Cartierul General

Dictatura pentru optimiști

Zilele astea a apărut, din nou, o idee mai veche a românilor, aproape o năzuință, cum că urmează instaurearea unei dictaturi. Cred că a fost lansată de acel Dan Barna de la USR, un om probabil bine intenționat, dar complet uitabil. Din păcate pentru politica românească acest Barna are charisma lui Predoiu sau a lui Cristian Diaconescu, pare genul de om ce nu poate convinge nici măcar pe nevastă-sa să-l voteze.

Cică modificările la Codul Penal deschid calea spre o dictatură a lui Dragnea. Nouă, ca rumâni, ne place ideea de dictatură, stai câteva beri la discuție cu un coleg de țară și o să înceapă să arunce idei ca amenzi dure, pușcărie pentru penali, pușcărie pentru toată lumea, confiscarea averilor bogaților etc etc. Că în Ungaria e dictatură, în Polonia e dictatură, în Rusia e dictatură, în Turcia e dictatură și, uite, facem și noi imediat o dictatură doar a noastră.

Singura diferență e că toate țările alea au și făcut ceva în ultimii 30 de ani. Dacă te uiți un pic cu atenție prin România, noi suntem în concediu național. Efectiv nu am făcut nimic, nici măcar Catedrala aia n-am terminat-o. V-o spun din experiența mea în Civ 6, dacă te apuci să faci catedrală la începutul anilor ‘2000, bucurându-te că durează doar câteva ture, ignori problema mai mare, și-anume că stai cu „religion”-ul destul de prost de abia acum te apuci să faci de-astea. Revenind, n-am reușit să facem o autostradă cap-coadă (majoritatea sunt proiecte de pe vremea lui tata Ceau), un pod, un spital, niște barăci să facem soldați sau ceva similar. Nimic, nada, zero, zilch.

Băi, până și rușii care sunt cam cei mai vraiște oameni albi de pe planetă, până și ăia au mai făcut câte ceva, au mai produs un tanc, un avion, un internet numai al lor, au adunat ceva science-points. Noi, în schimb, am dat manele tare și trăim într-un chef continuu de ani buni. Chiar vorbeam zilele astea cu un tip cu ceva experiență în afaceri care zicea că noi încă ne mai bucurăm că am scăpat de Ceaușescu și petrecem.

Acuma, o dictatură nu e chiar ceva așa simplu, deși e vizibil din ce spunem public că ne-ar place, la fel cum ne-ar place autostradă București-Budapesta. Doar că și la aia trebuie muncit, trebuie structuri, oameni de încredere, oameni capabili și profesioniști, oameni care să muncească, să ducă greul crimelor, să se organizeze. Carol 2 era înconjurat totuși de niște indivizi capabili, Ceaușescu la fel. Or fi fost ei mai tâmpiței, dar nu chiar atât de tâmpiței.

Noi, în schimb, suntem în situația în care vine un alb civilizat la noi să vadă ce mai facem și începe să ne întrebe.

– Băi, ce-i aia?
– Aia e prim-ministrul nostru.
– Zău? Și de ce arată așa?
– Ăăăă, noi încă mai vrem să arătăm ca acu 40 de ani când eram super-flămânzi și genul ăla de aspect inspiră belșug și respect printre cimpanzei.
– Aha, am înțeles. Dar măcar e deșteaptă?
– Nu.

Ce voiam să zic e că deși lucrurile arată ca și cum ne-am îndrepta spre o dictatură, în realitate nu cred că noi, românii, suntem capabil s-o facem. Noi facem doar studiul de fezabilitate pentru dictatură, după care îl refacem de la zero că s-au schimbat condițiile, după care anulăm licitația că nu se prezintă nimeni la jobul de dictator și tot așa. Citeam zilele trecute o îngrijorare a unui tip pe nume Dan Dungaciu, care era un pic panicat că ungurii au început să vorbească de gazele din Marea Neagră cumva peste noi, direct cu americanii, bulgarii, rușii sau oricine altcineva, iar omul ăsta zicea că nu e bine, că practic ăia iar vor să ne fure Ardealul.

Eu zic doar că era un semn destul de vizibil din partea ălora că „băi, hai să discutăm ce facem aici, cu românii n-avem ce, că nu sunt popor serios, cel mai probabil în 15 ani se cară cu toții de-aici. Noi, în schimb, suntem dispuși să rămânem și să muncim, gen, am putea fi noi lideri prin Balcani dacă desculții ăștia nu-s în stare să se adune de pe jos și de pe la horă”.

Deci, da, trebuie să fii extrem de optimist să crezi că am fi în stare de-o dictatură.