de învăţat, ca să ajungi pe la vreo mie opt sute cu vechime cu tot!!! Chiar nu sunt adepta lui “înainte era mai bine”, dar eu zic că ar trebuie să fie suficientă media de la absolvire, evtl. cu accent pe modulul pedagogic, să-ţi dea dreptul să predai. Nu-s chiar degeaba nici universitarii Sau pe scurt: înainte de inspectorate, aş desfiinţa titularizarea!

 14. Stefan

  Pun pariu ca , cuplul Bucur -Nalbaru nu si-au vaccinat copilul. Vezi tu Moise, cand te ridici peste cei 80% unele lucruri merg mana in mana.
  Faptul ca tu care te remarci din multime insisti pe subiectul vaccinare mai mult decat era nevoie ma face sa nu am incredere in analizele tale socio-economice.
  Documenteaza-te mai mult decat pt emisiune. Este este nevoie pt credibilitatea ta intre cei 20%

 15. andrei

  In afara de alb si negru mai sunt si nuante. Cand zici “pâlcuri de țărani s-au răsculat să apere glia, nația și școala românească” sa stii ca nu esti departe de ei si poate (sau sigur) mai rau. Scoala este pentru cei ce vor sa faca scoala, indiferent ce sistem vei alege. Daca parintii nu ti-au semanat o minima dorinta , motiv, respect si vointa nu te astepta ca scoala sa faca minuni. Daca scoala din Romania era cea mai proasta nu aveam atatea medaliati la concursuri internationale si copii prin universitatile cele mai bune. PROBLEMA NU E IN SCOALA, ESTE IN PARINTI (in majoritatea cazurilor). Multi, ca si tine , vad doar partea goala a paharului, deaceea si nu progresam fiindca crestem o generatie de frustrati si avizi dupa bani pe care nu i- au avut si nu ii vor avea niciodata. Frustrarile parintilor fara o baza solida parasutati din comunism intr-o economie globala se rasfrang asupra generatiilorurmatoare si, in loc sa avem curaj sa intram si sa progresam pe aceasta piata noi doar ne deplangem soarta si ne umilim in ultimul hal cu expresii ” suntem cei mai prosti”, ” cei mai saraci”, “cei mai corupti”, “avem cea mai proasta scoala” etc. Nu domnule, aceste expresii ti se adreseaza doar tie si celor care gandesc ca tine.

 16. Adi

  Vasile, vezi ca ala cu TVR-ul e Stelian.
  Cat despre Dana si Dragos, daca ei au considerat ca cel mai potrivit pentru copilul lor este home schooling-ul si se vor dedica 100%, Jos palaria! dupa cum ar spune Andi M.

  • My bad! Ideea ramane aceeasi. Un argument nu e prost pentru ca cel care il sustine nu l-ar fi citit pe Cartarescu.
   Dana si Dragos nu au incercat sa convinga pe nimeni de nimic.
   Au aparut insa extremistii de Facebook care stiu ei cum e mai bine pentru toata lumea. Iar cine are alta parere e prost pentru ca a fost la scoala, insa autorul e destept ca a cules porumb cu o celebritate judeteana.
   Sa ii intrebam atunci pe cei care nu au fost la scoala si au cules in schimb porumb de dimineata pana seara. (imi scuzi inexactitatea daca era vorba de cartofi si nu de porumb, ca nu mai stau sa citesc aberatia)

 17. IAD

  Încă ceva: eu chestia cu “Literele” din Bucureşti aş retrage-o. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru faptul că potenţalii “fani” ai articolului cam din zona respectivă s-ar trage. Eu cred că reacţia anti “homeschooling” are două motive principale: în primul rând, lumea are impresia că este vorba de învăţarea ala-n-dala, fără niciun fel de control sau progresie, lăsată pe mâna părinţilor, care nu-s neapărat calificaţi la toate materiile şi care la un momendat pot fi împiedicaţi să continue programul. Atunci ce? (Nu cred că s-a gândit careva pân-la bac, nu-i tipic românesc). În al doilea rând, sau ca o consecinţă, teama de abandon şcolar. În era în care abandonul şolar se tot intensifică, homescooling-ul (care este denumirea în română?!!!) este uşor asociat cu fenomenul, care trebuie combătut. Şi P.S.: Nici eu nu-s fanul altor vaccinări decât cele care se făceau în România Socialistă, da habar n-am cine-i Olivia Steer………..

 18. Lia

  ADOR articolul asta! Felicitari!

 19. Omul de aiurea

  Pacat ca a fost nevoie sa il citezi pe Iulian Tanase, e in groapa si i-ai facut publicitate. Cat despre homeschooling in Ro subiectul va ramane din Cervantes inca 100 de ani (estimarea joasa).
  Un alt derizoriu in universul bucurestean…

 20. Liviu

  Pai vezi ! Faci un articol despre activitati extrascolare si pari convins ca l-ai facut despre home schooling.

 21. victor

  Esti de o prostie infinita, Eftime.
  Nu mai scrie, retrage-te in munti, te rugam.

  • Andreea

   Mai bine nu o puteai spune…m-am saturat de oameni ca el comentand parerile altora…

 22. Cineva

  In opinia mea, fiecare are dreptul sa isi creasca odrasla asa cum doreste. Avand in vedere rolul pe care il are sistemul de invatamant in a ne invata sa devenim niste oi obediente care isi cauta un job cu bani la stapani (sau la stat!), evident ca nu exista interes in dezvoltarea unor sisteme alternative de educare, nu de indoctrinare.

  Probabil voi opta pentru un sistem alternativ pentru copilul meu. De ce? Pentru ca NU vreau sa invete la toate materiile traditionale (da, este o dobitocenie sa il obligi sa invete “cate ceva din toate” cand unele sunt 100% inutile!), vreau sa invete cateva materii de actualitate (marketing, SEO, business, networking, fotografie, etc.) si, mai ales, vreau sa pot alege ce anume i se implementeaza copilului meu in cap. Gen – homofobie, fanatisme, basme si cate altele. Vreau sa il invat sa colaboreze cu altii, nu sa dispere dupa concurenta si sa se simta inferior daca nu are note maxime pe toata linia (yeah, ca sa ma laud eu cu rezultatele lui!). Si vreau sa pot vorbi cu fiecare profesor si sa decid daca il vreau ca dascal pentru odrasla mea. Clar exista oameni pe care nu ii vreau in preajma copilului meu – si cu atat mai putin nu vreau sa il invete ceva!

  Ca atare, nu cred ca pentru mine homeschooling-ul este o idee buna – pentru ca vreau totusi ca odrasla mea sa creasca si sa invete intr-o comunitate de copiii – DAR nici sistemul nostru de invatamant. Care este jalnic, cu manuale depasite si idioate (chiar, v-ati mai uitat recent ce se preda in scoli? O sa fiti surprinsi cat de tampite sunt manualele noi!) si cu oameni tot mai prost pregatiti sau de pe vremea cand era lupul catel.

  So… Aveti tot dreptul sa imi sariti si mie in cap. Sincer, nu imi pasa catusi de putin. Dupa cum nu imi pasa nici de decizia lui Dana Nalbaru sau de sexualitatea lui X. Pentru ca eu am o viata si prefer sa vorbesc despre deciziile mele personale in loc sa-mi pierd vremea urandu-i pe altii pentru ale lor. 🙂

 23. arakelian

  Nu cunosti pe nimeni venit din homeschool, a? Sunt cei mai calmi si senini si cititi colegi ai mei. Unul din ei a vazut atatea in lume cat nu am vazut toti din birou la un loc.

 24. Daniela Cozocea

  “Pe vremuri ” nu existau examene de titularizare. …O mare parte din profesorii de azi nu stiu ce-s alea…

 25. radu

  Atata timp cat majoritatea profilor isi fac cam 70-80% din bani, prin meditatii, scoala o sa fie lasata intentionat sa fie de cacao. Orice intentie de reforma o sa fie bloacata de profu de mate, fizica, romana.. astea.

 26. sorana

  Atentie! Titularizarea e un CONCURS pentru ocuparea unui post. Deci cu valoare administrativa. N-ai idee citi profesori suplinitori pe post de mare valoare am intilnit in viata mea! Da, departajarea la titularizare se face in baza cunostintelor si competentelor, dar exemplul pe care il dai este nerelevant, asa cum nerelevante sunt bibliografia si probele de examen atit de titularizare, cit si de definitivat. Ca tot veni vorba, abia definitavtul valideaza calitatea de profesor, deci asta ar fi fost relevant ca exemplu, daca:
  1. Probele ar fi gindite pentru a evalua exact competenta profesorului, nu verificarea materiei din cei 4 ani de facultate, din care prea putin se regaseste in experienta de predare, mai cu seama la clasele I-VIII
  2. Meseria de profesor ar fi una de prestigiu, deci ne-am permite sa ne debarasam de rebuturile profesionale, caci ar da navala in fiecare an oameni pregatiti si cu vocatie in invatamintul de stat
  Pina una-alta, concluzia ca scoala “publica” e un loc de parcare a copilului cit parintii sunt la slujba, e corecta.
  In rest, ce face fiecare cu viitorul copilului sau sanatatea propriei familii e fix treaba lui, ca nu ne obliga nimeni nici sa ne uitam in gura lor, nici sa ne dam cu parerea. Libertate sa fie!

 27. ana

  Trafic alert, trafic alert. Scrieți si voi de foame ce prinde la populație. Eu nu vaccinez datorită sau din cauza Oliviei. Nici nu stiam de ea. Eu vaccinez când am chef. Faceti mai multa vâlvă cu cazurile de analfabeți fara permis care omoară familii dintr un foc. Astea sunt fapte. O părere supusă pe facebook nu cred ca influențează toata populația.

 28. Imi place. Sa ne mearga bine la toti. Sa avem de toate, pentru a avea timp cat mai mult de petrecut impreuna cu toata familia: noi parinti si copiii.
  Cat mai multa conectare, cu atat mai bine.

 29. Minu

  Cine crede ca stie ce va fi mai bine pentru copilul lor e clar ca greseste din start. Nimeni nu stie ce e mai bine si de aceea mergem cu turma societatii. Poti comenta in cunostinta de cauza despre decizia lor peste 15 ani. Lucrul cel mai greu in aceasta discutie este sa te imaginezi in pielea parintelui care ia decizia asta stiind cat de mult risca la nivel de constiinta. Daca la maturitate copilul va avea de suferit pe plan profesional sau de adaptare sociala, chiar daca nu din cauza acestei decizii, trebuie sa fii foarte impacat cu tine insuti ca sa nu clachezi si sa te acuzi ca e numai vina ta.

 30. adela

  Intotdeauna oamenii cu idei diferite fata de turma au fost “rastigniti”. Este ceva natural, matematic daca vrei. Asta pt ca suntem crescuti intr-o matrita si pana sa poti reprograma ce a fost programat deja, dureaza…
  Mai grav este ca asta s-a intamplat si de-a lungul istoriei – pamantul nu e plat – este cel mai bun exemplu.

 31. Dupa logica cu Hagi din articol, inseamna ca toti copii care au facut meditatii (adica un procent foarte mare) au fost de fapt in homeschooling.

  PS: eu am dat-o pe fi-mea la gradinita cat mai repede nu pentru ca ar invata ceva special de la educatoare ci pentru a se dezvolta ca persoana in comunitate. dar ma rog, si eu sunt un sarantoc, nu fac parte din “cei 1%”

 32. elena

  Platesti ceva polite cu PROtv ? Si Dragos Bucur are emisiune la PROtv . Daca te informai ne scuteai de cateva atacuri .

 33. Andreea

  Voi bloggarii astia chiar nu aveti si voi articole proprii…ale voastre??? Chiar va faceti publicitate asa cu toate parerile altora?
  Jenant…

 34. Vasile Muntean

  Sunt unul dintrei cei care formează “piscurile de țărani ” Ai dreptul la opinie dar nu atît de exhaustivă .Nu detii adevarul absolut ,ba chiar observ ca esti departe de tot ceea ce prin bun simț ar putea să fie sau să poată fi numit adevăr.

 35. Alexandra

  De unde sa incep…
  1. Am terminat scoala generala in primii 3
  2. Am terminat cel mai bun liceu din tara (Sf. Sava) cu o medie peste 9
  3. Am facut 2 facultati – una e minunata de SNSPA, una e Universitatea din Bucuresti, 3 ani de buget,3 ani platiti din propriile buzunare
  Stiti cu ce m-au ajutat toate aceste performante? Cu absolut nimic!
  Eu una mi-as educa copilul in sistem home-school pentru ca, poate nu o sa il ajute sa devina un sclav intr-o corporatie, dar va putea sa isi petreaca anio copilariei facand ce ii place, distrandu-se si bucura du-se de lipsa grijilor.
  Da, daca ii place matematica, insistam pe matematica, facem extra, ne inscriem la concursuri. Nu ne place, atunci invatam ce este necesar – nu stiu cum sa va zic dar in afara de formulele ariilor mie in viata nu mi-a mai trebuit nimic din ce am invatat la matematica. Bine, fie, si operatiile elementare. De ce sa ii omor mintile si creierii cu informatii de. Are nu o sa aiba nevoie vreodata in viata?
  In plus, trebuie sa ne adaptam si la mediul curent, in care, oricat de superficial vi s-ar parea, informatia este la un click distanta. Prefer sa citim carti, sa mergem la teatru, sa descoperim informatia altfel.
  Cat despre Olivia Steer, nu pot spune decat ca este o tampita. Si nu este vorba despre expunerea unei idei proprii ca asa are ea chef. Fiind o figura publica, si ea si Andi (care prin emisiunea sa emite niste opinii) devin niste voci mai puternice decat a mea sau a oricarei persoane anonime. Mai ales cand da ideea unei opinii documentate si confirmata de mai multi medici, deja iti pui niste semne de intrebare. Ii mai apoi pe parintii care deja cred asta si care confirma si ei, si uite de unde se porneste bulgarele de zapada. .

  • d

   De ce nu ti-a ajutat la nimic scoala? Te intreb serios. Mie nu mi-a ajutat din cauza ca am urmat domenii care de fapt nu ma interesau, dar sunt curioasa de experientele altora.

   • Alexandra

    Pentru ca daca am aplicat la un job nu m-a intrebat nimeni de previziuni geopolitice, iar cu salariul pe care il pot lua de pe urma activitatii ca istoric pot cel mult sa platesc 1 bax de pampersi, 2-3 cutii de lapte praf si intretinerea. Nu mai zic de chirie/rata sau alte cheltuieli. Faptul ca “mi-a placut cartea” m-a ajutat poate sa am un discurs putin mai dezvoltat si mai bogat, si o gandire mai deschisa.
    Am lucrat un an de zile ca secretara cu motz (asistent manager) in care am facut de toate si am invatat mai mult decat m-a invatat prima facultate in 3 ani.
    Si da, am colegi care lucreaza pe domeniile facultatii, dar fiecare e cu sansa lui.

 36. Gigel

  La aia cu stiinta sau anti-stiinta, mai stau inca la coada, este adevarat ca ne bucuram de minuntile stiintei pentru care multi si-au dedicat poate intreaga viata, dar tot ea, stiinta…, inca mai ridica din umeri la mari probleme care “ameninta” populatia. Inca mai contorizez la meciul dintre stiinti si anti-stiinta, meciul e destul de strans, cel putin asa il vad eu asa ca momentan inca nu pot sa dau dreptate dar nici sa contrazic pe cineva…asa ca in cazul de fata sunt atat de “cretin” incat sa nu pun la indoiala convingerile dnei Steer si sunt suficient de “reticient” incat sa dau dreptate echipei Bucur-Nalbaru.

 37. Codruta

  As dori doar sa adaug o informatie: poti da BAC-ul in Romania daca ai facut homeschooling – se echivaleaza notele si te poti inscri la BAC. Sunt copiii care au facut asta, deoarece homeschooling-ul presupune inscrierea la o scoala umbrela ca si cum ai invata in afara.

 38. Meme

  Dna Steer nu a știut să se exprime…..vaccinurile pt țara noastră si alte țări,considerate de sunt facute pe” vapoare”și sunt testate pe noi….Si ne radiază cu tot felul de aparatură prin spitale, nu avem doctori competenți să citească o ecografie,să ne dea un tratament corect, etc……70 % sunt praf…învață pe noi….. Nu îi dau dreptate doamnei Steer,dar asta se întâmplă din păcate in Romania….. Bravo Bucur- Nalbaru !!! Dk aveți posibilitatea financiară mergeți mai departe. In școlile de stat , învățăm mult,prost și fără rost…..Si ne mai cer si o grămadă de banii pt caiete tip si alte renolvări prin clasă.

 39. Elena

  Nu pot comenta la domnul Tanase, sa ii spun ca Venus si Serena Williams au făcut homeschooling 🙂 sa vedem ce părere mai are acolo.

 40. Tim

  Hm, wa Eftimie, ce dracu ma!? Scoala romaneasca e asa cum e societatea: daca tu nu bagi bani in educatie vrei rezulatate ca in Finlanda, este!? De exemplu in Finlanda, educatia are cam 10 % din bugetul tarii sau ceva aproximativ… cum sa ai invatatamant de calitate cu omeni de nimic si parliti ca romanii, care sunt pusi pe capatuiala si imita democratiile vestice…
  E un post cam lung, in fine… asta al tau… eu zic ca e fita sa faci home-schooling dar scoala, fie si aia romaneasca, are rolul ei… si o menire care e ascunsa de ochii plebeilor, nu zic ca tu esti plebeu dar esti decat un consumator al educatiei, si da nu o sa te luminez…
  Eu zic ca daca e sa comparam pe aia de stanga cu cei care sunt comunsiti, ar trebuii sa ii consideram si pe aia de dreapta ca fiind nazisti, asa ar fi o similitudine corecta…
  Si da, examenul de titularizare nu se poate compara cu cel de conducere, cel de titularizare iti rezerva locul tau in invatamant, tu deja ai carnetul de profesor luat, esti apt sa predai inca de cand ai luat licenta si da, asta e… nu iti convine produce mai mult saracule de roman care esti ca esti tu sarac, duap ce ca esti in urma cu 200 de ani fata de Germanai dar vrei viata ca acolo, as nenica… e bine cum e si acum Doamne fer de mai rau vorba lu’ Ciolos… premierul dezastru de dreapta si care are 0 absorbtie de fonduri europene, asta e…

 41. Nati

  Eu am dus copiii la scoala pentru socializare. Dar fara sa ii dau un nume, si eu am facut scoala acasa cu copiii mei. Super scoala, dar trebuie sa ai timp, cunostinte si vointa 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén